Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

Dollárkirályok

A newyorki adóbeszedő hivatal elnöke nemrégiben könyvet bocsátott közre „Az amerikai dollárdinasztiák” címen. A könyv felsorolja az Egyesült-Államok 175 leggazdagabb nagyvállalkozóját.

A sor élén 24 milliárd dollárral az amerikai petróleum-király, John D. Rockefeller áll, aki a leggazdagabb ember a világon. Azután következik Carnegie, Frederick Weyerhauser, William Waldow-Astor, Charles V. Harknes és Olivér H. Payne, akiknek a vagyona százötven és háromszáz millió dollár között váltakozik. Carnegie acélgyárai révén, Weyerhauser ólom révén, Harknes és P. Payne petróleumból, Astor pedig newyorki telkek adásvételéből gazdagodott meg.

„Van nekünk olaj-, réz-, hús-, szén-, acél-, vasut-, gáz-, villany-, hajó-, dohány-, gummi-, cukor-, telefon- és még száz fajta pénzdinasztiánk”, – irja a könyv szerzője. „Rockefeller azonban az óriás, aki mindenkit felülmul”.

Az európai Rotschildok, akiknek a vagyonát két milliárd dollárra becsülik, a Guggenheimek, a Du Pontok, Vanderhillék és Astorék, akiknek családi vagyona egy-egy milliárd, valamennyien Rockefeller mögött állnak.

Az Egyesült-Államokban több pénzfejedelem van, mint egyebütt szerte a világban. Gazdagságuk és hatalmuk nagyobb, mint a többi fejedelemé együttvéve. És nem túloz, aki azt állítja, hogy hatalmuk van élet és halál felett és az egész emberi nemen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
John Rockefeller petroleumkirály, a világ leggazdagabb embere, Harriman, amerikai milliárdos, a vasutkirály fia, A newyorki Broadway éjszaka
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98