Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Miért drága a cipő?

A Magyar Országos Lábbeli Készitő Iparosok Országos Szövetsége vasárnap tartotta ez évi közgyülését Mayer János elnöklete alatt.

Az évi jelentések és zárszámadások szokásos elintézése után Ádám György titkár a bőrkartell indokolatlan drágitásával és a készbőrök külföldre való szállítása ellen szólalt fel. Ismertette, hogy a magyarországi cipésziparosság már a mult esztendőben állást foglalt a bőrkartell ellen és annak megrendszabályozása ellen mozgalmat inditott. Irásbeli kérvényekkel fordultak a miniszterekhez, amelyekben kifejtették, hogy a bőrkartell tagjai a tilalom ellenére hallatlanul nagy nyersbőrkészleteket liferálnak külföldre s ott jó valutáért eladják. Ugyanigy áll a helyzet a készbőrökkel is.

A bőrkartell e machinálója eredményezte azt, hogy a bőr ára, a lábbeliek ára hallatlanul magasra szökött fel Az egyes miniszterekhez intézett kérvények tavaly óta még mindig elintézetlenül maradtak. 

A közgyülés egyhangulag elhatározta, hogy most már nyomatékosabban fogják kérvényezni a bőrkartell megrendszabályozását, amely azt is jelenti, hogy a cipőáruk ára egyszeriben jelentékenyen olcsóbb lesz.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98