Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Turbinás repülőgép

 A háború alatt sokszor történt repülőszerencsétlenség a miatt, hogy valamely ellenséges golyó a forgó csavarszárnyat eltalálta és elszakította. Néha a nagy czentrifugális erő hatása alatt is leszakadt a csavarszárny. Mindkét esetben a repülőbépnek le kellett szállnia vagy zuhannia.

Ennek elkerülése czéljából Lebrun-Desule még a háború alatt, 1917-ben, olyan csavarszárnyat igyekezett készíteni, mely egyrészt az ellenséges golyóktól védve forogjon, másrészt ne legyen nagy sugara, hogy nagy czentrifugális erőnek ne legyen kitéve. Erre a czélra koszorúba elhelyezett rövid szárnyakat próbált alkalmazni, még pedig csőalakú szekrényben elhelyezve, melynek csak eleje és hátulja nyitott. A mótor is ebben a csőburokban foglalt helyet.

A turbinaalakú csavarszárny a csőbe szívja a levegőt és hátul kidobja a mótorból kijövő égéstermékekkel együtt. A mótor a csőben középen foglal helyet s tulajdonképpen két légturbina van hozzákapcsolva: egy elől s egy hátul. Sőt, hogy a repülőgép biztosságát növelje, Lebrun-Desole két ilyen turbinarendszert alkalmaz egymásután lépcsősen elhelyezve. Az egész levegő hasításához kellően szabott szekrényben van, melynek nincsen semmi külső függeléke, nehogy a levegőellenállás megnövekedjék miatta.

A turbináktól kilövelt levegő az irányító és mélységi kormánylapátok hatását növeli. A jövő mutatja meg, hogy vajjon az egyszerű, két lapáttal ellátott csavarszárny helyett czélszerű-e a csőben elhelyezett, sok lapátú turbinaszárny alkalmazása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bánki Donát(1859-1922) a gőzturbina feltalálója Bánki-turbina
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98