Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Magyar sikerek külföldön

Az MTK kétszer gólnélküli döntetlent játszott az FC Barcelonával. – A Törekvés mind a két meccsét megnyerte. – Az UTE az utazástól fáradtan az első napon kikapott, kedden azonban fölényes győzelmet aratott.

Akármiként fogjuk is fel vezető csapataink külföldi túráit, azt az egyet még a legfanatikusabb, legtitkosabb ellenségei is kénytelenek elismerni azt, hogy ezek a túrák még akkor is használnának a mi szegény, félreismert Magyarországunknak még ha nem is fűződnének hozzá győzelmi babérok. Miután azonban tudunk futballozni és sikert-sikerre, győzelmet-győzelemre halmozunk, nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek a diadalmas túrák a legszebb propagálói a magyar kultúrának, talán még inkább, mint egy magyar művésztársaság, vagy egy magyar vonósnégyes külföldi sikerrel.

Kint járó csapataink sohase tévesszék szem elől, s mindig eszükben tartsák, hogy messze idegenben ők nem csak futballisták, hanem elsősorban magyarok, akiknek a viselkedésében, akiknek a tudásán keresztül ítélik meg a magyar kultúra, az ő esetükben a magyar testi kultúra fejlettségét.

Az MTK kettős eldöntetlenje az antwerpeni olimpiász második helyén Spanyolország bajnokcsapatánál; a Törekvés két szép győzelme a legnevesebb olasz csapatok felett s az UTE nagy gólarányú győzelme bizonyára a leghízelgőbb kritikákat váltotta ki a sportért lelkesülő spanyol és olasz népből és ha mást nem, azt mindenesetre tudni fogják ezentúl rólunk magyarokról, hogy sportra termett náció vagyunk, amely nem egykönnyen engedi legyűrni magát. S ha tényleg így van, úgy már elérték a túrák a maguk hasznukat.

Az egyes mérkőzésekről a következő távirati jelentésben számolunk be:

MTK – FC Barcelona 0:0

Barcelona, dec. 24.
Mintegy 20.000 főnyi közönség töltötte meg zsúfolásig a hegyoldalba épített, impozáns látványt nyújtó barcelonai pályát, hogy tanúja legyen a magyar és spanyol bajnokcsapatok találkozójának. A magyar csapatot már pályára lépésekor hatalmas tapsvihar fogadta s miután a csapatok kölcsönösen üdvözölték egymást, kezdetét vette a játék.

Az MTK kezdettől fogva ura volt a mezőnek, csatársora Schaffer vezérlete alatt szebbnél-szebb kombinációkkal közelítette meg a spanyol kaput, amelyet azonban kitűnő védelem védett élén a kapussal, aki ezúttal Zamorra méltó utódjaként mutatkozott be. Így történt, hogy a játék állandó MTK-fölény ellenére sem hozott pozitív eredményt.

A közönség azonban ennek ellenére is megelégedetten távozott, mert teljes mértékben kielégítették a spanyol pályán még nem látott tüneményes trükkök, precíz összjáték és okos helyezkedés, amelyet az MTK játékosai – akik ma igazán önzetlenül dolgoztak a siker érdekében – bemutattak. A közönség a meccs alatt sem fukarkodott tapsaival, a meccs végén pedig valóságos diadalmenetben kísérte az MTK-t szállására.

MTK – FC Barcelona 0:0

Barcelona, dec. 26.
Az elsőnapi csodaszép játék után kedden valósággal özönlött a nép az FC Barcelona pályájára. A mérkőzés kezdetén több, mint 30.000 főnyi közönség foglalt el minden talpalatnyi helyet a pályán, ami rekordot jelent Spanyolországban. A közönséget különösen a vasárnapi gólnélküli eredmény izgatta, mert még nem járt ott külföldi csapat,amelynek a Barcelona legalább egy gólt ne tudott volna rúgni.

A második napon mintha a Barcelona is meg akarta volna mutatni közönségének képességét, sokkal többet és tüzesebben támadott, mint az első napon, de most a magyar védelem produkálta azt a nagyszerű játékot, mint amit a spanyolok vasárnap. A játék ilyenformán másodszor is gól nélkül végződött, ami páratlan eredmény a spanyolfutball történetében.

