Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Hogyan készül a pálinka!

Irta: Windisch Rikárd dr. gazdasági akadémiai tanár (Keszthely)

Pálinkának nevezzük az olyan borszesz – spiritusz – tartalmú folyadékot, amely közvetlen fogyasztásra, ivásra van szánva. A pálinka szeszt tartalmazó folyadékokból – cefre – lepárlás – kifőzés – útján készül. Készítenek pálinkát még úgy is, hogy erős kész szeszt annyi vízzel higítanak, hogy ivásra alkalmassá váljék. Ez utóbbi módon készültet mondják közönséges pálinkának, vagy egyszerűen csak pálinkának. 

Ellenben a bizonyos borkészítési maradékokból – borból, borseprőből, bortörkölyből – előállítottakat, vagy a bizonyos gyümölcsökből készülteket nemes pálinkáknak.

A pálinka értéke, a szesztartalmon kívül, függ az abban található illatos és zamatos alkotórészek minőségétől és mennyiségétől. 

Jóminőségű gyümölcsszeszek – nemes pálinkák – előállításához cukortartalmú és zamatos, illatos gyümölcsöket használnak. Úgy termesztett, mint vadontermő gyümölcsök használhatók föl e célra. Bőséges gyümölcstermés esetén a felesleg jobban értékesül, ha azt nemes pálinkák készítésére felhasználjuk, mintha másképen értékesítenénk. Minél több cukor van valamely gyümölcsben, annál több szeszt – pálinkát – ád, minél zamatosabb az, annál értékesebbet. 

Száz kilogramm cseresznyéből átlag 10.2 liter 50%-os cseresznyepálinka, ugyanennyi szilvából mintegy 8.30 liter 50%-os szilvórium gyártható. Egy hektoliter áfonyagyümölcs mintegy 4 liter, alma 5 liter, málna és földi szeder 3-4 liter 50%-os pálinkát szolgáltat. 

Jóminőségű pálinka készítéséhez teljesen megérett, esetleg túlérett gyümölcsöt használjunk. A penészes, hibás gyümölcsöket különítsük el; a nagyobb gyümölcsökből a hibás, rothadt részeket vágjuk ki. A gyümölcsöket jól aprózzuk fel cefrének és azután melegebb helyen hagyjuk kierjedni, kiforrni. Amidőn az erjedés – forrás – teljesen befejeződött, vagy azonnal kifőzzük a cefrét, vagy pedig jól záródó hordóba öntjük, hogy állás közben meg ne penészedjék, ecetesedjék és később főzzük – pároljuk – ki. 

A lepárlásnál kapott szesz, az ú. n. vadka, még nem oly erős, hogy pálinka néven föl lehetne használni. Azután avval az elővigyázattal pároljuk le a vadkát, hogy kellő erősségű – szesztartalmú – szeszt, illetve pálinkát kapjunk. Vigyázni kell a kifőzésnél arra is, hogy a cefrében lévő törköly oda ne égjen, meg ne kozmásodjék, mert különben silány, rosszízű pálinkát kapunk. Az elkészült pálinkát azonnal, frissen nem lehet fogyasztani. Azt még egy ideig állani kell hagyni – érlelni. 

Egyik-másik pálinkafélét, például a szilvóriumot, új hordóban kell érlelni, hogy abban megfestődjék. Másokat már használt, régi, de tiszta hordókban érleljük, amelyekből azok semmiféle festőanyagot nem vehetnek magukba. Ha üvegekben érleljük a pálinkákat, időnkint át kell azokat fejteni, úgy hogy átfejtés közben jól átszellőztessenek. Érlelés alkalmával válnak azok egészen tiszta, kifogástalan zamatos ízűvé és ekkor fogyaszthatók csak. 

A bor és a borseprő szeszt tartalmaznak. Ha kifőzzük – lepároljuk ezeket, belőlük is nemes pálinkák nyerhetők. 

A borból előállított nemes pálinka a cognac, a seprőből készül a seprőpálinka. A szőlő törkölye cukrot és zamatos alkatrészeket tartalmaz. Ha az ebben lévő cukrot szeszes erjedésnek indítjuk s ennek befejeztekor kifőzzük – lepároljuk – törkölypálinkát kapunk. Minél jobb, minél erősebb borból, minél jobb és minél több bort tartalmazó seprőből főzünk pálinkát, annál értékesebb cognacot, illetve annál finomabb és annál több seprőpálinkát kapunk. 

A törkölypálinka mennyisége függ a törköly cukortartalmától. Hibátlan friss törköly annál több és annál finomabb pálinkát ad, minél több volt benne a cukor, minél jobb bor előállításánál nyertük és minél gondosabban főztük azt ki.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Hazai szeszárugyár Rt. plakátja Pálinkafőző
Cikk-ajánló
Ötvenéves a magyar Pasteur-intézet Ötvenéves a magyar Pasteur-intézet
1885-öt írtak…. Pasteur már megtalálta a veszettség elleni...
Haig, a somme-i mészáros Haig, a somme-i mészáros
Rideg, katonáival nem sokat törődő vezetőnek számított, aki korántsem...
Megostromolták vasárnap Wunderlichné házát Megostromolták vasárnap Wunderlichné házát
A sashalmi delejes csodaasszony ügyében vasárnapra olyan botrányos...
Az első magyar hanglemezgyár részvénytársasággá alakítása Az első magyar hanglemezgyár részvénytársasággá alakítása
Első magyar hanglemezgyár rt. cég alatt uj részvénytársaság alakult,...
Gróf Klebelsberg Kunó könyve Gróf Klebelsberg Kunó könyve
A háborúból élve maradt, vagy éppen akkor nevelkedett nemzedék...
Apróságok Viktória királynő életéből Apróságok Viktória királynő életéből
1901 január 22-ikén meghalt Viktória királynő. 63 éves uralkodása...
Libits Vándordíj Libits Vándordíj
A Magyar Athletikai Club 1911 március hó 5-én, vasárnap rendezi a...
Kertész Manó - Szólásmondások. Nyelvünk művelődéstörténeti...
Csodálatos magyar nyelv! Rejtelmes varázs-kert, melyből zengő virágok...
Rövidek Rövidek
Zágrábból jelenti A Reggel tudósitója: Vasárnap délelőtt a horvát...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98