Dtum
Login with Facebookk
1922 | Május

Miklós román herceg és a magyar trón

A Journal de Genéve szerint a Corriere della Sera bécsi forrásból azt a hirt kapta Budapestről, hogy Habsburgi Károly halála folytán s az uj uralkodóválasztásra való tekintettel a román király második fia, Miklós, a maga jelölttetésének előkészítésén fáradozik. Mária román királynő jelenleg Belgrádban időzik, hogy a tervet előbbre vigye. Ugyane célból utazik le Masaryk is Belgrádba.


Azt mondják, hogy Krisztinavics miniszter a szerb külföldi propaganda elnöke, aki közelebbről Budapesten időzött, egy bankban tekintélyes összeget helyezett el Miklós herceg választási propagandájának költségeire.


Budapestről a következő értesüléseket kaptuk, - irja a nevezett lap:
Mikes János gróf, szombathelyi püspök, aki ismeretes Habsburg-érzelmeiről, akinél IV. Károly megszállott volt első államcsinykiséretekor, néhány nappal ezelőtt Budapestre érkezett avval a határozott céllal, hogy mozgalmat indítson – az osztrák házi örökösödési rend alapján – Ottónak, IV. Károly legidősebb fiának érdekében, hogy őt a magyar kormány és egységes kormánypárt Magyarország királyának ismerje el. Addig, mig a herceg elérné nagykoruságát, régens uralkodnék, lehetőleg Apponyi Albert gróf, esetleg Horthy, a jelenlegi kormányfő.


Mikes püspök kihallgatást eszközölt ki Horthy kormányzótól és egyidejüleg megbeszéléseket folytatott a magyar kormánnyal is. De megbeszélései nem vezettek és nem vezethettek eredményre mert a kormányzat a 1920. I. és 1921. XLVII. törvénycikkhez tartja magát és sohasem fogja kötelezőnek elismerni a Habsburg Hausgesetzet, amely a család kebelében az örökösödés rendjét szabályozza.


Ezután ismerteti Grátz Gusztávnak a Magyar Hirlapban megjelent nyilatkozatát, melyben elmondja, hogy IV. Károly király végrendelete jelenleg Andrássy Gyula gróf birtokában van s ha a király Funchalban más végrendeletet nem csinált, akkor ez az érvényes.

A Journal de Genove-nek ehhez a hiréhez azt meg kell jegyeznünk, hogy az egész, legalább ebben a formában kis ántánt-forrásból eredő koholmány. Az egészet, csak mint jellemző érdekességet közöljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98