Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

Ausztria – Magyarország 2:1 (0:1)

Fogl II. a mérkőzés 24. percében bal alsó karjában törést szenvedett – A baleset romboló hatással volt a magyar csapatra. – A helyére beálló Zatykó teljesen csődöt mondott. – A magyar gólt Hirzer pompás beadásából Molnár fejelte. – Az osztrákok Kertész II. haszontalan fouljáért megítélt szabadrúgásból egyenlítettek ki. – A győztes gólt Kowanda jobbösszekötő lőtte.

Üllői-úti sporttelep – 25,000 néző – Bíró: Koppehel (Berlin)

November 26. Fehér hótakaró csillog a város felé a budai hegyek hátán. A földeken és mezőkön is a tél szüzesen tiszta jelvénye díszeleg, a főváros szélén útvonalait már olvadó jégtáblák szegélyezik az utak sárosak, s mennél közelebb jutunk a nagy eseménynek a helyéhez, a kép egyre sötétebb és komorabb. A levegőt hideg ködpára fekszi meg, a ködből mind nagyobb tömegek bontakoznak ki nagy lobbal sietve a sporttelep felé.

 

A felállás


Magyarország: Fehér – Fogl II. , Fogl III. – Kertész II., Tóth, Blum – Paulusz, Molnár, Orth, Hirzer, Weisz

Ausztria: Ostricek – Beer, Blum – Kurz, J. Brandstätter, Geyer – Wondrak, Kowanda, F. Swatosch, Fischera, Horeys

A mérkőzés


A helyválasztásnál az osztrákoknak kedvez a szerencse, s a magyar csapat játszik enyhe szél ellen. Az ünnepi kick-off-ot Hajós Alfréd az osztrákok hátvédeihez rúgja, ahonnan visszakerülve Hirzer vezet ügyes támadást, de lövése messze elkerüli az osztrák kaput. A 3. percben Orth az offside helyzetben levő Hirzerhez passzol, aki éles középmagas lövéssel gólt lő, de Koppehel bíró, miután már lefújta az akciót, természetesen nem adja meg. A következő percben Horeys vezet veszélytelen támadást.

A 11. percben Kertész és Tóth hibájából az osztrák balszárny vezet támadást, melynek befejezéseképpen Fischera a kapura lő. Fehér a magas labdát kiejti, de ugyanő újra elfogja. Rövid magyar attak után aaaz osztrák csatársor vezet szép támadást; a labda lábról-lábra megy megállás nélkül, s az osztrákok oly módon jutnak el a kapuig, hogy védelmünk nem is ér labdát. Taccsdobás után Fischera lő a magyar kapura, de lövése kapu mellé jut.

A 18. percben Horeys lefut és szép beadását Wondrák a kapu mellé fejeli. A 20. percben Molnár 25 méteres lövését Ostricek védi. A 23. percben születik meg a magyar gól. Hirzer a balszélső helyén lefut, elhúz Beer mellett, s a korner vonaltól beadja a labdát. A beadást Molnár fejjel továbbítja, s a földről felugró, pörgő labda a meglepett Ostricek kezéről a hálóba perdült. (1:0) A következő percben Horeys vezet támadást, összeütközik Fogl II.-vel, aki sérülten kiáll.

A 25. percben kritikus helyzet a magyar kapu előtt, Wondrák offside helyzetben kapja a labdát, az ugyancsak offsiden levő Fischerának adja be, akinek lapos lövését Fehér hibásan fogja s a biztos gólt csak a kapufa menti. A 32. percben Wondrák kiszökésének befejezéseképpen kapura lő, de Fehér jól helyezkedve rávetéssel szépen véd.

A 35. percben Zatykó áll be Fogl II. helyére. A 33. percben Hirzer – Orth – Weisz szép összjátékkal nyomul föl az osztrák kapuhoz, de Weisz magas beadását Orth a kapu mellé fejeli. A 40. percben Hirzer egyedül fut le, de rossz beadását az osztrák védelem fogja.

A 43. percben Kurz a 16-os sarka közelében handset vét, a szabadrúgást Hirzer szépen lövi, a labda Pauluszhoz kerül, tőle Orthhoz, de az ő fejese ismét a kapu mellé kerül. A 44. percben Hirzer passzával Weisz szépen lefut, de lövése Ostricek védi.

 


A második félidő első percei rámutattak védelmünk gyengeségére. Fogl III. ismételten hibáz, de az osztrák csatárok nem használják ki. A 3. percben Brandstätter hosszú lövése a magyar kapu mellé kerül. Paulusz magas beadását Ostricek fogja. Fogl III. és Tóth hibájából kavarodás a magyar kapu előtt, de Zatykó korner árán menteni tud. Korner után sem változik a helyzet, Kowenda a feléje irányított labdát nem éri el és így a magyar kapu kiszabadul a nyomás alól.

