Dtum
Login with Facebookk
1922 | December

Magyar sikerek külföldön

Az MTK kétszer gólnélküli döntetlent játszott az FC Barcelonával. – A Törekvés mind a két meccsét megnyerte. – Az UTE az utazástól fáradtan az első napon kikapott, kedden azonban fölényes győzelmet aratott.

Akármiként fogjuk is fel vezető csapataink külföldi túráit, azt az egyet még a legfanatikusabb, legtitkosabb ellenségei is kénytelenek elismerni azt, hogy ezek a túrák még akkor is használnának a mi szegény, félreismert Magyarországunknak még ha nem is fűződnének hozzá győzelmi babérok. Miután azonban tudunk futballozni és sikert-sikerre, győzelmet-győzelemre halmozunk, nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek a diadalmas túrák a legszebb propagálói a magyar kultúrának, talán még inkább, mint egy magyar művésztársaság, vagy egy magyar vonósnégyes külföldi sikerrel.

Kint járó csapataink sohase tévesszék szem elől, s mindig eszükben tartsák, hogy messze idegenben ők nem csak futballisták, hanem elsősorban magyarok, akiknek a viselkedésében, akiknek a tudásán keresztül ítélik meg a magyar kultúra, az ő esetükben a magyar testi kultúra fejlettségét.

Az MTK kettős eldöntetlenje az antwerpeni olimpiász második helyén Spanyolország bajnokcsapatánál; a Törekvés két szép győzelme a legnevesebb olasz csapatok felett s az UTE nagy gólarányú győzelme bizonyára a leghízelgőbb kritikákat váltotta ki a sportért lelkesülő spanyol és olasz népből és ha mást nem, azt mindenesetre tudni fogják ezentúl rólunk magyarokról, hogy sportra termett náció vagyunk, amely nem egykönnyen engedi legyűrni magát. S ha tényleg így van, úgy már elérték a túrák a maguk hasznukat.

Az egyes mérkőzésekről a következő távirati jelentésben számolunk be:

MTK – FC Barcelona 0:0

Barcelona, dec. 24.
Mintegy 20.000 főnyi közönség töltötte meg zsúfolásig a hegyoldalba épített, impozáns látványt nyújtó barcelonai pályát, hogy tanúja legyen a magyar és spanyol bajnokcsapatok találkozójának. A magyar csapatot már pályára lépésekor hatalmas tapsvihar fogadta s miután a csapatok kölcsönösen üdvözölték egymást, kezdetét vette a játék.

Az MTK kezdettől fogva ura volt a mezőnek, csatársora Schaffer vezérlete alatt szebbnél-szebb kombinációkkal közelítette meg a spanyol kaput, amelyet azonban kitűnő védelem védett élén a kapussal, aki ezúttal Zamorra méltó utódjaként mutatkozott be. Így történt, hogy a játék állandó MTK-fölény ellenére sem hozott pozitív eredményt.

A közönség azonban ennek ellenére is megelégedetten távozott, mert teljes mértékben kielégítették a spanyol pályán még nem látott tüneményes trükkök, precíz összjáték és okos helyezkedés, amelyet az MTK játékosai – akik ma igazán önzetlenül dolgoztak a siker érdekében – bemutattak. A közönség a meccs alatt sem fukarkodott tapsaival, a meccs végén pedig valóságos diadalmenetben kísérte az MTK-t szállására.

MTK – FC Barcelona 0:0

Barcelona, dec. 26.
Az elsőnapi csodaszép játék után kedden valósággal özönlött a nép az FC Barcelona pályájára. A mérkőzés kezdetén több, mint 30.000 főnyi közönség foglalt el minden talpalatnyi helyet a pályán, ami rekordot jelent Spanyolországban. A közönséget különösen a vasárnapi gólnélküli eredmény izgatta, mert még nem járt ott külföldi csapat,amelynek a Barcelona legalább egy gólt ne tudott volna rúgni.

A második napon mintha a Barcelona is meg akarta volna mutatni közönségének képességét, sokkal többet és tüzesebben támadott, mint az első napon, de most a magyar védelem produkálta azt a nagyszerű játékot, mint amit a spanyolok vasárnap. A játék ilyenformán másodszor is gól nélkül végződött, ami páratlan eredmény a spanyolfutball történetében.

A spanyol játékosok rendkívül gyorsak, rámennek minden labdára, technikai készültség tekintetében azonban még sokat tanulhatnak az MTK-tól. A mérkőzés végén megismétlődtek az első napi jelenetek: a közönség az MTK egyes játékosait, akik máris népszerűek lettek, vállain vitték ki a pályáról.

Törekvés – Alessandra és Novi kombinált 3:1

Novi, dec 24.
Miután az olasz szövetség a klubok legjobb játékosait próbamérkőzésre rendelte ki, a Törekvés ellen a tavalyi „szövetségi” bajnokság két legerősebb csapata a Novi és az Alessandra állította ki kombinált csapatát. A mérkőzést lehetetlenül rossz bíró vezette, aki az olaszoknak mindent elnézett. Az olaszok oly durván játszottak, hogy a Törekvés már abba akarta hagyni a játékot.

