Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

Lingauer Albin a királypuccsról

Szombaton összezuzódott a legitimizmus tábora


Szombathely, október 30.


A Vasvármegye mai számában Mérleg cím alatt 1., A jelzéssel Lingauer Albin a következő vezércikket írja:
Nincs fájdalmasabb mint pálcát törni nehéz sorsba jutott barátok dolga felett. De ami igaz, az igaz. Bődületes bolondság volt az, amit a király második hazatérési kisérlete körül egyes tulbuzgó hivei elkövettek, pláne éppen most, mikor a cél törvényes utakon való elérése már-már biztos volt.


Október 21-én, pénteken este még riadó tetszéssel olvastam Pesten a félhivatalos közlést Bethlennek aznapi pécsi beszédéről. Rendkivül kellemesen lepett meg, hogy Bethlen magáévá tette és kormányzati programmjában kivánja most biztositani ( szinte magától értetődő) a nemjzeti irányu kikötések mellett a nyilt legitimizmust. Az agitáció és harcaink gyümölcsének megérését láttam a pécsi beszédben. Ugyanaz a legitimitás volt abban célul kitüzve, ugyanazokkal a feltételekkel, melyeket én e helyen még a mult télen mint a nacionalista legitimisták egy-két cikkben kifejtettem.


És másnap reggel hallom, hogy a király utban van Budapest felé, Rakovszky vezeti és Ostenburg katonái kisérik.


Ugy jártunk, mint a madárfészek után mászó gyerek. Roppant fáradsággal, sok küzdelem, propaganda és politikai erőfeszítés árán feljutottunk a fa tetejére, de a döntő pillanatban, mikor a pécsi programmal már elértünk akciónk diadalát, merőben felesleges, céljainkkal ellenkező pajkos rugaszkodás eltörte alattunk az ágat. Lezuhantunk mi is az eszme is. Ha csak mi törjük a nyakunkat némely berátaink önhatalmu eltitkolt hirtelenségeért, azon nincs mit megsiratni. Mitgefangen, mitgehangen.

 

De ha netán az eszme is olyan zuzódásokat szenvedett volna, amely annak a törvényesség keretei közt való ujraéledésér kizárttá teszi, azt már csakugyan sajnálnánk. Szomoruan igazolta a szerencsétlen puccs azt az állitásomat, melyet husvétkor mondottam Szombathelyen a királynak és király hiveinek. A legitimistáknak nem szabad illegitim eszközökkel harcolni, mert aki a jog nevében küzd a jogfolytonosságért, az nem nyulhat a jogrendbe ütköző eszközökhöz. Pedig hát, ami husvétkor igaz volt, az igazság volt most is. Úti figura docet.

 

Nekem meggyőződésem hogy azok az urak, akik a királyt hazahívták és vezették, ha Bethlen pénteki beszédét ismerték volna, szombaton megállottak volna vagy visszacsinálták volna ezt a szerencsétlen megmozdulást. Hiszen abban a pécsi beszédben benne volt mindaz, amit a legitimisták kivántak. Legicijebb néhány havi vagy egy-két évi türelemről lett volna szó. Pénteken Pécsett eltértünk mindent s másnap Budaörs mellett elvesztettünk mindent, amit másfél év óta épitgettünk. Végre pénteken halálos sebet kapott a szabadkirályválasztás pártja, szombaton pedig összezuzódott a legitimizmus tábora.


Sem a harag, sem a mohóság nem jó tanácsadó a politikában. Legjobb ott csak kitartással járni a törvényes agitáció utjain. Szivóssággal és törvénytisztelettel sok mindent el lehet érni, de erőszakkal előbb lehet száz bajt csinálni, mint egy hasznot. Meggondolatlan akciójuk miatt fényes nevü politikai barátaim nyitották meg önmaguk előtt a fogház ajtaját, sajnálom őket, mint embereket, de sokkal jobban sajnálom azokat, akik az ő szenvedélyeskedésük miatt többet vesztettek mint ők, azokat, akik nemcsak szabadságukat vesztették, hanem életüket, mint a a budaörsi ütközet halottai és hazájukat is, mint a király, aki engedett ? ( MTI. )

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Átkozott józanság - Gárdonyi legújabb regénye Átkozott józanság - Gárdonyi legújabb regénye
Az igazi talentumot az jellemzi, hogy akkor is érdeklődéssel megyünk...
Az úszó mentőkocsi Az úszó mentőkocsi
Egy repülőgépünk nem tért vissza….- olvassa az ember a...
Krisztus, vagy Barabbás? Krisztus, vagy Barabbás?
Karinthy Frigyesnek megjelent egy kötete, (Krisztus, vagy Barabbás?)...
Daladier francia miniszterelnök támadta a horogkeresztes Németországot Daladier francia miniszterelnök támadta a horogkeresztes...
Daladier miniszterelnök vasárnap szülővárosában, Orange-ban, nagy...
Fölényesen győzött Purran, a legjobb német kerékpáros Pelvássy ellen Fölényesen győzött Purran, a legjobb német kerékpáros Pelvássy...
Zászlódíszbe öltözött vasárnap délután a Millenáris-pálya. Európa...
Budapest és Erdély belső idegenforgalma Budapest és Erdély belső idegenforgalma
Amikor igazi magyar szeretettel és hódolattal övezett Kormányzónk...
Megjegyzések a kisebb automobilok versenyenek szabályzatához Megjegyzések a kisebb automobilok versenyenek szabályzatához
Az automobil versenyek célja általában véve az érdeklődő, illetve...
Gróf Apponyi Albert negyvennyolczas alapon Gróf Apponyi Albert negyvennyolczas alapon
Nem kis feltűnést keltett az a hírlapi hír, hogy gróf Apponyi Albert...
Jobboldali vagy baloldali gazdaságpolitika? Jobboldali vagy baloldali gazdaságpolitika?
A pénznek nincs szaga, mondotta közel kétezer évvel ezelőtt egy római...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98