Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

Az Iparosok Orsz. Központi Szövetkezete első évi közgyűlése

Március hó 15-én délelőtt folyt le az Iparosok Országos Központi Szövetkezete első közgyűlése a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara termében a fővárosi és vidéki tagok impozáns részvétele mellett. Szövetkezeti életünk számos kitűnősége és a gazdasági élet több vezető férfia is megjelent a közgyűlésen, hogy részt vegyen az iparosok ez országos szervezetének első évi beszámolóján. A pénzügyminisztérium részéről Baross Gábor miniszteri tanácsos vett részt a közgyűlésen, aki közéleti tevékenysége alatt már több alkalommal adta tanújelét érdeklődésének és szeretetének a szövetkezeti ügy iránt. 

Az első évforduló, az első beszámoló a becsülettel végzett munkáról minden intézménynél is mindenkor emlékezetes momentum, fokozott mértékben volt ilyen az Iparosok Országos Központi Szövetkezete közgyűlése az egész iparostársadalomra azon évtizedes küzdelem után, amellyel mindnyájan szövetkezeti érdekképviseletünk önállóságáért harcoltunk.

Ott voltunk az intézmény megszületésénél.
Láttuk annak a néhány önfeláldozó és vasakaratú embernek buzgalmát és reményét, amellyel a sok éves meddő fáradozás után is az új zsenge intézményt – hisz alig 16 szövetkezet vett részt az alapításban – nehéz és tövises útjára engedték. Még lelkünkben él az a remegő féltés és szeretet, amellyel az össziparosság érdekében az intézet jövője elé tekintettünk. Mert jól láttuk már akkor a gazdasági nehézségeket, a tárgyi és személyi ellenvetéseket, amelyek az új alakulás útjába fognak állani. Féltünk, mert az Országos Központi Hitelszövetkezet kötelékében volt ipari szövetkezetek sorsa indokolttá tette azt; de bíztunk...

És most, hogy az intézmény első évfordulójához érkeztünk, az előttünk fekvő számadatok, amelyek minden propagandánál többet mondanak, igazolják, hogy bizodalmunk jogos volt. Jogos volt, mert bíztunk az új intézet munkásainak és vezetőinek önzetlenségében és mert bíztunk a magyar iparosság öntudatában. Tehát nem is csalódhattunk. Az iparosok e szövetkezeti központja a kezdet nehézségei után – az állam támogatásának csekély volta dacára – rohamos fejlődésnek indult és ma már 52 szövetkezetben több ezer iparos érdekeinek támogatója és szószólója. 

Az első év sikere, a szövetkezeteknek és az iparosoknak nyújtott hitel- és anyagsegítség igazolja az intézet szükségszerűségét és életképességét. Mindenki, aki féltő gonddal szemlélte az iparosoknak, a társadalom e munkás és gerinces osztásának új szövetkezeti tömörülését, most, hogy a biztos alapokon való továbbépítésnek munkája van hátra, csak egy fogadást tehet: minden munkája, odaadása és szeretete továbbra is az iparosok ez intézményéé marad. 

Ezek a gondolatok tolultak fel lelkünkben, amidőn az Iparosok Országos Központi Szövetkezete közgyűlésén résztvettünk, s annak megkapóan harmonikus és komoly lefolyása csak újabb bizonyítéka a magyar szövetkezeti iparosság értékes voltának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98