Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1921 | Szeptember

A hónap rövidhíreiből

Hajóink egy részét visszakapjuk

A trianoni béke értelmében Magyarország és Német-Ausztria hajóparkja fölosztás alá került. A fölosztás Hynes amerikai döntőbiró vezetése alatt augusztus 22-én Bécsben vette kezdetét és a napokban fejeződött be. Hynes itélete szerint Magyarország hajóparkjának több mint fele megmarad.

A csehek 2 gőzöst és 25 uszályt kapnak és kötelesek megfizetni a hajók értékét. Jugoszlávia köteles 1 gőzöst, 16 uszályt és 21 pontont, Csehország pedig 4 gőzöst, 25 uszályt és 5 pontont Magyarországnak visszaadni.

Az itélet folytán a magyar hajózás nem veszít személyhajókat és hajóparkjának több mint a fele megmarad. A magyar kormány a legrövidebb idő alatt kiküldi megbízottait, hogy az átadásra kötelezett államokkal az átvétel módozatait megtárgyalják és az átvételt eszközöljék. 


A hadikölcsönök nosztrifikálása a felszabadult területen

A jugoszláv megszállás alól felszabadult területen a magyar háborús államadósság nosztrifikálásának előkészítése iránt a pénzügyminiszter olyanképpen rendelkezett, hogy a felszabadult területen lakó hadikölcsön tulajdonosok a Pénzintézeti Központ és az Országos Központi Hitelszövetkezet által kijelölendő intézeteknél, továbbá a közpénztáraknál szeptember 1-től 30-ig terjedő határidőben kérhetik hadikölcsön-címleteik jegyzékbefoglalását és megjelölést.

A szerbek állal már felülbélyegzett címleteket nosztrifikálási eljárás alá bocsátani nem lehet. A felszabadult területre végbemenő eljárás befejezéséig hadikölcsönkötvényeket bevinni tilos.

A nosztrifikálás feltételei és módozatai egyébként ugyanazok, mint amelyek a rendes eljárás során kiadott rendeletben megjelentek.


A gyöngyösi Gazdakör polgári iskolát állít fel


A gyöngyösi Gazdakör polgári fiúiskola felállítására nézve mozgalmat indított s a mozgalom teljes eredménnyel is járt. A polgári fiúiskola első osztálya pár nap mulva már meg is nyílik. 

Éhhalállal küzdő orosz gyermekek 

A nagyorosz végrehajtó-bizottság gyermekvédelmi osztálya az amerikai segítő-bizottság előtt vázolta a Volga-vidéki gyermekek helyzetét. A gyermekek halandósága óriási. A gyermekmenhelyek túlzsúfoltak és nem képesek valamennyi inséges gyermeket befogadni.

A csuvaszok területén csaknem 300.000 gyermek éhezik, köztük 7000 csecsemő. A vjatkai kormányzóságban a éhező gyermekek száma meghaladja a félmilliót. A tatár köztársaságban másfélmillió, az ufai kormányzóságban félmillió az éhező gyermekek száma. Ufa utcáin naponta 150 árva gyermeket szednek föl. A szamarai kormányzóságban az éhséget sulyosbítja az, hogy járványos betegségek ütik föl fejüket. A szimbirszki kormányzóságban az éhező gyermekek száma 800.000.

Lapunkban két képen mutatjuk be az orosz gyermekek rettenetes nyomorát. Az éhségtől megdagad a gyermekek egész teste, különösen pedig az arca.


Októbertől tizenkét koronával olcsóbb lesz a cukor

Október közepén a cukor jelentősen olcsóbbodni fog. A kormány az Árvizsgáló Bizottság bevonásával megállapodott a gyárosokkal, hogy az új cukor ára 12 koronával lesz kisebb a jelenleginél. 


Magyar lisztért cseh szenet kapunk

A megújított cseh-magyar kereskedelmi egyezményben Csehország számára 3000 vaggon magyar liszt szállítására nézve egyeztek meg, amiért Csehország tízezer vaggon kőszenet (ebből 6000 vaggon gázszén) szállít Magyarországnak. 


