Dtum
Login with Facebookk
1921 | November

Vaszary János - Exner Sándorról

Huszonegy éves volt, költőnek indult és meghalt. Ennyi az egész élettörténete. Az útja pár lépés csak, kezdet és bevégzetlenség. Munkájában nem jutott tovább az akarásnál. De vadul és kétségbeesetten akart. Valami elkeseredett, szinte beteges energia jellemzi egész életét. Irtózik minden sablontól és konvenciótól. Nem akar a többiekkel egyforma lenni, még akkor sem, ha elkülönbözése miatt durvának vagy rútnak tartanák is.

 

Az élete izgatott versenyfutás, melyben mindenkit le akar győzni és szinte felordít, ha látja, hogy még előtte járnak, ha érzi, hogy lábai már roskadoznak és halálos betegség szorongatja a torkát. Kétségbeesett erőre feszíti minden idegét.

Fontos, halaszthatatlan mondanivalói vannak. De a gondolatokat megfogni és szavakba bilincselni nehéz. Küzd és vajúdik. Amit csinálni akart: a legszebbek, a legnagyobbak. Mikor elment, magával vitt mindent, csak egy-pár töredéket, dadogó kísérletet, egy-két vakmerő és dacos szárnypróbálgatást hagyott hátra.

 

De költő volt: nyitott szívvel sétált a világban. Furcsán, szomorúan élesen látott: a Szépség arában a ráncos, fogatlan szájú Időt látta, az alattomos, kegyetlen Rútságot. Észrevette a Halált, aki ott bujkál a diadalmas Erőben, a feszülő izmok között. És dermedten látta a kenetteljes Jóság reverendája alól kiütközni néha a lólábat.

Kiforratlan, ingadozó, de hiszen fiatal még! Szélsőségek ragadják el, meghasonlások ejtik kétségbe. A szíve csak a mindenség kezében hangszer, ő nem tud uralkodni rajta. A művészetben járni tanult csak. Célokat nem ért el, utakat nem nyitott. A harc még előtte állott és a sors úgy akarta, hogy vesztes legyen a harcban.

 

Ezt néha sejti is. Mert hiszen beteg. Halálra van ítélve, nincs mentség a számára. Évek óta fekszik a tátrai szanatóriumban, csendes, orvosságszagú betegszobában. Megejti a csüggedés. Unalmas egyhangúsággal telnek a napok, hetek és hónapok. Reménytelenül szomorú és barátkozni kezd a halállal.

 

Ha kinyitják az ablakot, a csendes, egyhangú unalomba belezeng néha a távoli nevetések csengése. Kint tavasz van. Gyerekek kacagnak, leányok csókolnak, a nap süt és nevetnek a virágok. Hallgatja a távoli örömök zsongását. Felemeli lázas fejét a párnákról és irigykedve, búsan figyel.

Versek csak nagy vonásokban és olyannak jellemzik a költőt, amilyen volt pályájának elején, az elindulás után pár lépéssel. Kezdetnek biztató és erőteljes lépések ezek és ki tudja, hova vezettek volna, ha a tátrai temetőben meg nem állanak.

 

 

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Színes hírek Színes hírek
A lúd-patkóknál még különösebbek az oroszországi pusztákon legelő...
Macbeth Macbeth
Mi a lelkiismeretfurdalás?... az ember félelme az önmaga által...
Az új amerikánizmus társadalmi, gazdasági és világnézeti alapjairól Az új amerikánizmus társadalmi, gazdasági és világnézeti...
A harmincas évek gazdasági válságának amerikai tényezőit ismerteti...
Lelki kalandok. -  Színi Gyula új kötete Lelki kalandok. - Színi Gyula új kötete
Szini Gyulát méltán tartja a kritika és az irodalmi közvélemény a...
Mi van a Közutival? Mi van a Közutival?
A Közuti Vasut hosszu idő óta vajudó ügye ismét felszinre került....
Lecsapó villámok hatásai Lecsapó villámok hatásai
Az ország különböző részein nap-nap után ismétlődő zivatarokkal járó...
Országos gazdagyűlés Siófokon Országos gazdagyűlés Siófokon
Évről-évre fokozódik jelentősége azoknak a gyűléseknek, a melyeket a...
Erdélyi József - A jó gazda Erdélyi József - A jó gazda
Én lennék a jó gazda: kedvem telne a gazba. Kiadnám a parancsot: ...
A fák csavarodásának iránya A fák csavarodásának iránya
A „Comptes rendus de l’Académie des Sciences”...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98