Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Augusztus

A trianoni béke – és a magyar kisipar

A megszállt területek iparosságához

1921. július 26-án a párisi külügyminisztérium óratermében megtörtént a trianoni béke becikkelyezéséről szóló jegyzőkönyvek kicserélése és ezzel megszűnt végérvényesen a háború az ántántállamok és Magyarország között. Bilincsbeveretésünk és megcsonkításunk szomorú és egyelőre megváltozhatatlan ténye „jogszerű”-vé lett. A humanitásnak, az önrendelkezési jognak, a politikai előrelátásnak és az igazi béke művének kicsúfolása és arculcsapása ez a most érvénybelépett szerződés, amely három millió testvérünket idegen iga alá hajt és Magyarországnak több mint a felét a hű csatlósok prédájául dobja.

Gúzsbakötött kézzel, fogcsikorgatva tűrjük szenvedéseinket és az a vigaszunk, hogy mindent elrabolhatnak tőlünk, de szívünkből az integer Magyarország képét soha... Ez sarkal bennünket munkára és küzdelemre megszállott testvéreinkért és ez a kitörülhetetlen kép segíti őket túl a csonka határokon elviselni a megpróbáltatások szörnyű napjait. 

Elvégeztetett és most egy a cél: a szivünkbe rajzolt ideálért éjt-napot egybevetve dolgozni. Csak történelmi tényt szögezünk le azzal, ha megállapítjuk, hogy a magyar iparosság a nemzeti küzdelmekből és a nemzeti újjászületés munkájából mindig kivette a maga részét. A városokban az iparosok mindig a függetlenség, a becsületes hazaszeretet és józan szorgalom képviselői voltak. 

Ma a megszállt területen minden egyes iparos, aki a szövetkezeti együttműködésben összenőtt a fővárosi központtal és megtanulta értékelni az összetartás és egymástsegítés legyőzhetetlenségét, a magyar ügy egy-egy őrszeme, akire számítunk küzdelmünkben.

A magyar iparosság életrevalósága és kulturfölénye különösen Erdélyben és a Délvidéken elvitathatatlan és a szövetkezés ereje vasnál erősebben fogja őket egybekovácsolni egymáshoz és a magyar szövetkezeti testvérekhez. Idebent és túlnan a csonka határokon egyek leszünk a munkában és a hazaszeretetben. Dolgozni fogunk, mert élni akarunk! Jól tudjuk, hogy ehhez munkaalkalom, anyag és sok minden egyéb szükséges. 

Központunk kötelessége ezt részben biztosítani s csonka országunk kisiparosai érdekében minden küzdelemre és odaadásra készek is vagyunk. Elszakított testvéreinkkel szemben pedig kötelességünknek tartjuk – amint a viszonyok megengedik – az érintkezést felvenni és érdekükben a szövetkezeteknek a békével egyre jobban megszilárduló világhatalma segítségével síkraszállni.

A határok megnyitása és a forgalom felszabadulása után újra fel fogjuk venni a közös munka folytonosságát és a szövetkezeti kis- és középipari termelőmunka örökös tiltakozás lesz a magyar kultura és élniakarás elnyomása ellen. 

A legközelebbi időben – e hónap 27-én – újabb csapás zúdul ránk: Nyugatmagyarország átadása. Ez a németajkú vidék ipari szempontból is egyike a legjelentősebbnek, a kis- és kézmű-iparosok százai és igen sok háziiparos jut ismét abba a helyzetbe, hogy akarata és szive ellenére idegen fennhatóságot kell eltűrnie. Az ottani szövetkezetek és a központ között lehetőleg továbbra is változatlanul megmarad az összeköttetés és együttműködés. 

Bizonyára sikerülni fog – ha ugyan tényleg megtörténik az átadás – oly megegyezést létesíteni szomszédainkkal, amely lehetővé teszi a szövetkezetek további zavartalan működését és a központhoz való összeköttetésük sem fog lényegesebb változást szenvedni. Az ottani iparostársaink éppúgy testvéreink maradnak, mint a felvidékiek, avagy az erdélyiek. 

A békeszerződés életbelépett: bilincsünk viseléséhez megadták a jogot, de szivünk és munkánk a miénk maradt!

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Magyarország 1929. évi kardbajnoksága Magyarország 1929. évi kardbajnoksága
Petschauer előtt váratlanul Rády József nyerte meg Magyarország...
A korcs származása A korcs származása
Nagyobb számu gyermekkel megáldott családban a gyermekek közül...
Révész Györgynek, az egykori, ismert pesti rendőri riporternek legutóbb halálhírét közölték Révész Györgynek, az egykori, ismert pesti rendőri riporternek...
Révész Györgynek, az egykori, ismert pesti rendőri riporternek...
Házbér Házbér
Nem szabad a házbért emelni, egyik érdekes szenzácziója ez a hétnek....
Villámágyú Villámágyú
Az ember, a föld világhódítója, műszereivel utánozz az állatok...
A khinai békeföltételek A khinai békeföltételek
A szövetséges hatalmak követei karácsony napján átadták a...
A béke apostola A béke apostola
1889-ben világszerte szenzációt keltett egy könyv, a melynek...
Dávid, Uganda német tartomány fejedelme Dávid, Uganda német tartomány fejedelme
A fekete felség nagyhatalmu ur országában, akinek parancsait,...
A régi egyiptomiak állatkultusza, lovak, kutyák A régi egyiptomiak állatkultusza, lovak, kutyák
Az új birodalom fáraói között nem egy lókedvelő és kocsihajtó akadt....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98