Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Haeckel Ernő agyveleje

 Haeckel, a kiváló jenai német biológus és természet-filozófus, annak idején azt az óhaját fejezte ki, hogy agyvelejét Maurer Frigyes jenai egyetemi tanár vizsgálta meg anatómiai szempontból.

86 éves korában történt elhunyta után a jenai kórbonczolástani intézetben agyvelejét Retzius Gusztáv eljárása szerint 10 %-os formolban felfüggesztve rögzítették; a Zeiss Károly-czég Maurer utasításai szerint nagyobbszámú fotografiai fölvételeket készített az agyvelő féltekéiről, az agytörzsről és a kisagyvelőről, ezenkívül a féltekéről ónlevonatot is vettek le, melyet a jenai anatómiai intézetben helyeztek el, míg a fotografiák természetes nagyságban monografiai feldolgozásban Dr. Fischer Gusztáv jenai könyvkiadó czégnél kiadára kerültek.

Maurer leírása 1 szerint Haecke agyveleje nagyszabású elite-emberi agyvelő, „melyen különösen a látási középpontnak, az ú. n. calcarinus-kéregnek erős fejlettsége a feltünő. Az agyvelőn, tekintettel Haeckel magas korára, öregkori (senilis) elváltozások is láthatók.

Koponyája a mesocephalok közé tartozik, agyveleje nagyjában kerekded, súlya 1575 g (az átlagsúly 1375 g), míg a test súlya 60 kg, a test hossza 175 cm volt, a későbbi méréseknél a konzervált agyvelő baloldali féltekéje 632.9, a jobb 619.0, a kisagyvelő az agytörzszsel 252.9 g-ot nyomott, a bal félteke erősebben fejlődött (Haeckel jobbkezes volt).

A jelzett öregkori elváltozások (mindkét homloklebeny felső felületének erős lelapulása és a legtöbb barázda kiszélesedése) következtében a tekervények keskenyebbnek tüntek föl.

A féltekében oldalról tekintve a középponti tekervény hatalmas fejlettsége, továbbá a homlok- és nyakszirti lebeny finomabb tagoltsága feltünő; az agygerenda erősen ívelt, hossza 8 cm, térde felülről lefelé nyomott. Az oldalsó kamarák tágultak (kisebbfokú agyvízkórral) úgy, mint Cuvier-nél és Helmholtz-nál. A baloldali felső halántéktekervény erősebben fejlődött és a fedél (operculul) által fedett felületén is harántbarázdák láthatók, ezzel szemben az agyvelőkarély előéke (praecuneus) különösen baloldalt, kevésbé barázdált, míg pl. Helmholtz, Abbé, Mendelejew agyvelején erősebben tagozodott volt.

Az agykéreg szövettani vizsgálata folyamatban van. Haeckel agyvelején különösen feltünő a látó középpontnak szabad szemmel megállapítható erős fejlettsége, mi összefüggésbe hozható Haeckel fejlett megfigyelő tehetségével (minek bizonyítéka a radiolariák subtilis vizsgálata stb); a calcarimus-kéregből fontos asszocziácziós rostok vezetnek a nagyszirtlebeny oldalsó felületéhez; a szögletfeletti agytekervény (gyrus angularis) és a homloktekervény kiváló fejlettsége a kombináló észbeli munkánál érvényesül különösebben.

Ismeretes számos vizsgálat alapján, hogy kevésbé tehetséges emberek agyveleje súlyosabb és erősebben barázdált lehet, de ennek megítélésekor nem a mennyiségre, hanem a minőségre kell figyelemmel lenni, mert az agyvelő nagyságát növelheti vázalkotó elemeinek, a neurogliának erős fejlettsége is. Azután meg azon is múlik, hogy ki mit művel az agyvelejével; sokan a benne szunnyadó energiát nem értékesítik kellő módon.

Dr. Zimmermann Ágoston.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Kossuthnál járt czeglédi küldöttség A Kossuthnál járt czeglédi küldöttség
Czegléd városának százas bizottsága, a mely annak idején, 1877-ben...
Egy nevezetes jubileum Egy nevezetes jubileum
Ez év augusztus havában csöndben, észrevétlenül átsiklottunk egy...
Ismét Papp László dr. vezeti a magyar birkózókat Ismét Papp László dr. vezeti a magyar birkózókat
A több mint fél éve szünetelő magyar birkózósportban a sportvíkendre...
Az intelligencia pusztulása
A harctérről Az Est-nek ezt írja valaki, aki hadnagy is, doktor is:...
Baleset az Arlow féle vívóteremben Baleset az Arlow féle vívóteremben
Az Arlow-féle vívóteremben, a mult héten történt baleset, élénk...
Jövedelmező ökölvívás Jövedelmező ökölvívás
Óriási jövedelmük van a híres athlétáknak Amerikában. James Jeffries...
Viharos gyűlést tartottak a pék és cukrászmunkások Viharos gyűlést tartottak a pék és cukrászmunkások
Viharos nagygyűlést tartottak vasárnap délelőtt a Dembinszky-utca és...
A Nyugat hírei A Nyugat hírei
A Nyugat e számával befejezi hetedik évfolyamát s a következővel a...
135.000 pengőbe került a Lila akác 135.000 pengőbe került a Lila akác
Budapest közönségének pár nap mulva hallatlan élményben lesz része:...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98