Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

A hónap rövidhíreiből

Duplájára drágul a posta, telefon és a távíró

A kereskedelemügyi miniszter elrendelte, hogy 1922. január 1-től fogva a postadíjakat, távíró- és a távbeszélődíjakat száz százalékkal fölemeljék. A belföldi levél így 2.50 koronába, a Csehország és Romániába szóló levelek díja 4.50 koronába, egyéb külföldre szóló leveleké pedig 6.50 koronába fog kerülni. A levelezőlap belföldi díja 1.50 korona, külföldre 3 és 4 korona. A sürgöny szódíja 2.50 korona, külföldre 6 korona. A távbeszélő belépési díja Budapesten 3000, vidéken 1500 korona, az előfizetési díj Budapesten 4800 korona. Nyilvános telefonállomásokon a beszélgetés a fővárosban 4, vidéken pedig 3 koronára emelkedik. 


Háromszáz százalékkal emelik Ausztriában a vasuti díjakat

Az osztrák kereskedelemügyi kormány az egyre fokozódó drágaságra való tekintettel, kénytelen a közhivatalnokok segélyeit hónapról-hónapra emelni, amely körülmény viszont arra kényszeríti az osztrák kormányt, hogy az államra nehezedő terheket az állami bevételek fokozásával fedezze. Legutóbb a vasuti díjtételeket emelték fel olyképen, hogy december 1-től a személyszállítási díjak a II. III. osztályon 200, az I. osztályon pedig 350 százalékkal lesznek magasabbak. 


Esőcseppek helyett – ezresbankók estek

Sajátságos természeti tüneményről adnak hírt az innsbrucki lapok. A napokban ugyanis az innsbrucki főpályaudvaron olyan eső esett, melynél ezres bankók hullottak. A megázott emberek között volt olyan, aki ötvennyolc ezrest szedett össze. Néhány becsületes ember mintegy nyolcvanezer koronát vitt el a rendőrségre ezresekben. Mivel senki sem jelentkezett a pénzért, valószinűnek tartják a rendőrségen, hogy egy tréfáskedvű börzés az értéktelen osztrák ezreseket kidobta valamelyik arra robogó vonat ablakából. 


Akiknek birtokát kettészeli a határ, jelentsék a határmegállapító bizottságoknak

Az Osztrák Magyar Gazdasági Egyesület felhivást küldött szét tagjainak és a magyar gazdaközönségnek, amelyben felhívja figyelmüket arra, hogy a határkiigazító bizottságok a megcsonkított ország minden szakaszán megkezdték már működésüket. Ennek során mindenekelőtt azokat a tarthatatlan állapotokat kell rendezniük, amelyeket a határvonalak papiroson való meghúzása idézett elő igen sok helyen.

Nemcsak egyes községek határa van gyakran kettévágva úgy, hogy egyik országban van a község és másikban a földbirtok, hanem sok esetben egy és ugyanaz a gazdaság is szét van darabolva, ami a rendszeres gazdálkodást lehetetlenné teszi. A bajokon azonban a határkiigazító bizottságok, amelyekben magyar megbizottak is helyet foglalnak, csak úgy tudnak segíteni, ha a jelenlegi határok sérelmes voltáról a felsorolt esetekkel kapcsolatban tudomást szereznek.

Ezért azok a gazdatársaink, akiknek gazdaságát a jelenlegi határ hátrányosan érinti, a kiigazításra irányuló kérelmüket mielőbb hozzák az illetékes határkiigazító bizottságok tudomására, amennyiben pedig ezek mindenkori tartózkodási helye nem volna ismeretes, a külögyminisztériumhoz küldjék.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98