Dtum
Login with Facebookk
1921 | Január

Az ideges fejfájásról

Az ember idegrendszerének megbetegedései közt leggyakoribb baj a fejfájás és az idegesség. Néha egyéb betegségek okozzák a fejfájást, a szem, fül,orr, vagy más testrészünk betegségei. Az igazi fejfájás azonban az agyvelőből indul ki és vagy az okozza, hogy az agy túlságosan megtelt vérrel, vagy pedig az, hogy az agyvelő vérben nagyon szegény.

Nyáron a tüző nap, vagy munkaközben az álló lámpa is megfájdithatja a fejünket. Máskor a fárasztó szellemi munka, iszákosoknál az alkohol kártevése, dohányosoknál a nikotin hatása okozza a bajt. Fertőző betegségben szenvedők, általában a lázas betegek gyakran éreznek szaggató, szuró fejfájást. A fejfájás csak akkor szünik, ha elmulik az az ok, amely létrehozta.

Legtöbb esetben azonban hosszabb nyugalom és a fejre rakott hideg borogatás csökkenti a fájdalmat. Az orvosok a fejfájásnak egy különös fajtáját is ismerik: midőn szabályos időközökben a fejnek csak egyik oldalán görcsös rohamokban jelentkezik a fájdalom. Ez az ugynevezett féloldali fejfájás, más néven „migrén”.

Amig ennek az órákig tartó bajnak a rohamai el nem mulnak, addig az ember külső hatásokra nagyon érzékeny. Még azt is kellemetlennek érzi, ha a fejét vagy csak a haját megérintik. Kipirul vagy elsápad és sokszor hányóingere is van.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98