Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Hogyan készül a pálinka!

Irta: Windisch Rikárd dr. gazdasági akadémiai tanár (Keszthely)

Pálinkának nevezzük az olyan borszesz – spiritusz – tartalmú folyadékot, amely közvetlen fogyasztásra, ivásra van szánva. A pálinka szeszt tartalmazó folyadékokból – cefre – lepárlás – kifőzés – útján készül. Készítenek pálinkát még úgy is, hogy erős kész szeszt annyi vízzel higítanak, hogy ivásra alkalmassá váljék. Ez utóbbi módon készültet mondják közönséges pálinkának, vagy egyszerűen csak pálinkának. 

Ellenben a bizonyos borkészítési maradékokból – borból, borseprőből, bortörkölyből – előállítottakat, vagy a bizonyos gyümölcsökből készülteket nemes pálinkáknak.

A pálinka értéke, a szesztartalmon kívül, függ az abban található illatos és zamatos alkotórészek minőségétől és mennyiségétől. 

Jóminőségű gyümölcsszeszek – nemes pálinkák – előállításához cukortartalmú és zamatos, illatos gyümölcsöket használnak. Úgy termesztett, mint vadontermő gyümölcsök használhatók föl e célra. Bőséges gyümölcstermés esetén a felesleg jobban értékesül, ha azt nemes pálinkák készítésére felhasználjuk, mintha másképen értékesítenénk. Minél több cukor van valamely gyümölcsben, annál több szeszt – pálinkát – ád, minél zamatosabb az, annál értékesebbet. 

Száz kilogramm cseresznyéből átlag 10.2 liter 50%-os cseresznyepálinka, ugyanennyi szilvából mintegy 8.30 liter 50%-os szilvórium gyártható. Egy hektoliter áfonyagyümölcs mintegy 4 liter, alma 5 liter, málna és földi szeder 3-4 liter 50%-os pálinkát szolgáltat. 

Jóminőségű pálinka készítéséhez teljesen megérett, esetleg túlérett gyümölcsöt használjunk. A penészes, hibás gyümölcsöket különítsük el; a nagyobb gyümölcsökből a hibás, rothadt részeket vágjuk ki. A gyümölcsöket jól aprózzuk fel cefrének és azután melegebb helyen hagyjuk kierjedni, kiforrni. Amidőn az erjedés – forrás – teljesen befejeződött, vagy azonnal kifőzzük a cefrét, vagy pedig jól záródó hordóba öntjük, hogy állás közben meg ne penészedjék, ecetesedjék és később főzzük – pároljuk – ki. 

A lepárlásnál kapott szesz, az ú. n. vadka, még nem oly erős, hogy pálinka néven föl lehetne használni. Azután avval az elővigyázattal pároljuk le a vadkát, hogy kellő erősségű – szesztartalmú – szeszt, illetve pálinkát kapjunk. Vigyázni kell a kifőzésnél arra is, hogy a cefrében lévő törköly oda ne égjen, meg ne kozmásodjék, mert különben silány, rosszízű pálinkát kapunk. Az elkészült pálinkát azonnal, frissen nem lehet fogyasztani. Azt még egy ideig állani kell hagyni – érlelni. 

Egyik-másik pálinkafélét, például a szilvóriumot, új hordóban kell érlelni, hogy abban megfestődjék. Másokat már használt, régi, de tiszta hordókban érleljük, amelyekből azok semmiféle festőanyagot nem vehetnek magukba. Ha üvegekben érleljük a pálinkákat, időnkint át kell azokat fejteni, úgy hogy átfejtés közben jól átszellőztessenek. Érlelés alkalmával válnak azok egészen tiszta, kifogástalan zamatos ízűvé és ekkor fogyaszthatók csak. 

A bor és a borseprő szeszt tartalmaznak. Ha kifőzzük – lepároljuk ezeket, belőlük is nemes pálinkák nyerhetők. 

A borból előállított nemes pálinka a cognac, a seprőből készül a seprőpálinka. A szőlő törkölye cukrot és zamatos alkatrészeket tartalmaz. Ha az ebben lévő cukrot szeszes erjedésnek indítjuk s ennek befejeztekor kifőzzük – lepároljuk – törkölypálinkát kapunk. Minél jobb, minél erősebb borból, minél jobb és minél több bort tartalmazó seprőből főzünk pálinkát, annál értékesebb cognacot, illetve annál finomabb és annál több seprőpálinkát kapunk. 

A törkölypálinka mennyisége függ a törköly cukortartalmától. Hibátlan friss törköly annál több és annál finomabb pálinkát ad, minél több volt benne a cukor, minél jobb bor előállításánál nyertük és minél gondosabban főztük azt ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Hazai szeszárugyár Rt. plakátja Pálinkafőző
Cikk-ajánló
A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban A Vasas hatalmas küzdelemben verte az MTE-t a Thomka-díjban
A tizedik Thomka-versenyt hol jéggel borított talajon, hol bokáig érő...
Az állatok világítása Az állatok világítása
Az embernél, aki a természet világában gyakrabban megfordult, mint a...
Az iparcikkek árának megszabása Az iparcikkek árának megszabása
A gazdák elégedetlenek azzal a válasszal, amelyet a mezőgazdasági...
MTK – BTC 6:0 (3:0) MTK – BTC 6:0 (3:0)
A BTC mult heti győzelme után érthetően nagy érdeklődés előzte meg a...
Kitűzték a szt. louisi olympiai uszóversenyek időpontját Kitűzték a szt. louisi olympiai uszóversenyek időpontját
A szt. louisi olympiai uszóversenyek is szeptember 5-9 én lesznek az...
Pénzbeli segély oláh iskolaknak Pénzbeli segély oláh iskolaknak
Régi panasz volt magyar részről, hogy a romániai kormány pénzbeli...
Babits Mihály hitvallása Babits Mihály hitvallása
A napi politika zsivajában felhangzott egy mindennapi politikán...
Eljárás a főváros több divatos étterme ellen fekete kiszolgálás és árak miatt Eljárás a főváros több divatos étterme ellen fekete kiszolgálás és...
Az éttermekben étkező közönség körében már régóta általános a panasz,...
Külföldi hírek Külföldi hírek
Titkos konzisztórium. Berlinből jelentik, hogy Vossische Zeitung...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98