Dtum
Login with Facebookk
1923 | Október

Paulen, Klumberg és Tammer budapesti startja

A BEAC nemzetközi versenye

Paulen győzelme 400 m.-en. – Klumbert a diszkoszdobásban legyőzte Csejteyt a magasugrásban a harmadik helyen végzett. – Nagy Ernő (MAC) váratlan győzelme a rúdugrásban.

Mintegy 1000 főnyi közönséget vonzott a lágymányosi pályára a BEAC nemzetközi versenyének szombaton első napja. A verseny nemzetközi jellegét Paulen, a nagyszerű hollandi középtávfutó és váratlanul megérkezett észt atléták: Klumbert, Tammer, Ewer és Villemson biztosították.

Paulen 400 méteren indult és kemény verseny után, mintegy négy méterrel győzött a táv háromnegyed részén nagyszerűen futó Juhász György ellen. Az első 100 méteren 11.5 mp-es kezdéssel egyenlő sebességgel haladt a két futó, onnan 200 méterig Juhász 3 és fél méter előnyre tett szert. Juhász 23 mp., Paulen 23.4 mp. alatt ért a 200 méteres vonalhoz. 300 méterig (33 mp.) már.

Paulin közel három métert ledolgozott hátrányából, úgy hogy Juhász alig háromnegyed méterrel fordult elsőnek a célegyenesbe, ahol Paulen energikus finissel csakhamar teljesen befogta Juhászt, a ki nem tudott felelni Paulen finisére és négy méterrel verve maradt. A verseny másik külföldi résztvevője, az észt Villenson, egy pillanatig sem volt versenyben és csak gyenge harmadik lett Beráts László előtt.

Klumberg és Ewer észt atléták először a magasugrásban vettek részt, s teljes magasugró gárdánk felvette vele a versenyt. Bokafájása óta Gáspár Jenőnek ez volt az első startja. A versenyt 180 centiméteres ugrásával biztos fölénnyel nyerte. Tovább nem is ugrott, hogy bokáját kímélje.

Klumberg 175 cm-t nagyon szépen ugrott, de feljebb már nem sikerültek az ugrásai. Holtversenyben végzett a második helyen a lámpalázzal küzdő Orbán Ferenccel és Kucsera Miklóssal. Mindhárman 175 cm-t ugrottak. A döntésnél Orbán és Klumbert újra átugorták a 175 cm-t, míg Kucsera leütötte. A 178 cm-re tett lécet pedig Orbán egyedül ugrotta át, így ő lett második Klumberg előtt. Ewer 170 cm-nél

Klumberg magasugró vereségért hamar kárpótolta magát a diszkoszdobó versenyben. Első dobása 41.20 méterre sikerült és ezzel meg is nyerte a versenyt. Csejtey Lajos dr.-nak csak úgy 40 méteres dobása volt. Csejtey úgy a súly, mint a diszkoszdobásban erősen hanyatló formában van. Mélyen formáján alatt szerepelt Eördögh László is, s ki sem a súlydobó csapat versenyben, sem a diszkoszdobásban megközelíteni sem tudta igazi formáját.

A külföldi vendégek vasárnap is kitettek magukért. Paulen végig vezetve 1 p. 57.8 mp. alatt a finisben fölénnyel verte Fonyó Mártont, aki csak 650 méterig állotta Paulen iramát. Paulen 57 mp-es kezdés után 1 p. 28 mp.-re futotta közben a 600 métert. Hatszáz méternél Paulen erősített, amit Fonyó csak 50 méteren tudott átvenni és a célegyenesben teljesen visszaesett.


Az észt bajnok Villemson egyetlen pillanatig sem volt veszélyes a vezetőkre. Indult még Beráts (MAC) és Steiner (MTK), Paulen ebben a versenyben is félelmetes finiselőnek bizonyult.

A súlydobásban az észt Tammerrel szemben, dobóink igen gyengéknek bizonyultak. Míg Tammer alig centiméterekkel maradt el a 14 méterről, addig Bedő és Eördögh csak nehezen dobta túl a 13 métert. Klumberg csak 12 és fél métert dobott és helyezetlen volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A BEAC versenyén résztvett atléták Tammers - Kemson - Klumberg - Ever Paulen a holland csodafutó a BEAC versenyén
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98