Dtum
Login with Facebookk
1922 | Június

A hónap rövidhíreiből

Kecskemét város földjeinek bérbeadása

Kecskemét árverés útján adott haszonbérletbe 1023 holdat. A földeket részben hat, részben 12 évi időtartamra adták bérbe és a haszonbér, gabonában és rozsban fizetendő. Bugacmonostoron a közlegelőből kiosztott 24 részlet összesen 662 hold, holdanként 50 és 110 kilogramm közötti haszonbérért adatott ki. Ha a rozs métermázsáját 3000 koronával számítjuk, úgy a leggyöngébb minőségű földért is 1500 koronás évi bért kap a város. 136 holdért a felajánlott haszonbér 2 métermázsa rozstól 5 métermázsa rozsig váltakozik kataszteri holdanként. 20 hold földet 100-400 kilogramm rozsért adtak bérbe. Egy részlet földért ebből a területből holdanként 800 kilogramm rozsot ajánlottak föl. 182 hold földért az árverezők holdanként átlag 480 kilogramm rozs évi haszonbért fizetnek. 


Kivándorlásra csábítanak az országban

A hatóságoknak tudomására jutott, hogy az országban, különösen a bányavidékeken a munkásokat kivándorlásra csábítják. Azzal hitegetik a munkásokat, hogy külföldön nemcsak nagy bért, hanem kedvezőbb ellátást is tudnak nekik biztosítani s ezenfelül az utiköltségüket is megtérítik. A rendőri hatóság azonban meggyőződött róla, hogy a csábító igéretnek semmi alapja nincs. A hatóságok fölhivják a lakosság figyelmét az üzérkedésre és felszólítanak mindenkit, akinek kivándorlásra ajánlatot tesznek, hogy azonnal jelentse fel az ügynököket.


A német kölcsön ügye
Páris, junius 11. 

Morgan a nemzetközi kölcsönügyi bizottságban a Chikago Tribune szerint kijelentette, hogy a jövő év tavaszán Németországnak nyujtandó nagy nemzetközi kölcsön élénk visszhangra találna. A rendelkezésre álló tőke legnagyobb része most a gabonaforgalommal kapcsolatos kiadásokra kell és a jövő tavasszal Amerika sokkal inkább lenne abban a helyzetben, hogy a kibocsájtandó kölcsönből jelentékeny részt vállaljon. 


Ausztria megkapja az olasz kölcsönt 
Róma, junius 10.

Az Ausztriának nyujtandó 70 milliós kölcsönre vonatkozó javaslatot a kamara külügyi bizottságának tegnapi ülése valamennyi szavazattal egy ellenében fogadta el.

A falusi kislakások építésének ügye

A Magyar Gazdaszövetség a napokban tartott rendes évi közgyülésén foglalkozott a falusi kislakások építésének kérdésével és megállapította, hogy a falvakon az építkezés megkezdése egyike a legsürgősebb teendőknek.

A falu szociális bajainak is egyik leghathatósabb orvosszere volna az építkezések mielőbbi megkezdése, mert csak így lehetne egyrészt a hajléktalanoknak otthont, a munkanélkülieknek pedig munkát, a társadalmi béke két leghathatósabb feltételét nyujtani. A Magyar Gazdaszövetség érintkezésbe lépett az Országos Központi Hitelszövetkezettel abból a célból, hogy lakásépítő szövetkezetek létesítése útján lehessen a kérdést megoldani. 

Az Országos Központi Hitelszövetkezetnél a legteljesebb megértéssel találkozott és ez a rendkívül fontos szociális munka nyomban és sikeresen megkezdhető lesz, ha a falusi lakásépítő akció megfelelő novellája törvénytárba kerül. A Magyar Gazdaszövetség ez ügyben ismételten felterjesztést intézett a miniszterelnökhöz. 


Az Oceán Magyar Konzervgyár és Kereskedelmi Részvénytársaság Ungár Jenő elnöklete alatt megtartott rendkivüli közgyülésén az alaptőkének 20 millió koronáról 40 millió koronára való fölemelését határozták el. Az elővételi jog 1:1 arányban junius 17-től junius 24-ig bezárólag gyakorlandó, részvényenkint 1050 korona lefizetése ellenében. 


A Dunagőzhajózási háromszázmilliós nyeresége

A Dunagőzhajózási Társaság 1921. évi zárószámadása – bécsi jelentés szerint – 302,052.266 korona tiszta nyereséget mutat. A junius 30-ára egybehivandó közgyülésnek 2100 korona részvényenkénti osztalék kifizetését, az élvezeti jegyek tulajdonosai részére pedig részjegyenkint 790 korona és 36 fillér részesedés kifizetését fogják javasolni. 


Ötszáz koronás sorsjegyeket bocsát ki az állam

Az állami sorsjáték tervezete most van tárgyalás alatt a pénzügyminisztériumban. A terv az, hogy ötszáz koronás sorsjegyeket bocsátanak ki közel három milliárd értékben. A sorsolást az állam a Lottojövedék igazgatóságára bizza. A sorsjegyeket a Pénzintézeti Központ fiókjai terjesztik és a terjesztés sikerétől függ az árfolyam kialakulása. Az új nemzetgyűlésen a pénzügyminiszter az állami sorsjegy kibocsátásáról törvényjavaslatot fog beterjeszteni, melynek törvényerőre emelkedése után bocsátják ki a sorsjegyeket.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A barack csomagolása Kecskeméten a külföldre szállítás előtt A most felépült fóti rokkanttelep egyik házsora
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98