Dtum
Login with Facebookk
1923 | December

Szimulánsok leleplezése

 A teljes vakság szimulálása a legritkább esetek közé tartozik. Az ilyen szimulánsok leleplezésének többféle módja van. A legegyszerűbb az, hogy valami hegyes tárggyal közeledünk a szemhez; ha a szimuláns ilyenkor összerezzen: már el is árulta magát, igaz ugyan, hogy vannak, akik roppant akaraterővel ma­gukra tudják erőszakolni a nyugalmat i*s meg sem moccannak.

A vakságot szimuláló egyént lépcső elé vezetik és fölhívják, hogy menjen tovább, csakhogy a raffinált szimuláns ilyenkor csakugyan nekimegy a lépcsőnek és elesik, nehogy elárulja magát. Gyakoribb a félvakság szimulálása. Az ilyen szimuláns leleplezésének is sokféle módja van, de a legszellemesebb a következő: a szimuláns elé olyan táblát tesznek, amelyre betük és számjegyek vannak nyomtatva, csakhogy a betűk és számjegyek fele fekete, fele vörös szinü.

Ha most a szimuláns állítólagos vak szeme elé kékes-zöld, az egészséges szem elé pedig vörös üveglapot tartunk, akkor a gyanús egyén a kétféle színü 8-as számjegy helyett 3-as számjegyet fog olvasni, hogyha az egyik szeme csakugyan vak, mert a vörös üveg a 8-as számjegy bal felét eltünteti. Hogyha azonban mind a két szem lát: akkor a szimuláns folyékonyan és helyesen olvas, tehát elárulta magát.

A süketség szimulálását így mutatják ki: Mindenekelőtt azt állapítják meg, hogy az egészséges fül hallási távolsága normális-e, ezután felhívják a gyanús egyént, hogy az egészséges fülét dugja be, amint az illető az ujjával hajt végre, de természetesen tökéletlenül. Ezután a hallóképességet egy méter távolságról próbálják ki, még pedig a rendes beszéd alkalmazásával. Hogyha a szimuláns erre kijelenti, hogy a beszédet nem hallja a gyanú jogosult.

A leleplezésnek igen alkalmas eszköze a stetoszkóp, vagyis az orvosi hallócső. A szimuláns mindkét fülébe egy-egy stetoszkópot illesztenek bele, hogyha az illető a balfül siketségét szimulálja, akkor a jobb fülhöz vezető tömlőt zárják el és ráillesztik a stetoszkópot. Az orvos susogva beszél bele a készülék ajknyilásába; hogyha a megvizsgálandó egyén a susogó hangot hallja, akkor már el is árulja magát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ludwig van Beethoven Telefonkagyló nagyothallóknak
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98