Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Miből élnek a tengerhajózási társaságok budapesti irodái?

Tizenkét hajóstársaság utas nélkül 

A Baross-téren hetenkint uj kivándorlási irodák nyilnak meg.
A háboru előtt, mikor Amerikában a kvótarendszer nem akadályozta a kivándorlást és a hajójegy ára 2-300 korona volt, mindössze néhány hajóstársaság bonyolitotta le a magyar kivándorlást. A kommunizmus után elsőnek a Cunard Line kapott koncessziót a kormánytól és több mint egy esztendeig versenytárs nélkül szállitotta Amerikába a magyar kivándorlókat. Azóta a kormány fokozatosan tizenkét hajóstársaságnak adott koncessziót. 

Önként felmerül a kérdés, miből él e sok vállalat budapesti irodája, mikor az Északamerikai Egyesült Államokba évenként összesen 5638 magyar kivándorlót engednek partraszállni, a belügyminisztériumban egy év alatt alig kapott 8-10 magyarnál több utlevelet Délamerikába és a magyar földmivelő-kivándorlóknak alkalmas kanadai kivándorlás is egyelőre csak terv? Hiszen az Amerikába kivándorlók legnagyobb része hajójegyét tengerentuli rokonától kapja és legkedvezőbb számitás szerint sem elég a minimális üzleti rezsi fedezésére sem az a 10-15 utas, aki készpénzzel fizeti ki hajójegyét a budapesti irodákban. 

Vegyük hozzá, hogy az előjegyzett utasok és küldött hajójegyek száma ma megközeliti 8-10 ezret, ugy hogy a belügyminisztérium már májusban betiltotta, hogy magyar kivándorlóknak uj utlevelet állitsanak ki Amerikába. A hajóstársasági koncessziókért mégis állandó tülekedés folyik. A sok eszkimó most lázasan keresi a kivándorló-fókákat.

Az United States Line például változatos hirlaphirdetésekben igyekszik hajóit ajánlgatni, de a magyar kivándorlók és visszavándorlók nem szeretik ezt a társaságot, mert a hajókon, amelyek a száraz Amerika tulajdonát képezik, nem mérnek bort. Más hajóstársaságok az amerikai kvóta törvénybe nem sorozott müvészek, visszavándorlók és luxus-utasok toborzásával szeretnék üzleti szempontból gyümölcsöztetni koncessziójukat. 

A Compagnie Générale Transatlantique francia hajóval viszont a balkáni és kelereurópai kivándorlást igyekszik Magyarországon keresztül lebonyolitani. Ennek a közel jövőben megvalósuló tervnek gazdasági jelentősége is igen figyelemreméltó lesz Magyarország szempontjából. 

A tengerhajózási vállalatok magyarországi irodája, talán az egy Cunard kivételével, a nagy tervek és lázas üzleti tevékenység, sőt az amerikai harmadosztályu hajójegy száz dollárban megállapitott ára dacára, jelentős ráfizetéssel dolgoztak. Lehet, hogy ez nagyobb koncepció nélküli üzleti politikájuk eredménye, de a deficit főoka a jelenlegi viszonyokban keresendő. Csak a hajóstársaságok szaporodnak, a készpénzzel fizető kivándorlók fogynak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Cunard Line plakátja Koncerthajó első sétaútján Budapesten (1922. május)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Önkéntes öregségi nyugdijbiztositás a mezőgazdasági munkások számára Önkéntes öregségi nyugdijbiztositás a mezőgazdasági munkások...
Kállay Miklós földmivelésügyi miniszter a mezőgazdasági munkások...
Házasságkötés automobilon Házasságkötés automobilon
Az amerikai gazdag polgárság körében az a legujabb divat, hogy a...
Osztrák-székely varrottasok Osztrák-székely varrottasok
Két osztrák gyár nehány hónap óta teljesen elárasztja a fővárost...
73:54 arányban megnyertük a magyar-osztrák atlétikai versenyt 73:54 arányban megnyertük a magyar-osztrák atlétikai versenyt
A MÁV hatalmas sporttelepén díszes külsőségek között rendezték meg a...
Miért látjuk kéknek az eget? Miért látjuk kéknek az eget?
A tudomány éppen a legutóbbi években sokat foglalkozott ezzel a...
Kormánypárti képviselők nyilatkozatai az orosz-magyar szerződés megkötéséről Kormánypárti képviselők nyilatkozatai az orosz-magyar szerződés...
Gróf Bethlen István miniszterelnök néhány héttel ezelőtt egy...
Magyar Szinház nyilt meg egy Párisi kávéházban Magyar Szinház nyilt meg egy Párisi kávéházban
Valahol a Gare de Est környékén barangoltam csak úgy, minden...
Javitott Morse-készülék Javitott Morse-készülék
Andreini és Marino olasz mérnökök nemrégen igen érdekes javitást...
Thomas Mann levele Thomas Mann levele
Thomas Mann nyilt levelet intézett a bonni egyetemhez mely...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98