Dtum
Login with Facebookk
1922 | November

Ausztria – Magyarország 2:1 (0:1)

Fogl II. a mérkőzés 24. percében bal alsó karjában törést szenvedett – A baleset romboló hatással volt a magyar csapatra. – A helyére beálló Zatykó teljesen csődöt mondott. – A magyar gólt Hirzer pompás beadásából Molnár fejelte. – Az osztrákok Kertész II. haszontalan fouljáért megítélt szabadrúgásból egyenlítettek ki. – A győztes gólt Kowanda jobbösszekötő lőtte.

Üllői-úti sporttelep – 25,000 néző – Bíró: Koppehel (Berlin)

November 26. Fehér hótakaró csillog a város felé a budai hegyek hátán. A földeken és mezőkön is a tél szüzesen tiszta jelvénye díszeleg, a főváros szélén útvonalait már olvadó jégtáblák szegélyezik az utak sárosak, s mennél közelebb jutunk a nagy eseménynek a helyéhez, a kép egyre sötétebb és komorabb. A levegőt hideg ködpára fekszi meg, a ködből mind nagyobb tömegek bontakoznak ki nagy lobbal sietve a sporttelep felé.

 

A felállás


Magyarország: Fehér – Fogl II. , Fogl III. – Kertész II., Tóth, Blum – Paulusz, Molnár, Orth, Hirzer, Weisz

Ausztria: Ostricek – Beer, Blum – Kurz, J. Brandstätter, Geyer – Wondrak, Kowanda, F. Swatosch, Fischera, Horeys

A mérkőzés


A helyválasztásnál az osztrákoknak kedvez a szerencse, s a magyar csapat játszik enyhe szél ellen. Az ünnepi kick-off-ot Hajós Alfréd az osztrákok hátvédeihez rúgja, ahonnan visszakerülve Hirzer vezet ügyes támadást, de lövése messze elkerüli az osztrák kaput. A 3. percben Orth az offside helyzetben levő Hirzerhez passzol, aki éles középmagas lövéssel gólt lő, de Koppehel bíró, miután már lefújta az akciót, természetesen nem adja meg. A következő percben Horeys vezet veszélytelen támadást.

A 11. percben Kertész és Tóth hibájából az osztrák balszárny vezet támadást, melynek befejezéseképpen Fischera a kapura lő. Fehér a magas labdát kiejti, de ugyanő újra elfogja. Rövid magyar attak után aaaz osztrák csatársor vezet szép támadást; a labda lábról-lábra megy megállás nélkül, s az osztrákok oly módon jutnak el a kapuig, hogy védelmünk nem is ér labdát. Taccsdobás után Fischera lő a magyar kapura, de lövése kapu mellé jut.

A 18. percben Horeys lefut és szép beadását Wondrák a kapu mellé fejeli. A 20. percben Molnár 25 méteres lövését Ostricek védi. A 23. percben születik meg a magyar gól. Hirzer a balszélső helyén lefut, elhúz Beer mellett, s a korner vonaltól beadja a labdát. A beadást Molnár fejjel továbbítja, s a földről felugró, pörgő labda a meglepett Ostricek kezéről a hálóba perdült. (1:0) A következő percben Horeys vezet támadást, összeütközik Fogl II.-vel, aki sérülten kiáll.

A 25. percben kritikus helyzet a magyar kapu előtt, Wondrák offside helyzetben kapja a labdát, az ugyancsak offsiden levő Fischerának adja be, akinek lapos lövését Fehér hibásan fogja s a biztos gólt csak a kapufa menti. A 32. percben Wondrák kiszökésének befejezéseképpen kapura lő, de Fehér jól helyezkedve rávetéssel szépen véd.

A 35. percben Zatykó áll be Fogl II. helyére. A 33. percben Hirzer – Orth – Weisz szép összjátékkal nyomul föl az osztrák kapuhoz, de Weisz magas beadását Orth a kapu mellé fejeli. A 40. percben Hirzer egyedül fut le, de rossz beadását az osztrák védelem fogja.

A 43. percben Kurz a 16-os sarka közelében handset vét, a szabadrúgást Hirzer szépen lövi, a labda Pauluszhoz kerül, tőle Orthhoz, de az ő fejese ismét a kapu mellé kerül. A 44. percben Hirzer passzával Weisz szépen lefut, de lövése Ostricek védi.

 


A második félidő első percei rámutattak védelmünk gyengeségére. Fogl III. ismételten hibáz, de az osztrák csatárok nem használják ki. A 3. percben Brandstätter hosszú lövése a magyar kapu mellé kerül. Paulusz magas beadását Ostricek fogja. Fogl III. és Tóth hibájából kavarodás a magyar kapu előtt, de Zatykó korner árán menteni tud. Korner után sem változik a helyzet, Kowenda a feléje irányított labdát nem éri el és így a magyar kapu kiszabadul a nyomás alól.

A 8. percben Fischera hosszú labdáját Fehér könnyen fogja. A 11. percben Hirzer a félvonalról egyedül fut le; támadását az osztrák védelem csak korner árán tudja elhárítani. A 13. percben esik az osztrákok kiegyenlítő gólja. Fischera szabálytalanul támad rá Fehérre, mire a bíró szabadrúgást ítél a javunkra. Közben Kertész II. a kaputól visszatérő Fischerát két méterrel a 16-os vonalon kívül minden ok nélkül megrúgja, amit a bíró észre vesz és szabadrúgást ítél ellenünk.

A szabadrúgást Swatosch lövi, a magyar védelem fejét vesztve oly rosszul helyezkedik el, hogy Fehért egyedül hagyják a kapuba és szabad utat engednek Swatoschnak a góllövésre. Swatosch él is az alaklommal és éles, középmagas, szép, de védhető lövéssel kiegyenlít. Fehér az előtte állóktól nem látta a labdát, s csak az utolsó pillanatban vette észre, amikor már hiába vetette utána magát. (1:1)

A váratlan gól felvillanyozza a magyar csapatot, Orth-Hirzer összjátékát Ostricek csak kifutással tudja megzavarni. Horeys lefut, a kornervonal közeléről beadja a labdát, de Fehér résen áll. Horeys kicselezi Zatykót, de Fogl III. ment. A magyar csatársor támadása Hirzer offside állásán akad meg.

A 23. percben esik az osztrákok győztes gólja. Kowanda egy balról jövő labdára jól startol; védelmünk tétovázik, amit ő ügyesen kihasznál és a labdát a jobb lábáról a balra téve át 8-10 méter távolságból éles magas lövéssel a hálóba küldi a labdát. (2:1)

Az osztrákok váratlan gólja sem tud lelket önteni a magyar csapatba. Továbbra is az osztrákok maradnak frontban. A 27. percben Fischera átdolgozza magát védelmünkön, de ahhoz nincsen már elég ereje, hogy megfelelő lövéssel is fejezze be akcióját, a lassú labdáját Fehér könnyen fogja.

A 32. percben kavarodás az osztrák kapu előtt, Ostricek kifutással ment a labda azonban Orthoz kerül, aki három-négy ellenfelét lerázva magáról és felismerve a helyzetet élesen a kapura lő, de Ostricek gyönyörű rávetéssel ment. A következő percben Paulusz jut kedvező helyzetbe, de önzésével elrontja azt.

A 39. percben Horeys a félvonalról indulva egyszerűen a faképnél hagyja egész védelmünket közvetlen közelről plaszíroz, de Fehér a már-már gólnak látszó labdát nagyszerű rávetéssel menti. Az utolsó percekben még egy tetszetős osztrák támadásban van részünk, de Fischera a kapu fölé lő.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98