Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Június

A sport párisi békéje

Párisban lesz az 1924. évi olimpiász. – Franciaország alárendeli érzéseit a nagy célnak. – A genfi atlétikai kongresszus megszüntette a bojkottot. – Magyarország képviselőjét beválasztották Anglia és Franciaország mellé a N. A. Sz. tanácsába.

Rendületlenül meggyőződésünk, amit majdnem vallásos hittel hirdettünk, hogy a világbékét, a haragos és a megtépett nemzeti lelkek teljes harmóniáját a sport fogja megcsinálni. A sport, a mely folyton épít, egyenget s a mely tiszteli, megbecsüli az ellenfelet, ellenben nem ismeri az ellenséget.

Arra azonban még álomban sem mertünk volna gondolni, hogy a sport világbékéjét épp a gyűlölet fővárosában, Párisban fogják megünnepelni. De éppen abban rejlik a sport bűvös varázsa, hogy megoldja a lehetetlent is.

Ilyen lehetetlenségnek tűnt föl még napok előtt is az a kijelentés, amit C. Reiche, Franciaország delegátusa tett az antwerpeni atléta-kongresszuson:

Franciaország az 1924. évi párisi olimpiászon példáját fogja adni az önfegyelemnek s mindent, még leglángolóbb érzéseit is a nagy sporteseménynek, az olimpiász eszméjének fogja alárendelni.

Kalapot emelünk a francia megbízott meggyőződése és bátorsága előtt. Szentül hisszük, hogy nem akad széles frankhonban egyetlen politikus sem, aki éreztetni merné a németekkel való békés vetélkedés lehetőségét. Csak a sport, az örök küzdelem terrénumán hajthat ki tehát a béke olajága.

Szikratávirat közölte csütörtökön az egész világ sajtójával, hogy az 1924. évi olimpiász színhelye Páris, az 1928. évi olimpiászé pedig Amszterdam lesz. Fájdalmas, de egyúttal örömteljes is ez a hír. Hiszen 1920-ban Budapesten kellett volna megrendezni az olimpiászt s olyan gyűlölettel vették el tőlünk, hogy még az antwerpeni olimpiászról is kirekesztették a magyar sportot.

De feledjük el a keserűséget, a párisi olimpiász ígéretéért. Azon már fölemelt fővel, csorbítatlan fegyverrel jelenhet meg a magyar sport, mint a nagy nyugati nemzetek szívesen látott bajtársa. Páris, a fény és a kultúra forrása, a francia nemzet vitézi tornára érkező fiai előtt: tiszta fényűnek, portól és salaktól mentesnek látjuk – annyi év után újra – a sport csillagát.

De mást is mond Páris üzenete:
Készülnünk kell erre az olimpiászra, a legnagyobb jelentőségűre, amely valamikor starthoz szólította a világ legderekabb atlétáit. Első összecsapása lesz ez a sport jegyében megbékült világnak, nehéz lesz tehát a tusa, de százszorosan értékes lesz a jó munka díja is. Erre gondoljanak a magyar sport vezérei, amikor munkaprogramon dolgoznak.

Kétségtelen, hogy az 1924. évi olimpiászt a francia megbízott beszéde vívta ki Párisnak. Hiszen maga Coubertine báró is már Amszterdamnak ígérte oda. De az álomkép megvalósulása, a sport párisi békéje elragadta a fantáziákat s visszavonásra késztette Hollandiát is. Korszakot jelentő eredményt hozott tehát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség genfi kongresszusa, amelyet május 27-én nyitott meg Edström, Svédország megbízottja.

A kongresszuson 13 állam képviseltette magát. Köztük Anglia, Franciaország, Amerika, Kanada, Magyarország (Sztankovits Szilárddal), Dánia, Svédország. Új tagokul felvették Csehországot, Jugoszláviát, Lengyelországot, Görögországot, Japánt.

A tanácskozások legjobban félt ütköző pontja a bojkott kérdése volt, de ezt ügyesen elsimította északi barátunk, Svédország, amelynek képviselője, Edström, az elnöki székből kinyilatkoztatta, hogy a magyar és az osztrák atlétikával az egész vonalon fölveszik az érintkezés fonalát, csak a német atlétikával való megegyezést halasztják el jobb időre, amikor Németország már tagja lesz a népszövetségnek.

A kongresszus egyhangúan helyeselte a bojkott megszüntetését jelentő határozatot. Egyedül a francia megbízott vonta ki magát a szavazásból. A bojkott lidércnyomásának megszűntével újra föltámadt a kongresszuson a régi barátság, újra megcsendült a régi meghitt hang. Úgy kezelték Sztankovits Szilárdot, minta semmi sem történt volna a rettenetes évek hosszú ideje alatt s hogy ezt szemléltető módon is megmutassák, beválasztották a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tanácsába, a melynek a háború előtt is tagja volt.

A tanács tagjai lettek még Erdström elnöklete alatt: Tissot Svédország, Reiche Franciaország, Rubin Amerika, Darkley Anglia, Merrick Kanada. Ebbe az előkelő névsorba került Stankovits neve Magyarország jelzéssel, ami már maga is ékesszólóan magyarázza a bojkott megszűnését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Közös érdekeink a törökökkel
A „beteg ember”, a hogy Törökországot nevezni szokták,...
Kik azok a tótok? Kik azok a tótok?
Az országgyűlésen bevégezték a közoktatási költségvetés feletti...
Választójogi tüntetés Választójogi tüntetés
Budapest munkásainak választójogi bizottsága egyesülten a fővárosi...
A saccharinkutya A saccharinkutya
A világháboru a csempészkedés mesterségét is soha nem gondolt...
Gömbös vasárnap reggel Hitlerrel együtt Erfurtba repült és este Münchenből Bécsbe utazott Gömbös vasárnap reggel Hitlerrel együtt Erfurtba repült és este...
Ma délelőtt Bécsben Dollfuss kancellárral tárgyal a miniszterelnök...
Beszámoló két filmről
A zagyva és brutális német propagandafilmek után milyen jól esik...
Az Országos Köztársasági Párt Kossuth Lajos sírjánál
Megírtuk volt, hogy az Országos Köztársasági Párt julius 17-ére...
A kettős bombamerénylettel négy fiatalembert gyanúsítanak A kettős bombamerénylettel négy fiatalembert gyanúsítanak
A kettős bombamerénylet ügyében a rendőri nyomozás holtpontra jutott....
Elektromos áram a mezőgazdaságban Elektromos áram a mezőgazdaságban
Egy a mult évben olyan eljárást szabadalmaztatott, a melylyel a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98