Dtum
Login with Facebookk
1921 | Február

Az Északi-tenger jegének elolvasztása

Egy kanadai tekintélyes polgár: Mac Lonnan, olyan fantasztikus eszmét pendített meg, amely ha megvalósul: alkalmas lenne Kanada és Grönland éghajlatának mesterséges megjavítására. Arról van ugyanis szó, hogyan lehetne elolvasztani azokat a jégtömegeket, amelyek az Északi-tengert az Atlanti-tengertől elválasztják, minek következtében a dél felől jövő meleg tengeri áramlatok a kanadai és följebb, a grönlandi partokat is érintenék s így az ottani éghajlatot gyökeresen megváltoztatnák.

Labrador, Uj-Fundland és Grönland ugyanazon szélességi fokok között terül el, mint Anglia, Lille vagy Tromső városok, de éghajlatuk tekintetében mégis roppant nagy különbség, mely előnyt emezek számára a Golf-áramlat biztosítja, amely meleg vizével megjavítja Európa nyugati partvidékének klimáját. Különben állati és növényi maradványok és más egyéb jelek arra mutatnak, hogy Észak-Amerika északi területei is valaha a mérsékelt égövhöz tartoztak, valószinű, hogy abban a korszakban az Északi-tenger és az Atlanti-oceán közt nem voltak jégtorlaszok, amelyek ekkor bizonyára még följebb, az északi sark körül csoportosultak.

Érdekes, hogy Mac Lonnan tervét az észak-amerikai Egyesült-Államok kormánya nem tartotta kivihetetlennek. Tengeralatti óriási aknák felrobbantásával ugyanis Grönland keleti partvidékét, továbbá a Davis- és a Behring-szorost meg lehetne tisztítani a jégtől, mely eljárást délről északnyugati irányban folytatva, a jégtől mentesített területekre nyomban elhatolhatna a meleg tengeri áramlat, amely megolvasztaná az ott lévő jégtömegeket s egyuttal megakadályozná az ujabbi jégképződést.

Ily módon állítólag öt-hat év alatt az Északi-tenger jegét el lehetne olvasztani. Ám a terv kivitele ég sem lenne olyan egyszerű és alighanem jóval több időt igényelne, tekintve, hogy például a Davis-szoros, némely helyen 1200-1500 kilométer széles, de azért nem lehet ráfogni, hogy ez a geográfiai forradalom kivihetetlen volna.

Minthogy azonban a természetben semmiféle energia el nem vész és mert a tenger vizének csak egy-két foknyi fölmelegedése is a szomszédos szárazulatok hőmérsékletére érezhető befolyással lenne: az a kérdés merül föl, vajjon Grönland és Kanada éghajlatának ilyetén való módosítása nem lenne-e káros visszahatással az olyan égövi tájakra, ahol a mostani éghajlati viszonyok mellett az idő szerint a citrom és a narancs virul?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kinai anyacsászárné A kinai anyacsászárné
Híre jár, hogy a kínai anyacsászárné, aki az ország kormányzásában...
Tátos és Németh nyert Budapest-bajnokságot a CsMTK versenyén Tátos és Németh nyert Budapest-bajnokságot a CsMTK versenyén
Fülledt melegben zajlott le a Csepeli MTK úszóversenye a szigeti...
Mesterséges kristályok
Régi időben igen kedvelt és tanulságos szórakozás volt a...
Kunszentmiklós-dunapataji helyi érdekű vasut Kunszentmiklós-dunapataji helyi érdekű vasut
A kunszentmiklós-dunapataji helyi érdekű vasut Kunszentmiklós, Tass,...
Jugoszlávia és Magyarország becsületes parolájáról Jugoszlávia és Magyarország becsületes parolájáról
A jugoszláv sajtót és közvéleményt ezen a téli vasárnapon elsősorban...
A csongrádmegyei éhező kubikosok kétségbeesetten várták a kormány segitségét A csongrádmegyei éhező kubikosok kétségbeesetten várták a kormány...
A csongrádmegyei földmunkások fájdalmas munkanélküliségének ügyében a...
Kitchener lord of Karthum halála Kitchener lord of Karthum halála
Kitchener lord of Karthum halála hire, mint futó tűz terjedt el...
 Két magyar festő Két magyar festő
A festők, szobrászok mostanában azzal töltik idejüket, hogy...
Aviatikusok halála Aviatikusok halála
A repülés vértanuinak immár hosszu sorozata ismét szaporodott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98