Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

A hónap rövidhíreiből

Angol nehéz-igás lovak

Az angolok alkották meg a nehéz igavonók ideálját is, azokat a lóóriásokat, melyek a nyugateurópai és amerikai iparvidékek kövezett útjain 60-80 métermázsás terheket vonszolnak kétkerekű talyigáikon. Hatalmas testtömegükben nagy energia, elegendő mozgékonyság és rugalmasság lakik. Az igavonásban izmaik erején kívül a hámba belédöntött testsúlyuk is segítségükre van, miért is az amerikaiak az angol nehéz-igás lovakat súlyra vásárolják, mint mi a vágóállatot. 


Házhelyek kiosztása Csongrádmegyében

Kistelek nagyközség közgyűlésén legutóbb szerepelt a házhelyek rendezése, melynek eredményeként 54 hadirokkantat, hadiözvegyet, illetve hadiárvát, 115 kisbirtokost, illetve mezőgazdasági munkást és 17 más helybeli lakost, összesen tehát 186 családot juttattak házhelyhez. Sándorfalván 192 család jutott házhelyhez. Május-junius hónapra a járás valamennyi községében kielégítik az igényjogosult lakosságot.


Javul a korona árfolyama

Hegedüs pénzügyminiszter érdeme, hogy pénzügyi programmjával a külföldet is meg tudta győzni arról, hogy a koronánk vagy sokkal többet ér, mint a zürichi jegyzés mutatta, vagy egyáltalán nem ér semmit. Ma már az a helyzet, hogy Bécsben 100 magyar koronáért 169 osztrák koronát fizetnek.


Sztrájk a tehenészetben

Egy alsóausztriai tehenészetben egy szép napon a fejők béremelés érdekében sztrájkba léptek. A sztrájk miatt 36 óráig senkise fejte a teheneket, minek következtében a tehenek fele tőgygyulladást kapott. 

A tavaszi búza vetési idejének megállapításánál fontos az, hogy a talaj a vetéskor milyen állapotban van. A korai vetés és kelés a tavaszi buzánál nagy előny és ezért kell a kitavaszodáskor lehetőleg azonnal, még a többi tavaszi kalászos előtt a tavaszi buzát vetni, viszont sárba semmi esetre se kenjük bele, hanem inkább várjuk meg azt az időpontot, mikor jó vagy kifogástalan vetést lehet végezni, még akkor is, ha e miatt némileg meg is késnénk. A fő elv tehát legyen a vetés koraisága, de csak egyéb körülmények figyelembevételével. 


A lovak havivakságának átöröklése

A havivakság nem öröklődik. Hogy bizonyos ménes havivak kancáinak csikói szintén megkapják az időszaki szemgyulladást, annak okát újabb megfigyelések abban találták, hogy a havivakságot előidéző – eddig közelebbről még nem ismert – élősködők az illető vidék talajában, növényzetén (levegő) élnek s így természetes, hogy a legelőn fertőzött és megvakult kanca csikója is felveszi a kórokozó anyagot a ménes legelőin. E megbetegedéshez azonban az öröklésnek semmi köze. Ha a havivak kancák csikóit más vidékre, nem fertőzött legelőre viszik, akkor nem kapják meg a szemgyulladást. A fogarasi ménesben is megszűnt a havivakság, mihelyt Bábolnára helyezték át a ménest.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Angol nehéz-igás csődör Angol nehéz-igás kanca
Cikk-ajánló
A magyar-osztrák hajóraj A magyar-osztrák hajóraj
Magyarországnak és Ausztriának nincsenek a tengeren oly nagy érdekei,...
Egy óriáskigyó kalandos utazása Szumátra szigetétől Budapestig Egy óriáskigyó kalandos utazása Szumátra szigetétől Budapestig
Wack Keresztély magyar származásu. Szumatra szigetén élő...
A kaukázusi örmény és tatár lázadás A kaukázusi örmény és tatár lázadás
A Kaukázusban az örmények és tatárok még mindig gyilkolják egymást....
Karinthy Frigyes - szegény Juhász Gyula Karinthy Frigyes - szegény Juhász Gyula
Még nem tudok a verseiről beszélni, melyeket nagyon szerettem,...
Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az egész házat Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az...
Még meg sem jelent a lakásrendelet, a mikor a Thököly-út 45. szám...
A modern alkímia csodái, atomrombolás - aranycsinálás A modern alkímia csodái, atomrombolás - aranycsinálás
Szenzációs kísérletek híre érkezik Németországból. Egy ottani...
Husz jegynyomó gép beállitását tervezik a keleti pályaudvarra Husz jegynyomó gép beállitását tervezik a keleti pályaudvarra
A vasutüzem modernizálásának egyik immár megszokott kisérő jelensége...
József Attila: Medvetánc
József Áron szappanfőző és Pőcze Borbála mosónő fia, József Attila...
Az állami alkalmazottaknak engedélyezett pótlék Az állami alkalmazottaknak engedélyezett pótlék
Lukács László pénzügyminiszter deczember 21-én terjesztette elő a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98