A spanyol játékosok rendkívül gyorsak, rámennek minden labdára, technikai készültség tekintetében azonban még sokat tanulhatnak az MTK-tól. A mérkőzés végén megismétlődtek az első napi jelenetek: a közönség az MTK egyes játékosait, akik máris népszerűek lettek, vállain vitték ki a pályáról.

Törekvés – Alessandra és Novi kombinált 3:1

Novi, dec 24.
Miután az olasz szövetség a klubok legjobb játékosait próbamérkőzésre rendelte ki, a Törekvés ellen a tavalyi „szövetségi” bajnokság két legerősebb csapata a Novi és az Alessandra állította ki kombinált csapatát. A mérkőzést lehetetlenül rossz bíró vezette, aki az olaszoknak mindent elnézett. Az olaszok oly durván játszottak, hogy a Törekvés már abba akarta hagyni a játékot.

Annál nagyobb elismerést érdemel, hogy még így is sikerült a Törekvésnek a győzelmet megszereznie, amit lelkes, odaadó játékának és kitűnően szuperáló csatársorának köszönhet. Az első félidő 1:1 arányban eldöntetlenül végződött, a második félidőben a Törekvés fölénybe került és két újabb gólt rúgott s ezzel a maga javára döntötte el a mérkőzést. A gólokat Hirzer (2) és Urik lőtték.

Törekvé s– Juventus 4:3

Turin, dec. 28.
A Károly Jenő által trenírozott csapat ellen a Törekvés csapatának csak teljes tudása latba vetésével sikerült a győzelmet megszereznie. A mérkőzés 15.000 néző jelenlétében folyt le, s egyike volt a legszebb küzdelmeknek, amit eddig olasz földön láttak. Az első félidőben Hirzer és Weisz révén már két góllal vezetett a Törekvés csapata.

A második félidőben Törekvés eleinte visszaesett, s ekkor az olasz csapat kerekedett felül, úgy hogy nem csak kiegyenlítettek, hanem a vezetést is magukhoz ragadták. A Törekvés csapata azonban bámulatos energiával küzd és pompás csatárjáték után, gyönyörű összjátékkal sikerül Hirzernek kiegyenlíteni, sőt nemsokára ugyancsak Hirzer megszerzi a győzelmet jelentő gólt is.

A mérkőzés után a szokatlanul nagyszámú közönség lelkesen ünnepelte a Törekvés csapatot nagyszerű játékáért.

UTE – FC Padova 1:2


Padua, dec. 24.
Az UTE csapata az eredetileg megállapított szombat esti megérkezés helyett csak a mérkőzés napján jutott el Paduába, úgy hogy a csapat pihenés nélkül állott ki első mérkőzésére. (Ezért a gondatlanságért komolyan meg kell rónunk az UTE vezetőségét. A bajnokság élén álló csapatnak jobban kell ügyelnie játékosainak kondíciójára, de még eredményeinek realitására is.)

A késői megérkezésnek az lett a szomorú következménye, hogy az egész csapat merev volt és az olaszok energikus támadásait nem tudta hasonlóval viszonozni. Különösen az első percek voltak kritikusak az UTE-re nézve; ekkor érte el az olasz csapat mindkét gólját. Az UTE-t emellett nagy balszerencse is kísérte; a csatárok három lövése ért kapufát.

Ennek ellenére nem győzött volna az olasz csapat, ha a játék végén nem jelentkezett volna ismét a fáradtság a magyar csapaton, amely így – kénytelen-kelletlen – belenyugodott a vereségbe. Az UTE egyetlen gólját Pál lőtte az első félidő végén.

UTE – Róma 4:1

Róma, dec. 26.
Az UTE második mérkőzéséről szűkszavú távirat számol be. A távirat szerint az UTE 2:1 arányú félidő után 4:1 arányban győzte le második ellenfelét, amelynek kilétéről azonban a távirati jelentés nem szól semmit. A gólokat Schaller és Priboj lőtték.

Az UTE harmadik mérkőzését csütörtökön játssza le Nápolyban.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
FC Barcelona Juventus AS Roma FC Padova
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98