Dtum
Login with Facebookk
1923 | Április

A pollantin

 Ismeretes, hogy tavaszszal és ősszel jelentkező lázakat, az úgynevezett "szénalázt", néhány növényfaj pollenje okozza. Ezen növényfajok közül különösen a Gramineae-, Ambrosiaceae-, Chenopodiaceae- és Artemisia-fajok pollenjének van erős lázokozó hatása. Az erre vonatkozó vizsgálatok szerint ezen növényfajokban különösen, de a többiében is, egy pollantin nevű anyag van és ez idézi elő a szervezetbe való bejutás után a mérgező hatást.

A pollantint a pollen kivonása által állítják elő, amelyet ha besűrítenek, egy zsírnemű anyagot kapnak, amelynek körülbelül háromnegyedrésze lúggal el is szappanosítható. Ezt a kivonatot használják fel sikerrel vagy sikertelenül a láz gyógyítására és diagnózisok céljaira.

A pollen-kivonat pontosabb összetételére csak most kezd némi fény derülni. Arra a kérdésre, hogy az alkotórészek körül melyiknek van lázokozó tulajdonsága, természetesen csak akkor tudunk majd érdemleges választ adni, ha az összes alkotórészeket ismerni fogjuk s ekkor biztos gyógyítómód kidolgozására is kedvezőbb alkalom nyílik.

F. W. Heyl 1 az Ambrosia artemisiae folia L. nevű növény pollenjéből kapott kivonatot vizsgálva, az el nem szappanosítható, részben igen kevés szénhidrogén és paraffinalkoholok mellett cehylalkoholt (C16H33OH) és stearylalkoholt (C18H37OH) talált. Mintegy 0.55 %-a phytosterolszerű anyag volt, amelyet a kutató ambrosterolnak nevezett el, C20H33OH+H2O brutto összetétellel, 147 C° olvadásponttal. Oxigénben gazdagabb anyag szintén van benne, mely azonban valószínűleg nem más, mint oxyphytosterol.

Remélhető, hogy hamarosan a még homályos részletek is tisztázódni fognak, noha a pollenkivona összetétele az egyes növényfajok szerint változni fog, mégis föltehető, hogy a mérgező hatást minden egyes növényfajok szerint változni fog, mégis föltehető, hogy a mérgező hatást minden egyes fajnál egy és ugyanazon vegyület okozza.

A pollantinra vonatkozó kutatások eddigi eredményének közlését nem zárhatjuk le anélkül, hogy meg ne említendők F. Löning 1 vizsgálatait, aki 12 éves rozspollennek a szervezetre való hatását vizsgálta. Bár a rozspollen hosszú ideig állott, mégsem veszítette el mérgező hatását s 0.5 : 200-hoz készült arányban készített oldata is erős hatást okozott. Ennek oldata is erős hatást okozott. Ennek ismerete azért fontos, mert száraz időjárás mellett a pollen felszaporodhatik anélkül, hogy hatásából valamit veszítene.

Lakner Antal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rozsföld A fehér akácfa virágba borulva
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98