Dtum
Login with Facebookk
1920 | Július

A szomjúság és a szomjérzés

A szomjúságot a garat mélyén érezzük. Az ellen az általánosan elterjedt nézet ellen, hogy a torok szárazsága okozza a szomjúságot, több ok szól, így pl. atropin hatására nagyon száraz a torok és a szomjúság ilyenkor mégis hiányzik, továbbá a száj és garat öblítésével a szárazság elmulasztható, de nem csillapítható a szomjúság.

Az a föltevés, is, hogy a szomjúság a test víz-, illetve nedvtartalmának csökkenésére és az ezáltal kiválasztott általános közérzeti zavarra vezethető vissza, csak részben állja meg a helyét, mert vannak kóros állapotok, melyeknél a szervezet vízben nagyon gazdag, pl. szív- és vesebántalmak esetén, pedig ilyenkor ennek ellenére néha rendkívül fokozott a szomjúság. Veil-nak és másoknak vizsgálatai megállapították, hogy nagyfokú szomjúság esetén annyira a vér fehérje- vagy víztartalma változott meg, mint inkább a vérsavónak kristalliod-anyagokban való gazdagodása.

Annak, hogy a szomjúság valóban a vér sótartalmától függ, közvetetlen bizonyítékát szolgáltatta Leichke. Ő ugyanis azt tapasztalta, hogy ha konyhasó- vagy kalcziumklorid-oldatot fecskendezünk valamelyik gyűjtőérbe, nyomban heves szomjérzés következik be. Miként a nyúltagyvelőben a lélekzési középpontra a vér széndioxidtartalmának növekedése izgató hatást fejt ki, azonképpen a középponti idegrendszerben levő szomjúsági középpont a vér sókonczentrációjának változásaira reagál.

A szomjúsági középpont helye a közti agyvelőben (diencephalon) keresendő, melynek megbetegedése vagy ingerlése esetén a legkifejezettebb szomjúsági tünetekkel járó húgybőség (diabetes insipidus) fejlődik ki. A közti agyvelőtől a nyelőcsőhöz térő idegpályák, melyek a szomjazáskor a nyelőcső összehúzódását váltják ki, a bolygóidegben és az együttérzőideg mentén haladnak. A szomjúság azonban nemcsak helybeli érzéssel jár, hanem általános közérzületi zavarral is.

Kétségtelen, hogy az nagyagyvelő dúczsejtjei is szenvednek a vér víz- és sótartalmának megváltozása következtében. Ezzel szemben hosszabb szomjazás után az ivás határozottan jóleső érzést okoz. A folyadékhiány okozta kellemetlen érzés, másfelől a folyadékfölvétel okozta jóleső, kellemes érzés készteti a szervezetet az élethez szükséges folyadékmennyiség fölvételére. Müller szerint tehát a szomjúság érzetét a garat mélyén és nyelőcsőben levő izmok feszültségiállapota, összehúzódása okozza, teljesen hasonló módon, mint ahogy a gyomor összehúzódása az éhség érzetét okozza.
Dr. Zimmermann Ágost.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az emberi agy keresztmetszete A nyelőcső gyűrűalakú, szűkítő rákja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nemzeti Színház és kisebbségi kérdés A nemzeti Színház és kisebbségi kérdés
Jubiláló Nemzeti Színházunkat mindjárt a felépülését követő évek -...
Magyarország – Ausztria 5:5 Magyarország – Ausztria 5:5
Az első félidőt Kohut három és Hirzer egy góljával 4:2-re nyerjük, de...
Egyes világkiállításokon szükségelt összes motorerő nagysága Egyes világkiállításokon szükségelt összes motorerő nagysága
Minden nagyobb kiállításon a kiállított gépek járatására, továbbá...
Kovács György bevonult Kovács György bevonult
Kovács György, a BEAC távolugró bajnoka a minap bevonult katonáékhoz....
Béke készül Ausztria és a Harmadik Birodalom között Béke készül Ausztria és a Harmadik Birodalom között
Két politikai beszéd hangzott el vasárnap, az egyiket Winckler, volt...
A gyapothausse A gyapothausse
A világpiac általában lefelé hajló tendenciájával szemben a Missisipi...
Szovjet jegyzék Lengyelországnak Szovjet jegyzék Lengyelországnak
Vasárnapra forduló éjszaka Grzybowski moszkvai lengyel nagykövetnek...
Az optimista Briand Európa gazdasági szövetségének tervén dolgozik Az optimista Briand Európa gazdasági szövetségének tervén...
Szerte a világon a sokat megszenvedett embermilliók kiujuló...
A Thomka - emlékverseny A Thomka - emlékverseny
Vasárnap délelőtt bonyolította a BEAC a hagyományos „Thomka...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98