Dtum
Login with Facebookk
1923 | Május

A közélelmezési miniszter letöri a drágaságot

Bud János nyilatkozata a kérdés megoldásáról 

Munkatársunk felkereste Bud János közélelmezési minisztert, aki a drágaság kérdésével legtöbbet foglalkozik, s aki ugyszólván reszortminisztere a drágaságnak és megkérdezte, hogy a drágaság problémájával szemben a kormány cselekedeteit milyen szempontok irányitják. A közélelmezési miniszter ezekben volt szives válaszolni: 

— Már több izben kifejtettem, hogy a drágaság problémáját nem lehet kiszakitva kezelni – egyedül reánk, Magyarországra vonatkoztatva. A drágaság nem uj jelenség, gyökerei még a békeévekbe nyulnak viasza. Azokat a jelenségeket, amelyeket felfokozva tapasztalunk most, a békeszerződés által keletkezett specifikus gazdasági helyzetünkön kivül igen nagy mértékben okozza a haszonszerzés, a termelés kinövése, amellyel szemben minden eszközzel fel kell vennünk a harcot. 

– Sokszor felvetődött az a kérdés, csaknem mindig szemrehányás formájában, hogy van-e a kormánynak kidolgozott programja a drágasággal szemben. Anélkül, hogy érinteni akarnám a kormánynak gazdasági programját, amely a külföldi ut során már megemlíttetett és amely a termelés meginditásával és fokozásával természetszerüleg alkalmas a drágaság lokalizálására, – csak annyit állapitok meg, hogy kifejezett és kidolgozott, minden részletre kiterjedő programról a folyton váltakozó gazdasági jelenségek mellett nem lehet komolyan szó. 

– Van azonban egy szempont, amely a kormány cselekedeteit feltétlenül irányitja, mint ahogy eddig is irányitotta. Ez a szempont pedig a fogyasztók érdekeinek megvédése. Csak abban a gazdasági politikában van erő, amely kellő rugalmassággal és kellő időben tud alkalmazkodni az adott viszonyokhoz. 

– A kormány ez irányban folytatja tovább közélelmezési politikáját, de ettől függetlenül van még sok olyan részlete a drágaság problémájának, amelyek között legfontosabb talán a jövedelem elosztódás kérdése. 

Ebből a szempontból legfontosabb feladat a nemzeti jövedelem felfokozása arról a visszaesett nivóról, amelyet nagyon jól világit meg az a statisztikai adat, amely már nyilvánosságra került és amely szerint nemzeti jövedelmünk nem emelkedett olyan arányban, amilyen mértékben pénzünk értéke csökkent.

Amikor tehát a jövedelmi viszonyok megjavitására kell törekednünk és meg kell változtatnunk azt a visszás helyzetet, hogy a nemzeti jövedelemből egyes rétegek mértéktelen és aránytalan részt vettek el a nagyobb réteg rovására – nagyon kell vigyáznunk arra, hogy ez a megoldás olyan legyen, hogy ne tegye tönkre egész nemzetgazdasági életünket. 

– Remélem, hogy közös erővel sikerül elérnünk annyit, hogy a legfontosabb kérdésekben egyöntetü felfogásra jutunk a parlament tagjaival és megfontolt munkával a bajt gyógyithatjuk is.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98