Dtum
Login with Facebookk
1923 | Október

Paulen, Klumberg és Tammer budapesti startja

A BEAC nemzetközi versenye

Paulen győzelme 400 m.-en. – Klumbert a diszkoszdobásban legyőzte Csejteyt a magasugrásban a harmadik helyen végzett. – Nagy Ernő (MAC) váratlan győzelme a rúdugrásban.

Mintegy 1000 főnyi közönséget vonzott a lágymányosi pályára a BEAC nemzetközi versenyének szombaton első napja. A verseny nemzetközi jellegét Paulen, a nagyszerű hollandi középtávfutó és váratlanul megérkezett észt atléták: Klumbert, Tammer, Ewer és Villemson biztosították.

Paulen 400 méteren indult és kemény verseny után, mintegy négy méterrel győzött a táv háromnegyed részén nagyszerűen futó Juhász György ellen. Az első 100 méteren 11.5 mp-es kezdéssel egyenlő sebességgel haladt a két futó, onnan 200 méterig Juhász 3 és fél méter előnyre tett szert. Juhász 23 mp., Paulen 23.4 mp. alatt ért a 200 méteres vonalhoz. 300 méterig (33 mp.) már.

Paulin közel három métert ledolgozott hátrányából, úgy hogy Juhász alig háromnegyed méterrel fordult elsőnek a célegyenesbe, ahol Paulen energikus finissel csakhamar teljesen befogta Juhászt, a ki nem tudott felelni Paulen finisére és négy méterrel verve maradt. A verseny másik külföldi résztvevője, az észt Villenson, egy pillanatig sem volt versenyben és csak gyenge harmadik lett Beráts László előtt.

Klumberg és Ewer észt atléták először a magasugrásban vettek részt, s teljes magasugró gárdánk felvette vele a versenyt. Bokafájása óta Gáspár Jenőnek ez volt az első startja. A versenyt 180 centiméteres ugrásával biztos fölénnyel nyerte. Tovább nem is ugrott, hogy bokáját kímélje.

Klumberg 175 cm-t nagyon szépen ugrott, de feljebb már nem sikerültek az ugrásai. Holtversenyben végzett a második helyen a lámpalázzal küzdő Orbán Ferenccel és Kucsera Miklóssal. Mindhárman 175 cm-t ugrottak. A döntésnél Orbán és Klumbert újra átugorták a 175 cm-t, míg Kucsera leütötte. A 178 cm-re tett lécet pedig Orbán egyedül ugrotta át, így ő lett második Klumberg előtt. Ewer 170 cm-nél

Klumberg magasugró vereségért hamar kárpótolta magát a diszkoszdobó versenyben. Első dobása 41.20 méterre sikerült és ezzel meg is nyerte a versenyt. Csejtey Lajos dr.-nak csak úgy 40 méteres dobása volt. Csejtey úgy a súly, mint a diszkoszdobásban erősen hanyatló formában van. Mélyen formáján alatt szerepelt Eördögh László is, s ki sem a súlydobó csapat versenyben, sem a diszkoszdobásban megközelíteni sem tudta igazi formáját.

A külföldi vendégek vasárnap is kitettek magukért. Paulen végig vezetve 1 p. 57.8 mp. alatt a finisben fölénnyel verte Fonyó Mártont, aki csak 650 méterig állotta Paulen iramát. Paulen 57 mp-es kezdés után 1 p. 28 mp.-re futotta közben a 600 métert. Hatszáz méternél Paulen erősített, amit Fonyó csak 50 méteren tudott átvenni és a célegyenesben teljesen visszaesett.


Az észt bajnok Villemson egyetlen pillanatig sem volt veszélyes a vezetőkre. Indult még Beráts (MAC) és Steiner (MTK), Paulen ebben a versenyben is félelmetes finiselőnek bizonyult.

A súlydobásban az észt Tammerrel szemben, dobóink igen gyengéknek bizonyultak. Míg Tammer alig centiméterekkel maradt el a 14 méterről, addig Bedő és Eördögh csak nehezen dobta túl a 13 métert. Klumberg csak 12 és fél métert dobott és helyezetlen volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A BEAC versenyén résztvett atléták Tammers - Kemson - Klumberg - Ever Paulen a holland csodafutó a BEAC versenyén
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Uj vizimü Uj vizimü
A pozsonyi Dunaág vizerejének munkábafogásával oly vizimü...
A beszélő szivarosdoboz A beszélő szivarosdoboz
A rádiórovat barátai bizonyára érdeklődő, sőt vágyó szemmel...
Kiállítások Kiállítások
A lengyel kiállítás gazdag anyaga a mai lengyel festészetet,...
Ötvenmilliós beruházásra kér Bethlen engedélyt Genfben Ötvenmilliós beruházásra kér Bethlen engedélyt Genfben
Bethlen István gróf miniszterelnök és Bud János pénzügyminiszter...
Ingyen faosztás az utcán Ingyen faosztás az utcán
A fatelepek és tüzelőfa-nagykereskedők rejtett készleteit...
Egy király bukása - forradalom Portugáliában Egy király bukása - forradalom Portugáliában
Rövid néhány héttel azután, hogy Európában, a montenegrói fejedelem...
Német alaposság Német alaposság
Gyorsaság és alaposság jellemzi a németeket és ez jellemzi őket a...
A catch as catch can. A catch as catch can.
A catch as catch can. Birkózás, a melynél csaknem minden fogás meg...
Megtört a francia offenziva Megtört a francia offenziva
A nyugati harctérről, a németek és franciák nagy mérkőzéséről...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98