Dtum
Login with Facebookk
1921 | Július

Magyarország – Délnémetország 3:0 (2:0)

Üllői-úti pálya – 25000 néző – Bíró: Schmid (Bécs)
Befejeztük hosszantartó számadásunkat a német futballal. Az eredmény igazán jóval több lett, mint amennyire legvérmesebb perceinkben is számítottunk. Mert, hogy előbb Németország csapata, majd a jobbnak, tehetségesebbnek tartott délnémet csapat egyetlen gólt se tudjon lőni a magyar kapuba s ketten féltucat gólt vigyenek haza, arra még legvadabb fantaszták sem mertek volna gondolni.

A magyar – német zárszámadással, a sokat mondó 3+3 : 0 = 6 : 0 számjeggyel minden tekintetben meg lehetnénk tehát elégedve, - ha a mai válogatott mérkőzés után megelégedettségről egyáltalán beszélni szabad.

Fordítsuk el tehát tekintetünket a gólokat jelző számokról, amelyek könnyen hipnotisálnak. Hiszen jól tudjuk, hogy a gólarány gyakran csak játék a számokkal, áttetsző szemfényvesztés, a sokszor fájdalmas igazság csillogó takarója.

Ne ujjongjunk tehát a délnémet csapaton aratott győzelemnek, a melynek sokkal nagyobb arányúnak kellett volna lenni, ha minden részletében egységes és makulátlan a magyar csapat. Élvezzük a diadal édességét, de csak bölcs mérsékléssel, mert valljuk meg: fölöttébb könnyű fajsúlyú csapat volt az ellenfél.

5 óra 30 perckor Schmid (Bécs) sípjelére a következő csapatok állanak fel.
Délnémetország: Bernstein – Müller, Kugler – Lang, Schnürle, Rehle – Kress, Popp, Bős, Neubauer, Altvater
Magyarország: Kropacsek – Fogl II., Mandl – Szabó, Guttmann, Blum – Braun, Molnár, Pataki, Schlosszer, Tóth

A helyválasztásnál a németeknek kedvez a szerencse, a magyar csapat játszik az erősen tűző nappal szemben. Hatalmas magyar támadás vezeti be a játékot. Guttmann a tisztán álló Patakihoz tolja a labdát, aki mintegy 16 méterről csodaszép, védhetetlen középmagas lövéssel a 45. másodpercben magszerzi az első magyar gólt. (1:0)

A gólt leírhatatlan lelkesedés fogadja, s izzó hangulatban a magyar csapat mindjobban erősíti, fokozza a tempót. Az 5. percben Molnár tiszta helyzetben átlépi a labdát. A 7. percben Braun beadását a német védelem parírozza. A 9. percben a német jobbszárny támadása offside-on akad meg. A 10. percben Tóth-Schlosszer összjátéka közben Schlosszer a bal szélen lefut, éles lapos beadását a középen elhibázzák, a labda Braun elé kerül, akinek lövése a kapulécről jut a hálóba. (2:0)

A 12. percben Schlosszer és Pataki támadását Bernstein kifutással menti. A 17. percben Mandl szereli a német támadást. A 21. percben Molnár magas lövését Bernstein kornerre védi. A 31. percben Pataki és Schlosszer a félvonalról mesteri támadást vezetnek, de befejezésképpen Molnár a kapu mellé lő. A 33. percben Mandl szereli le a németek támadását.

A 40. percben Schlosszer a német hátvédek között kiszökik, de 18 méterről mellé lő. Tóth támadását foultal akasztják meg, a megítélt szabadrúgásból veszélyes helyzet támad a német kapu előtt, de az utolsó pillanatban ment a tömörült német védelem.

A második félidőben erősen csökken az iram, a magyar csapat döntő fölénybe kerül, szinte állandóan a németek térfelén folyik a játék, a németek csak szórványos lefutásokkal jutnak el a magyar kapu közelébe. A 3. percben Pataki – Schlosszer gyönyörű támadását a bíró helytelenül offside címén megakasztja.

A 10. percben kiszabadulnak a németek is a gyűrűből, de Altvater kapu mellé lő. A 11. percben Molnár fejpasszából Pataki élesen lő a kapura, de Bernstein résen van. A 19. percben Tóth ideális beadásából Molnár kedvező helyzetben Kapu fölé lő. A 22. percben Müller rosszul hátraadott labdájára Molnár idejében startol s a kifutó Bernstein mellett megszerzi a harmadik gólt. (3:0)

A 25. percben Tóth jól irányított lövése Müller lábáról kornerre pattan. A 32. percben Schlosszer fölé lő. A 35. percben Pataki gyönyörű passzát Molnár kedvező helyzetben ismét elrontja. A 39. percben Pataki – Braun és Schlosszer szép támadásából Schlosszer a kapu fölé lő. Az utolsó percben még egy utolsó alkalmuk nyílik a góllövésre, Tóth lefut, közvetlenül a kapu előtt hátratolja a labdát, de most már elszántan védekező német védelem az utolsó pillanatban elhárítja a veszélyt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A délnémet válogatott csapat A magyar válogatott csapat
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Teleki Pál és Jaross Andor látogatása Udvardon Teleki Pál és Jaross Andor látogatása Udvardon
Udvard községben vasárnap délelőtt adták át ünnepélyes keretek között...
Az ultramikroszkóp Az ultramikroszkóp
Wilhelm Siedentopf és a magyar származású Zsigmondy Richárd a Zeiss...
Kiállítások Kiállítások
A nagybányaiakra és kortársaikra következő festőnemzedék...
Véresre vert pap
A *Nagyvárad* a következő botrányos esetet írja: Nagyküküllőmegye...
Magyar vívók Ostendében. Magyar vívók Ostendében.
Az Ostendében augusztus 1-én (vasárnap) lezajlott nemzetközi...
Szigeti nyerte a bajnokok tornáját az UTE fedettpálya-versenyén Szigeti nyerte a bajnokok tornáját az UTE fedettpálya-versenyén
Az UTE nemzetközi fedettpálya teniszversenyének második napján...
A harmadik frank roham A harmadik frank roham
Ami Franciaországban a frankkal ujabban történt, nem lepett meg. Mult...
Tüntetés a burzsoázia ellen Tüntetés a burzsoázia ellen
Budapest proletáriátus a hatalmas tüntetést rendezett vasárnap a...
A BVSC és a WMTK jutott a birkózó csapatbajnokság döntőjébe A BVSC és a WMTK jutott a birkózó csapatbajnokság döntőjébe
Szerencséje volt a Birkózó Szövetségnek a csapatbajnokság döntő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98