Dtum
Login with Facebookk
1923 | Február

Meghalt a Muzeum-köruti harisnyakötő nénike

Ismét letört egy darabja a régi Pestnek. Meghalt a Muzem köruti harisnyakötő néni. Ki ne emlékeznék reá? Harisnyákat, zöldszínű óratartókat, gyermektopánkákat kötött az utcán, kora reggeltől késő estig. Ezt csinálta ötven esztendeig. Fél évszázadon kerestül ült a Muzeum-körút aszfaltján és kötött, árult apró kis jószágokat, harisnyákat.

 

A régi Nemzeti Szinház volt a „standja”. A Nagel-féle hires könyvkereskedés mellett volt a Nemzeti Színház Muzeum-köruti kapuja, melyett nem használtak és így csak nagyritkán nyitották ki. Itt a kapu alatt töltötte élete javát. Ugy odatartozott, mint maga a kapu. Hó, eső, zivatar, betegség nem zavarta. Negyven esztendőn át egyetlen egy napot sem hiányzott.

 

Negyven év után a kőmívesek csákánya belevágott a Nemzeti Szinház falaiba és elűzte a harisnyakötő asszonyt régi megszokott helyéről. Száz lépéssel adább helyezte át üzletét, a régi Műegyetem árkádja alá, közvetlen az óra mellé. De ez már nem volt az igazi hely. Az öreg asszony itt már nem érezte jól magát.

 

Hiába keresték fel a régi vevők továbbra is, hiába fizettek ötször-tízszer annyit, mint a mennyit kért ( mert mindig a régi áron dolgozott, nem nézte a züriki jegyzést), csak a fejét csóválta és sírva panaszkodott. Nem birta elviselni, hogy a Nemzeti Szinházat elbontották a feje fölül. Betegeskedni kezdett, az időjárással nem bírt már úgy dacolni, mint korábban. Tizenkétévi számüzetés után végre elköltözött a szebb hazába. A régi Pest egyik tipikus alakja tünt el vele.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98