Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Cipőkrémek

A háboru alatt és után sok silány cipőkrém került forgalomba, melyekkel nemcsak hogy aránylag nagy fáradsággal sem lehet a cipőnek szép színt és fényt adni, hanem a bőrt törékennyé is teszik és a cipő tartósságát csökkentik.

Kitünő cipőkrémet készíthetünk minden különösebb berendezkedés nélkül a következő módon. Összeolvasztunk negyed kilogramm japánviaszt és ugyanannyi cerezint, a higan folyó (de a tüzről elvet, mert a terpentin könnyen gyullad) tömegbe belekeverünk 90 deka terpentinolajat (vékony termentint) és 1 deka nigrozint.

Épp olyan jó fekete cipőkrémet készíthetünk ugy is, hogy 15 deka sárga viaszt melegítéssel megolvasztunk és fél liter terpentinolajat keverünk hozzá. Majd fél liter meleg vízben föloldunk 6 deka jó házi szappant és a két meleg oldatot összeöntve hozzáteszünk még kevés spirituszban föloldott 1 deka spirituszban oldható nigrozint. Az egészet kihülésig keverjük.

A bőrt különösen puhává, ruganyossá teszi és repedéstől megóvja a következőképpen készült cipőkrém. 1 liter terpentinolaj és 5 deka ricinusolaj keverékében elkeverünk 10 deka olvasztott sárga viaszt, ugyanannyi ozokeritet, 5 deka karnaubaviaszt és 5 deka olajban oldható anilinfeketét.

Sárga cipőkrémet ugy készítünk, hogy fél liter vizben föloldunk 2 deka hamuzsirt, hozzátesszünk még 1 deka kenőszappant és 12 deka sárga viaszt, az egészet felfőzve egynemű tömeggé kavarjuk, azután a tüzről levéve 35 deka terpentinolajat és egy evőkanálnyi spirituszban föloldott fél deka phosphint keverünk hozzá. Végül meleg vizzel 1 literre kiegészítjük.

Fehér cipőkrém a következő módon készíthető, 2 deka lenolajat, 2 deka stearint és 4 deka fehér viaszt óvatos, lassu melegítéssel összeolvasztunk, azután a tüzről elvéve 12 deka terpentinolajat keverünk hozzá. Továbbá 2 deci meleg vizben föloldunk 2 deka háziszappant, a két oldatot jól összekeverjük, vizzel 6 deciliterre kiegészítjük és kihülésig való keverés után üvegedényekbe töltjük. Az így készült cipőkrém fehér, de fedőképessége nincs; a bőrt tehát fényessé teszi, de szinét nem változtatja. Jól fedővé tehetjük e krémet ugy, hogy még 5 deka kremsi fehéret keverünk hozzá.

Kefélés nélkül is szép fényesen fölszáradó higan folyó cipőkrém a következőkép készül. 1 liter meleg vizben föloldunk 5 deka boraxot azután forralás közben 18 deka barna sellakport. A forralás közben elfőtt vizet pótoljuk. Azután ez oldatból 2-3 evőkanálnyival eldörzsölünk 5 deka nigrizint és a többi oldathoz keverjük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98