Harding elnök óriásdinnyét kapott ajándékba

Az Egyesült Államok elnöke, Harding egy kaliforniai farmertől különös ajándékot kapott. Az elnök tisztelője akkora dinnyét küldött neki, amely igazán csodaszámba megy még a modern Kanaán földjén, a dúsan termő Kaliforniában is. A dinnye hossza nyolcvan, szélessége nyolcvankét centiméter, a súlya pediglen 33.50 kilogramm. 
A fapiac alkalmasint meg fog élénkülni, mert a lengyelek teljesen eltörölték a fa kiviteli illetékét, a románok pedig lényegesen leszállították. Remélhető, hogy így a forgalom megélénkül és a fát feldolgozó kisipar olcsóbban juthat nyersanyaghoz. Romániában egy és fél milliárd értékű faanyag várja az elszállítást és a román kormány nagyobb mennyiség kivitelére meg is adta az engedélyt. Egyedüli nehézség most a közlekedési viszonyokban rejlik, mert a gabonaszállítás amúgy is igénybe veszi az oláh vasutak gyenge teljesítőképességét. 


A cseh ipar válságát bizonyította a teljes kudarcba fulladt pozsonyi árumintavásár. Sem Magyarország, sem Jugoszlávia, sem Románia részéről nem volt érdeklődés a vásár iránt s azon alig néhány résztvevő jelent meg. A cseh vas- és szénipar válsága után, különösen súlyosan érinti ez a cseh textilpiacot. A textiliparban egyre gyakoribb az üzembeszüntetés, mert a mai gyapotár mellett (12 cent) a termelési költségeket sem tudják a gyárosok megkapni. Újabban a cseh textil-készárúk ára 20-30 százalékkal esett s a pozsonyi vásár bukása fokozni fogja azt a nyomást, amelyet a cseh textilipar a cseh-szlovák kormányra gyakorol a magyar piac újabb megszerzése és a román, jugoszláv összekötetések felújítása érdekében. A kereskedelmi tárgyalásoknál ezt figyelembe kell venni. 


A németek úgy űzhetik itt az ipart, mint a belföldiek

A német kereskedelmi egyezmény szerint a Németbirodalom állampolgárai az iparűzés megkezdése és gyakorlása tekintetében a magyar honosokkal azonos elbánásban részesülnek. A kereskedelemügyi miniszter erre az elsőfokú iparhatóságok figyelmét külön rendeletben hívta fel. 

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egykori osztrák-magyar kereskedelmi gőzös; A bevonuló csapatok megérkezése a Széchenyi-térre (Pécs). A Pécsről Budapest felé elindult első vonat Pécsi papírpénz a szerb megszállás alatt A szovjetország borzalmaiból: Éhségtől megdagadt testű orosz gyermek
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A Gázművek a Nemzetközi Vásáron A Gázművek a Nemzetközi Vásáron
Az idei Nemzetközi Vásár egyik komoly látványossága volt a Gázművek...
Az arad-hegyaljai motoros vasut épitésének megkezdése küszöbön áll Az arad-hegyaljai motoros vasut épitésének megkezdése küszöbön...
A vasut épitési költségeire 2.510,000 korona van engedélyezve. A...
A békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethet A békés megoldás kudarca súlyos világbonyodalmakra vezethet
Az amerikai kormány terjedelmes jegyzékben válaszolt a...
Késő őszi választásokról beszélnek Késő őszi választásokról beszélnek
Politikai körökben még néhány héttel ezelőtt bizonyosra vették, hogy...
A hadifoglyok kicserélése A hadifoglyok kicserélése
Arra való tekintettel, hogy az ellenséges kormányok már enyhitik azt...
Ki volt, -  hogy halt meg Ki volt, - hogy halt meg
Kedves, okos, jó Pádi! Amit azoknak adtál, akiknek a líra kell: édes...
Amit a vérerek betegségeiről tudni kell, a  migrén Amit a vérerek betegségeiről tudni kell, a migrén
Vérgörcs az ú. n. migrén, vagy féloldali fejfájás is, amely...
Közepes termés várható Közepes termés várható
A földmivelési minisztérium által junius hó 25-én közzétett vetés- és...
Zsidó iparüzők üzlethelyiségének áthelyezése Zsidó iparüzők üzlethelyiségének áthelyezése
A kerületi elöljárók legutóbbi értekezlete felhivta az iparügyi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98