Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Cipőkrémek

A háboru alatt és után sok silány cipőkrém került forgalomba, melyekkel nemcsak hogy aránylag nagy fáradsággal sem lehet a cipőnek szép színt és fényt adni, hanem a bőrt törékennyé is teszik és a cipő tartósságát csökkentik.

Kitünő cipőkrémet készíthetünk minden különösebb berendezkedés nélkül a következő módon. Összeolvasztunk negyed kilogramm japánviaszt és ugyanannyi cerezint, a higan folyó (de a tüzről elvet, mert a terpentin könnyen gyullad) tömegbe belekeverünk 90 deka terpentinolajat (vékony termentint) és 1 deka nigrozint.

Épp olyan jó fekete cipőkrémet készíthetünk ugy is, hogy 15 deka sárga viaszt melegítéssel megolvasztunk és fél liter terpentinolajat keverünk hozzá. Majd fél liter meleg vízben föloldunk 6 deka jó házi szappant és a két meleg oldatot összeöntve hozzáteszünk még kevés spirituszban föloldott 1 deka spirituszban oldható nigrozint. Az egészet kihülésig keverjük.

A bőrt különösen puhává, ruganyossá teszi és repedéstől megóvja a következőképpen készült cipőkrém. 1 liter terpentinolaj és 5 deka ricinusolaj keverékében elkeverünk 10 deka olvasztott sárga viaszt, ugyanannyi ozokeritet, 5 deka karnaubaviaszt és 5 deka olajban oldható anilinfeketét.

Sárga cipőkrémet ugy készítünk, hogy fél liter vizben föloldunk 2 deka hamuzsirt, hozzátesszünk még 1 deka kenőszappant és 12 deka sárga viaszt, az egészet felfőzve egynemű tömeggé kavarjuk, azután a tüzről levéve 35 deka terpentinolajat és egy evőkanálnyi spirituszban föloldott fél deka phosphint keverünk hozzá. Végül meleg vizzel 1 literre kiegészítjük.

Fehér cipőkrém a következő módon készíthető, 2 deka lenolajat, 2 deka stearint és 4 deka fehér viaszt óvatos, lassu melegítéssel összeolvasztunk, azután a tüzről elvéve 12 deka terpentinolajat keverünk hozzá. Továbbá 2 deci meleg vizben föloldunk 2 deka háziszappant, a két oldatot jól összekeverjük, vizzel 6 deciliterre kiegészítjük és kihülésig való keverés után üvegedényekbe töltjük. Az így készült cipőkrém fehér, de fedőképessége nincs; a bőrt tehát fényessé teszi, de szinét nem változtatja. Jól fedővé tehetjük e krémet ugy, hogy még 5 deka kremsi fehéret keverünk hozzá.

Kefélés nélkül is szép fényesen fölszáradó higan folyó cipőkrém a következőkép készül. 1 liter meleg vizben föloldunk 5 deka boraxot azután forralás közben 18 deka barna sellakport. A forralás közben elfőtt vizet pótoljuk. Azután ez oldatból 2-3 evőkanálnyival eldörzsölünk 5 deka nigrizint és a többi oldathoz keverjük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Budapesti (Budai) Tornaegylet korcsolyázó versenye A Budapesti (Budai) Tornaegylet korcsolyázó versenye
A váratlanul kedvezőre fordult időjárás lehetővé tette, hogy a BBTE...
Az egységespárti kisgazdák titkos értekezleten elégedetlenkednek a kormánnyal és Mayer Jánossal Az egységespárti kisgazdák titkos értekezleten elégedetlenkednek a...
Nagyatádi Szabó halála óta alig hallani valamit a kisgazdákról, még...
A színes fény hatása az idegrendszerre A színes fény hatása az idegrendszerre
Régóta állítják, hogy a színes fénynek van valami különös hatása az...
Füst MIlán - A névtelen iszik Füst MIlán - A névtelen iszik
Tégy poharat az asztal végire, Tölts bort neki s ne nézz oda, - Egy...
Meghalt Zsolnay Vilmos (1900. március 23.) Meghalt Zsolnay Vilmos (1900. március 23.)
Eredetileg kereskedéssel foglalkozott: Pécs központjában egy...
Katasztrofális földrengés Bukarestben Katasztrofális földrengés Bukarestben
Az osztatlan magyar közvélemény mélységes emberi részvéttel tekint...
Széll Kálmán az abszolutizmusról Széll Kálmán az abszolutizmusról
A Dunántúli Közművelődési Egyesület február 28-iki közgyűlését...
Huerta Mexikó jelenlegi elnöke Huerta Mexikó jelenlegi elnöke
Huerta, Mexikó jelenlegi elnöke, Orozko tábornokkal kibékül. A...
Schuschnigg hangsúlyozza, hogy Ausztria külpolitikája nem változik Schuschnigg hangsúlyozza, hogy Ausztria külpolitikája nem változik
A Duce és az osztrák kancellár velencei találkozásának és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98