Dtum
Login with Facebookk
1921 | Október

Magyarország – Középnémetország 3:2 (1:0)

Hungária-úti pálya. – 25.000 néző. – Bíró: Hebak (Prága)
Ünnepi akkord nyitotta meg a mérkőzést. Tibor Lajos az MLSz alelnöke a köréje gyűlt játékosok gyűrűjében üdvözölte Kertész Vilmost, aki ezúttal 50-edszer szerepelt a válogatott csapatban. Sok sikert kívánt a jubilánsnak és az MLSz háláját tolmácsolta fáradhatatlan munkásságáért. Külön üdvözölte Kertészt Hedicke, a Középnémetországi szövetség elnöke is, majd a meghatott jubilánssal mindkét csapat játékosai kezet szorítottak.

3 óra 10 perckor Hebak (Prága) bíró felhívására a következő csapatok állottak fel:
Magyarország: Kropacsek (MTK) – Vogl II. (UTE), Senkey (MTK) – Kertész II. (MTK), Orth (MTK), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Pataki (FTC), Schlosser (MTK), Jeny (KAC)
Középnémetország: Dolling (Eintracht, Leipzig) – Denkewitz (Wacker, Leipzig), Drechsel (Ring, Dresden) – Pranse(Sp. V, Leip.), Edy, (V. I. B. Leipz.), Mückenheim (Sp. V. Leipzig) – Weissenborn (Leipzig), Schmid (Sp. V. Leipzig), Förderer (SC Halle), Paulsen(V. I. B. Leipzig), Göbelein (SC Halle)

A helyválasztásnál a csapatkapitányi tisztet betöltő Kertész II.-nek kedvez a szerencse s a németek kezdenek erős széllel szemben, ennek ellenére a magyar csapat veszi át a támadó szerepét s balszárnyunk támadása a német védelmen törik meg. A 2. percben a német jobbszárny támadását viszont a magyar védelem szereli könnyen. Orth 25 méteres szabadrúgása a kapu fölé került.

A 3. percben Patakit szereli a német védelem. A 4. percben Jeny beadása Orthoz kerül, aki 25 méterről élesen kapu mellé lő; a következő percben Schlosser lövése kerül a kapu fölé. A 12. percben Molnár plaszírozott lövése centiméterekkel kerüli el a kaput. A 13. percben Molnár támadásából Kertészhez kerül a labda, akinek lövése kornert hoz, melyet még további két korner követ eredmény nélkül. A 14. percben Schlosser-Pataki-Molnár szép összjátékából utóbbi lövését Dölling szépen védi.

A 36. percben Jeny beadásából Pataki kapu fölé lő. A 37. percben Molnár támadását oly módon akarja a német védelem megakadályozni, hogy előbb kézzel tartja fel, majd a lábát fogja le; a szabálytalan szerelésért a bíró 11-est ítél, melyből Orth megszerzi az első gólt (1:0) A 40. percben Jeny lefutásából és beadásából Molnár kapu fölé lő. Kornerarány 5:0 a magyarok javára.

II. félidő. Magyar támadás vezeti be a második félidőt is, de Schloszer akciója megakad a német védelmen. A 16. percben Pataki – Molnár folytonos passzolgatása annyira megzavarja a német védelmet, hogy egy középmagas passzt Drechsei tehetetlenségében kézzel hárít el, melyért újabb tizenegyest ítél a bíró. A tizenegyest Orth rendeltetési helyére juttatja. (2:0)

A 19. percben Jeny élesen lőtt magas labdáját Dölling kiejti, a labda Schlosszer elé kerül, az a jobb összekötőbe tolja s Molnár védhetetlen lövéssel megszerzi a harmadik gólt. (3:0) A magyar csapat továbbra is frontban marad s Jeny szép beadását Molnár a kapu mellé fejeli. A 24. percben Senkey és Vogel tétovázását kihasználva, Wiessenborn átadásából Schmid a későn kifutó Kropacsek mellett megszerzi a németek első gólját (3:1)

A 25. percben Schlosszer passzából Pataki szép lövését Dölling védi. A 26. percben Pataki góllal kecsegtető támadását az utolsó pillanatban szerelik le. A 30. percben Göbelien négyméteres offside állásból indul, lefut, Paulsenhez passzol, ez Schmidhez tolja a labdát, aki a balösszekötő helyéről, mintegy 15 méter távolságból éles, magas, de védhető lövéssel az ellenkező sarokba juttatja a labdát. (3:2)

A nem várt eredmény egy kis életet önt a mindjobban ellaposodott játékba. A 32. percben Edy Orthot csúnyán lefaultolja, úgy hogy ő percig nem tud játszani, mely idő alatt Blum a közép, Schlosser, pedig a balhalf helyén játszik. 34. percben Drechsel Patakival ütközik össze, őt is kiviszik, de rövidesen ismét visszatér. A 34. percben a túlságosan előrehozódott Kertész mellett Paulsen lefut, de lövése Kropacsek zsákmánya lesz. Schmid lövése a kapu fölött kerül ki a mezőnyből.

A 43. percben Patakinak nyílik alkalma az eredményt szépíteni, de biztos helyzetben elveszti a labdát. A 45. percben Molnárt a 16-oson belül csúnyán foultolják, de a bíró nem veszi észre s csupán kornert ítél, melyet kétszer is megismétel a magyar csapat minden pozitív eredmény nélkül. Félhomályban, magyar támadással ér véget a mérkőzés. Kornerarány 3:0 a magyarok javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kertész II. Vilmos (x) ünneplése 50. válogatottsága alkalmából. Tibor Lajos (xx) az MLSz elnöke köszönti az ünnepeltet Közép-Németország - Magyarország, A német kapus ment
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kutyatársadalom arisztokráciája A kutyatársadalom arisztokráciája
Ha végignézzük a mellékelt képsorozatot, önkéntelen felvetődik...
A Magyar Úszó Egyesület meetingje A Magyar Úszó Egyesület meetingje
A Magyar Úszó Egyesület 15, 16-iki jubiláris úszó meetingje igen...
Ujabb fegyverszüneti javaslat az olasz beavatkozás előtt Ujabb fegyverszüneti javaslat az olasz beavatkozás előtt
Az olasz lapok vezető helyen közlik azt a határozati javaslatot,...
Hodzsa miniszterelnök Csehszlovákia egységéről Hodzsa miniszterelnök Csehszlovákia egységéről
A csehszlovák agrárpárt Pozsonyban pünkösd hétfőjén nagygyűlést...
Brazilia ősrengetegeiben Brazilia ősrengetegeiben
A folyamok királynője, a hatalmas Amazon ott hömpölyög...
Színházi év Színházi év
Ezúttal nem csupán az irodalmi megszokás késztet, hogy összefoglaló...
A rádium felfedezése 1. rész A rádium felfedezése 1. rész
Leánynevén Sklodowska Máriának hívták a zseniális lengyel nőt aki...
Síravatás Síravatás
Hatalmas, magas, fejedelmi pompájú márványpalota, a mely úgy...
Az Alföld öntözése – a pénzügyi megoldás útjai Az Alföld öntözése – a pénzügyi megoldás útjai
Földmívelésügyi kormányaink, a kiegyezéstől a világháború kitöréséig,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98