Annál nagyobb elismerést érdemel, hogy még így is sikerült a Törekvésnek a győzelmet megszereznie, amit lelkes, odaadó játékának és kitűnően szuperáló csatársorának köszönhet. Az első félidő 1:1 arányban eldöntetlenül végződött, a második félidőben a Törekvés fölénybe került és két újabb gólt rúgott s ezzel a maga javára döntötte el a mérkőzést. A gólokat Hirzer (2) és Urik lőtték.

Törekvé s– Juventus 4:3

Turin, dec. 28.
A Károly Jenő által trenírozott csapat ellen a Törekvés csapatának csak teljes tudása latba vetésével sikerült a győzelmet megszereznie. A mérkőzés 15.000 néző jelenlétében folyt le, s egyike volt a legszebb küzdelmeknek, amit eddig olasz földön láttak. Az első félidőben Hirzer és Weisz révén már két góllal vezetett a Törekvés csapata.

A második félidőben Törekvés eleinte visszaesett, s ekkor az olasz csapat kerekedett felül, úgy hogy nem csak kiegyenlítettek, hanem a vezetést is magukhoz ragadták. A Törekvés csapata azonban bámulatos energiával küzd és pompás csatárjáték után, gyönyörű összjátékkal sikerül Hirzernek kiegyenlíteni, sőt nemsokára ugyancsak Hirzer megszerzi a győzelmet jelentő gólt is.

A mérkőzés után a szokatlanul nagyszámú közönség lelkesen ünnepelte a Törekvés csapatot nagyszerű játékáért.

UTE – FC Padova 1:2


Padua, dec. 24.
Az UTE csapata az eredetileg megállapított szombat esti megérkezés helyett csak a mérkőzés napján jutott el Paduába, úgy hogy a csapat pihenés nélkül állott ki első mérkőzésére. (Ezért a gondatlanságért komolyan meg kell rónunk az UTE vezetőségét. A bajnokság élén álló csapatnak jobban kell ügyelnie játékosainak kondíciójára, de még eredményeinek realitására is.)

A késői megérkezésnek az lett a szomorú következménye, hogy az egész csapat merev volt és az olaszok energikus támadásait nem tudta hasonlóval viszonozni. Különösen az első percek voltak kritikusak az UTE-re nézve; ekkor érte el az olasz csapat mindkét gólját. Az UTE-t emellett nagy balszerencse is kísérte; a csatárok három lövése ért kapufát.

Ennek ellenére nem győzött volna az olasz csapat, ha a játék végén nem jelentkezett volna ismét a fáradtság a magyar csapaton, amely így – kénytelen-kelletlen – belenyugodott a vereségbe. Az UTE egyetlen gólját Pál lőtte az első félidő végén.

UTE – Róma 4:1

Róma, dec. 26.
Az UTE második mérkőzéséről szűkszavú távirat számol be. A távirat szerint az UTE 2:1 arányú félidő után 4:1 arányban győzte le második ellenfelét, amelynek kilétéről azonban a távirati jelentés nem szól semmit. A gólokat Schaller és Priboj lőtték.

Az UTE harmadik mérkőzését csütörtökön játssza le Nápolyban.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
FC Barcelona Juventus AS Roma FC Padova
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Magyar gyarmat Kisázsiában Magyar gyarmat Kisázsiában
Gróf Berchtold közös külügyminiszter és San Giuliano olasz...
Magyarország mezei futóbajnokságai Magyarország mezei futóbajnokságai
Szenior csapat-bajnok: MTE. Egyéni bajnok: Grosz István (MTK) ...
Magyarország 1921. évi tőrvívó bajnoksága Magyarország 1921. évi tőrvívó bajnoksága
A magyar vívósport legnagyobb eseménye, a bajnokság ezen a héten a...
Franczia lőszergyárak pusztulása Franczia lőszergyárak pusztulása
Francziaországban, a La Courneuve közelében lévő Doubie Courenne...
Ferencz József főherczeg utazása Ferencz József főherczeg utazása
Régebben tervben volt, hogy Ferencz Ferdinánd trónörökös Brüszszelbe...
A lembergi nemzetközi kerékpár- és motorverseny. A lembergi nemzetközi kerékpár- és motorverseny.
Szeptember hó 6-án, 7-én és 8-án Lembergben nemzetközi kerékpár- és...
Bethlen lesz a végleges külügyminiszter Bethlen lesz a végleges külügyminiszter
Amint a Hétfői Hírlap legutóbb megirt, az bekövetkezett: a...
Egy czélszerü magyar találmány Egy czélszerü magyar találmány
Egészségi szempontból nagyon hasznos találmány kerűlt most...
Visszaküldött olasz rendjel Visszaküldött olasz rendjel
Gróf Zichy József titkos tanácsos az olasz korona rend...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98