Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

A pénz betegsége

Mult héten a magyar korona értéke zuhanásszerűen sülyedt.
A valuta romlásával kapcsolatosan természetesen a drágaság is növekedett s eddig ismeretlen arányokat ért el. Felesleges talán magyaráznunk, hogy pénzünknek ez a romlása rettenetes veszteséget jelent az államra is, a magánosokra is. 

A korona értékét tudvalevően Zürichből diktálják reánk.
Azt kérdezhetik az olvasók, miért muszáj nekünk a nemzetközi piacon jegyzett árfolyamokhoz igazodnunk. A válasz egyszerű. Ha külföldről semmiféle árút nem hoznánk be és ha nem lennének külföldi adósságaink, akkor azt mondhatnánk, hogy nem törődünk a korona zürichi jegyzésével. Egyszerűen elzárjuk a határt, nem viszünk ki semmit, nem hozunk be semmit s ilyen módon a külföldnek semmiféle beleszólást nem engedünk pénzünk értékének megállapításába. 

Ámde az a baj, hogy nem zárhatjuk el magunkat a világtól.
Sok ipari cikkben behozatalra szorulunk, mert magunk nem tudjuk előállítani. Ezeknek a cikkeknek az árát a külföldi államok állapítják meg ahhoz képest, hogy pénzünknek milyen értéket tulajdonítanak. Adósságaink visszafizetésén is a maguk értékelése alapján fogadják el a koronát. Természetes azután, hogy a behozott árút idehaza se adhatjuk olcsóbban, mint ahogyan vettük s ezért a belső forgalomban is olyan értékre száll le vagy föl a korona, amilyenre azt a külföldön becsülik. 

A külföld szempontjából leginkább a bizalom kérdése az, hogy mennyire becsüljék a magyar koronát. A papiros koronát ugyanis úgy kell felfogni, mint a magyar állam adósságlevelét. Aki bankjegyünket elfogadja, az a magyar állam hitelezőjévé válik. Az most már a baj, hogy a magyar állam fizetőképességébe vetett bizalom megingott. 

A háború alatt ugyanis mérhetetlenül felszaporodtak külföldi adósságaink; ezeket egyelőre képtelenek vagyunk törleszteni. Idehaza is nagy kölcsönök terhelik az államot. Emellett milliárd számra bocsátottunk ki bankjegyeket, amelyeknek úgyszólván semmi aranyfedezete nincs. Már ezek a körülmények is megértetik a magyar korona értékcsökkenését. 

Időközben többféle esemény rontott máris nyomorúságos helyzetünkön. A nyári szárazság, a belső politikai nyugtalanság, az ántánt jóvátételi követelése, a nyugat-magyarországi kérdés mind a rovásunkra esett. Helyzetünket egyre sötétülő szemüvegen keresztül nézték. Mindinkább csökkent azok száma, akik bíztak abban, hogy gazdaságilag megszilárdulunk és adósságainkért helyt tudunk állani. 

A ránk nézve kedvezőtlenül alakuló helyzetet a spekuláció is kihasználta.
A magyar korona ellen játszanak ma kint és bent. Valóságos valutaláz dühöng a tőzsdénken. Óriási összegekért vesznek idegen valutákat, arra számítva, hogy a magyar korona esni fog, az idegen valuta tehát többet fog érni magyar korona értékben és ezen a réven nagy nyereségekhez jutnak. Immár annyira legázolta valutánkat a spekuláció, hogy Zürichben koronánkat békebeli értékének egy századrészére se becsülik. S miután mi a külföld értékmegállapításához vagyunk kénytelenek igazodni, tehetetlenül szenvedjük pénzünk vásárlóképességének tökéletes leromlását és a nyomasztó drágaságot. 

Van-e segítség és mi az?
A pénz romlása csak következménye a magyar állam politikai és gazdasági betegségének. Nincs más védekezés ellene, amint a belső viszonyok megjavítása, megszilárdítása. Ennek pedig eszközei: a munka, a rend és a fegyelem. De odaadó munka és példás rend árán is csak lassú eredményeket remélhetünk.

Míg Magyarország megmarad területi csonkaságában, addig folyton betegek leszünk s örökösen szenvedni fogunk. Mert fájdalmas igazság az, hogy Csonkamagyarország nem ország.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Portoroseban (Olaszország) az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai értekezletre gyűltek egybe, A lengyel vasutügyi minisztérium rendeléséből Budapesten javított mozdony útnak indítása
Cikk-ajánló
Erőteljesen fokozta belső erejét és teljesítőképességét a MFTR Erőteljesen fokozta belső erejét és teljesítőképességét a...
42. közgyűlését tartja június 30-án a Magyar Királyi Folyam- és...
Frizura prognózis a vasárnapi versenyről: Rövid haj, sok hullámmal, esetleg konty, nyáron szélfujt frizura Frizura prognózis a vasárnapi versenyről: Rövid haj, sok hullámmal,...
Vasárnap délután ismét verseny volt a Gellért szállóban. Persze,...
Trockijt azért számüzték, hogy átvegye Európában a kommunista propaganda vezetését Trockijt azért számüzték, hogy átvegye Európában a kommunista...
Az „Echo de Paris” a stockholmi „Tidingen”...
A Budapesti Nemzetközi Vásár nagy sikert aratott A Budapesti Nemzetközi Vásár nagy sikert aratott
Május hó 4-én nyílt meg ünnepélyes külsőségek közt a Budapesti...
A vereségek hatása Péterváron A vereségek hatása Péterváron
Berlini lapok értesülése szerint az oroszok vereségei a pétervári...
A keresztespók A keresztespók
A pókok fajtájából a legérdekesebb kis állatka a keresztespók, a mely...
Peking utczáin Peking utczáin
Sokat hallunk manapság Khináról, de vajmi keveset tudunk arról az...
Hány állami alkalmazottról és nyugdijasról kell az államnak gondoskodnia Hány állami alkalmazottról és nyugdijasról kell az államnak...
A pénzügyminisztérium most tette közzé a költségvetéshez...
Az ó-év története Az ó-év története
Január Darányi miniszterelnök újévi beszédében a szociális reformok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98