A 8. percben Fischera hosszú labdáját Fehér könnyen fogja. A 11. percben Hirzer a félvonalról egyedül fut le; támadását az osztrák védelem csak korner árán tudja elhárítani. A 13. percben esik az osztrákok kiegyenlítő gólja. Fischera szabálytalanul támad rá Fehérre, mire a bíró szabadrúgást ítél a javunkra. Közben Kertész II. a kaputól visszatérő Fischerát két méterrel a 16-os vonalon kívül minden ok nélkül megrúgja, amit a bíró észre vesz és szabadrúgást ítél ellenünk.

A szabadrúgást Swatosch lövi, a magyar védelem fejét vesztve oly rosszul helyezkedik el, hogy Fehért egyedül hagyják a kapuba és szabad utat engednek Swatoschnak a góllövésre. Swatosch él is az alaklommal és éles, középmagas, szép, de védhető lövéssel kiegyenlít. Fehér az előtte állóktól nem látta a labdát, s csak az utolsó pillanatban vette észre, amikor már hiába vetette utána magát. (1:1)

A váratlan gól felvillanyozza a magyar csapatot, Orth-Hirzer összjátékát Ostricek csak kifutással tudja megzavarni. Horeys lefut, a kornervonal közeléről beadja a labdát, de Fehér résen áll. Horeys kicselezi Zatykót, de Fogl III. ment. A magyar csatársor támadása Hirzer offside állásán akad meg.

A 23. percben esik az osztrákok győztes gólja. Kowanda egy balról jövő labdára jól startol; védelmünk tétovázik, amit ő ügyesen kihasznál és a labdát a jobb lábáról a balra téve át 8-10 méter távolságból éles magas lövéssel a hálóba küldi a labdát. (2:1)

Az osztrákok váratlan gólja sem tud lelket önteni a magyar csapatba. Továbbra is az osztrákok maradnak frontban. A 27. percben Fischera átdolgozza magát védelmünkön, de ahhoz nincsen már elég ereje, hogy megfelelő lövéssel is fejezze be akcióját, a lassú labdáját Fehér könnyen fogja.

A 32. percben kavarodás az osztrák kapu előtt, Ostricek kifutással ment a labda azonban Orthoz kerül, aki három-négy ellenfelét lerázva magáról és felismerve a helyzetet élesen a kapura lő, de Ostricek gyönyörű rávetéssel ment. A következő percben Paulusz jut kedvező helyzetbe, de önzésével elrontja azt.

A 39. percben Horeys a félvonalról indulva egyszerűen a faképnél hagyja egész védelmünket közvetlen közelről plaszíroz, de Fehér a már-már gólnak látszó labdát nagyszerű rávetéssel menti. Az utolsó percekben még egy tetszetős osztrák támadásban van részünk, de Fischera a kapu fölé lő.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Genfben vasárnap Magyarország javára változott a helyzet Genfben vasárnap Magyarország javára változott a helyzet
Vasárnap a Népszövetség ülésein résztvevő diplomaták és ujságirók...
Német gazdasági tervek Német gazdasági tervek
Berlinben január 8-ikán megnyilt a porosz országgyülés, valamint...
Sárközi György -  Magyar árnyak Sárközi György - Magyar árnyak
Daróc homokból, selyem délibábból szőtt köpenyében Kisirt szemekkel...
24-en versenyeztek a „Duna Kékszalagjáért” 24-en versenyeztek a „Duna Kékszalagjáért”
A Bécs - Budapest között 280 km-es távolságon vasárnap rendezték a...
A kormány mezőcsáti vereségéről A kormány mezőcsáti vereségéről
Késő éjjel jelentik félhivatalosan, hogy a „Magyar Távirati...
Nem szednek adót a városok Nem szednek adót a városok
Az önkormányzati joggal fölruházott törvényhatóságok, városok,...
A Nemzeti Szalon őszi tárlata A Nemzeti Szalon őszi tárlata
Az idei őszi kiállítás egy pár kipróbált mester kivételével csupa...
Új terhelő adatok Imrédy Béla ellen Új terhelő adatok Imrédy Béla ellen
Nagy késéssel indult ma az Imrédy-per folytatólagos főtárgyalása. A...
Döntő napja van a magyar politikának Döntő napja van a magyar politikának
Az utolsó huszonnégy órában tetőfokára jutott az elmult hetek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98