Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1906 | Április

Vaszary János a fiatal talentum

A fiatalok között régóta erőteljes talentum hírében áll Vaszary János. Éveken át számos festménynyel szerepelt tárlatainkon, a melyek minden egyoldaluságuk mellett figyelmet keltettek képességei iránt.

 

Valóban helyes dolog is a feltörekvő művész-egyéniségben csak a tehetséget nézni s érette gyengébb valőrrel szemléltetni a hibákat és tévedéseket, a melyek a tanulás, a keresés idejének termékei, vele együtt járnak.

 

Vaszary Jánosnál korán megnyilvánult tehetsége mellett is hosszúra nyúlik az iránykeresés ideje. Valamelyes peregrinus, nyughatatlan vonás van a művészi tanulmányainak rendjében is. Kezdte itt Budapesten Székely Bertalannál.

 

Pár év multán folytatta Münchenben, majd onnan is elszakadva Párisban. Aztán Olaszországban szed magába benyomásokat, természetieket és művészieket egyaránt, a nélkül, hogy fiatal lelke urrá tudna lenni a befogadott anyagon s szabadon foghatna hozzá a maga egyéniségének tiszta kifejtéséhez.


A Nemzeti Szalonban, a hol most nyilt meg Vaszary János gyűjteményes kiállítása, több mint másfélszáz kép mutatja Vaszary Jánosnak ilyetén művészi pályáját. Régi és ujabb munkák, táj- és figurális képek, elég változatos sokaságban sorakoznak ott egymás mellett. Mutatják Vaszaryt, a fiatal festőt, a kit még érdekel a formális munka is, bár nem eléggé erős benne, hogy valóban bánni tudna a formával.

 

A formai feladatokban azután háttérbe szorul a színezés, az alkotás kolorisztikus része bágyadt. A miből manapság persze azt következtetik, hogy ennek a formai megoldásra való törekvés az oka. Józan észszal természetesen nincs oki összefüggés a két dolog között. A formális kompoziczió nem zárja ki a szinezésbeli jelességet, a kettő jól megfér egymás mellett, sőt egyik a másikát becsben és jelentőségben megnöveli, ha együtt jelentkezik.


De a kettő művészi együttesének nehézségei, egyben a naturalisztikus festőirányzat eszméivel az egyik szélsőségből a másikba ragadják a művészeket. Vaszary, miután éveken át bágyadt és szinekkel, helyesebben mondva szűk és monoton szinskálával dolgozott, egyszerre rávetette magát a modern fényhatások, a természetmásoló színezés problemáira.

 

Tanulmányokul ezek a munkák, nagyobb részint több-kevesebb gonddal készült vázlatok, érdekesek. De a nagyközönség számára, gyengébbek kedvéért helyes lett volna az ilyen tanulmány jellegű képeket így is jelölni meg.


No, de ez csak a rendezést illeti. A művész megcsinálja a maga munkáit és megy az utján: hasznát-kárt az utja irányának egyaránt maga látja. Vaszary tehát e fényhatástanulmányok során megalkotta az „Ádám és Évát”, a mely a „Szépművészeti Muzeum” tulajdona.

 

Megalkotott egész sor figurális képet: zsáner csoportokat, aratókat, parasztasszonyokat egészen a modern festői képlátás értelmében. Közbül egy-egy arczkép (köztük egy érdekes női arczkép kutyával) termett ecsetje alól, aztán nem valami erős akttanulmányok, tájképek, a melyekben tehetsége, az érdekes folthatások iránt való érzéke a legerőteljesebben nyilatkozik meg.


Eddig jutott el Vaszary János pár év előttig. Akkor visszavonult, alig-alig jelentkezett a nyilvánosság előtt, utazgatott, kivált Spanyolországban, s most legujabb képeivel uj irányban mutatkozik be. Erősen kolorisztikus, a szin gazdagságára, erejére, szinte nyers tarkaságára törekvő ezekben a kisérleteiben, a melyek között egy-egy sikerült és teljesebb alkotás is akad.

 

Igy kivált „A madridi művészeti akadémia”, gróf Andrássy Gyula tulajdona, foltban és szinben érdekes és hatásos. A többi jórészt természeti tanulmány, s Vaszary ezirányu tehetségét is erőteljesen mutatja be.


Kisérlet a kompoziczionális irányban, belemerűlés a monoton szinezésbe, szakitás a formával, zavaros foltfestés, majd áttérés a színes, életteljes hatásokra: ez a Vaszary pályájának menete.

 

Egy-egy irány külön-külön, egy mindenben megnyilatkozó erős tehetség próbálkozása a mesterségének feladatával, de még mindig keresése egy valami iránynak, a maga egyéni és művészi irányának, a melynek tünetei eddigi munkásságában is jelentkeznek, de a mely még nincs meg, a melyet csak erős küzdelemmel és következetességgel, minden irány, minden modor divatjából való szabadulással lehet elérni.


A Vaszary János kiállítása ebből a szempontból is érdekes s olyan fejlődési szakban mutatja a művészt, a mikor fölvetődik a kérdés neki magának és másoknak is: megleli-e igazi utját egy hivatott tehetség az irányok tömegében, vagy eltéved-e közöttük? S a kérdésre ma még nincsen határozott válasz.

Lándor Tivadar

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vaszary_Janos_Interieurben Vazsary_Jozsef-Reszes_aratok
Cikk-ajánló
Amerikában működő pénzhamisító szövetkezet Amerikában működő pénzhamisító szövetkezet
Zágrábban és a környékén sok hamis huszkoronás bankjegy van...
Osvát Kálmán - Adatok Osvát Ernő életrajzához Osvát Kálmán - Adatok Osvát Ernő életrajzához
Osvát Ernő 1876 április 7-én született Nagyváradon. Ebbe a városba...
Takáts Imre is, Baumgarden Magda is megvédte bajnokságát Takáts Imre is, Baumgarden Magda is megvédte bajnokságát
Magyarország 1928. évi fedettpálya teniszbajnokságaiban tegnap a...
Harmadik lengyel kormány alakult Harmadik lengyel kormány alakult
A Reuter-ügynökség közli a londoni lengyel távirati iroda egyik...
Móricz Zsigmond regény-trilógiája Móricz Zsigmond regény-trilógiája
Magyar regényíró, úgylátszik, nem kerülheti el a történelmi témát....
Az MTK 3000 méteres gyalogló versenye Az MTK 3000 méteres gyalogló versenye
Az MTK délelőtt saját pályáján 3000 méteres gyalogló versenyt...
Székely írók estje Székely írók estje
Irigylésre méltó istenverték ezek a székely írók. Az asztalról -...
A földi giliszta lázcsillapító hatása
A népies orvosi tudomány már az ókorban használta a földi giliszta...
Ottó vacsora Ottó vacsora
Az idén a legteljesebb demokrácia jegyében folyt le a hagyományos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98