Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

A drágulás megállítása még nem lehetséges

A mai pénzpolitikának egyik legszámottevőbb irányítója, Teleszky János, volt pénzügyminiszter, akiről, mint Kállay pénzügyminiszter mesteréről, bátran elmondhatjuk, hogy viseli közvetve az egész felelősséget a pénzszűkét erőszakoló pénzpolitikáért. Jól tudjuk, hogy az infláció és defláció nagy kérdésének hullámain hánykódnak ma még a győztes államok is.

Ismerjük az infláció minden átkát, de a Hegedűs inaugurálta pénzszűkepolitikának ezt a túlzott mértékét nem helyeselhetjük, mert a kereskedelem így megszűnik, elhal az ipar – hisz ezt jól tudjuk mi kisiparosok – és a gazdasági élet minden nyilvánulása lehetetlenné válik. Ennek a pénzpolitikának egyik értelmi szerzője, Teleszky, most nyilatkozott s kevés jóval kecsegtet. Leközöljük ezt a nyilatkozatot, hogy az iparosság tudja, mit várhat a legközelebbi időtől. 

„A drágulás most tapasztalt hulláma – úgymond – egészen természetes folyamat. Amikor a nyár és az ősz folyamán koronánk árfolyama 2.85-ről 0.45-re zuhant le, a korona belföldi vásárlóereje nem hanyatlott ebben a mértékben. Ennek az esésnek a hatása csak fokozatosan érvényesült a piacon. Amint a kedvezőbb koronaárfolyam mellett bevásárolt készletek fogyóban vannak, pénzünk hanyatlása akkor és olyan mértékben kezdi éreztetni hatását. 

Általában a drágulás megállítását ma még nem látom lehetségesnek.
Mondják, hogy a Máv. tarifaemelése újabb drágasági hullámnak válik okozójává. De hát emelni kell, ha a drága anyagárak mellett ismét európai szintre akarják emelni üzemüket. Sőt az is lehetséges, hogy a génuai vagy egyéb konferencián felvetik a szállítási díjtételek általános aranyparitásra való emelését. 

Koronánk külföldi értékcsökkenésén kívül hozzájárult a dráguláshoz a gabona szabadforgalmának megkezdése is. A búza hatszáz koronáról lassankint eljutott kétezerötszázra, a kenyérár emelkedése megdrágította a munkabéreket és vele minden árúcikket. Ezzel szemben az állam kénytelen volt emelni a tisztviselők fizetését, hogy legalább a minimális életfeltételeket megteremtse számukra. Ez a teher megköveteli az államjegy-kontingens emelését, ami viszont a korona értékét csökkentheti. 

A drágaság kérdése olyan probléma, aminek megoldását nem varázslat útján, csak lassú, kitartó, becsületes munkával érhetjük el. Bele kell törődnünk abba, hogy amíg az állam kiadásai és bevételei között nem lesz meg az egyensúly, addig lényeges javulásra alig lehet reményünk. 

Ehhez az első lépés az volna, ha végre Nyugaton urrá válnék a lelkeken a meggyőződés, hogy a nyomorgó Közép-Európát nem lehet jóvátétellel sujtani."

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98