Dtum
Login with Facebookk
1923 | Szeptember

Egy álgróf szélhámosságai

E Habronszky Sándor foglalkozásnélküli ügynök folytatólagosan elkövetett lopás és csalás büntette miatt vádoltan állott ma a büntetőtörvényszéken Fagy Ivor dr. törvényszéki biró tanácsa előtt. Habronszky már öt évvel ezelőtt, 1918-ban kezdte meg müködését.


Beállitott egy nap Nagy Sándor cukrászhoz és felszólította, lépjen vele üzleti összeköttetésbe. Azt adta elő neki, hogy 11 ezer korona ára cukra van s ha az üzlet megfelel a cukrásznak, hajlandó vele az megkötni.


A cukrász a felszólítás értelmében a 11 ezer korona vételárat az Országos Középponti Takarékpénztár egyik safejába helyezte Habronszky jelenlétében. Sokáig várakozott ezután a cukor leszállítására, és azonban csak nem akart megkezdődni és Habronszky is eltünt a szeme elől. Felnyitotta a safet, kivette a pénzboritékot és a legnagyobb meglepetésére abban a 16,004 korona helyett üres papirszeleteket talált. Habronszky ugyanis a boritéknak a safeba való tételekor üres papirral cserélte ki a bankjegyet.


Időközben kiderült, hogy Habronszky Ausztriában, majd Bajorországba szökött, ahol állítólag ujabban elkövetett büncselekményei miatt letartóztatták és a lansbergi fogházba került. Azonban innen is megszökött és Innsbrukba került. Itt ujból elfogták, letartóztatták és meg is indult ellene a kiadási eljárás. Ennek befejezése után Budapestre akarták hozni, azonban utközben ismét megszökött.


Pár nappal később beállitott egyik ismerőseihez és azt mondotta neki, hogy katonaszökevény és menedéket keres. Az ismerőse szállást adott neki és Habronszky ezt ugy hálálta meg, hogy szállásadóját annak távollétében teljesen kifosztotta. Néhány nappal később beállított egy másik ismerősének lakásába, a ki azonban történetesen nem tartózkodott Budapesten és szolgájának őrizetére bízta lakását. A szolgának Habronszky azt mondotta, hogy a míg barátja visszaérkezik, nála fog lakni. A mikor a szolga nem volt a lakásban, Habronszky ugyanugy tett, mint az előző alkalommal. Feltörte a bezárt szobát, minden elemelhetőt magávat vitt. A lopott holmiból elegánsan felöltözködött és egy ujsághirdetés után beállitott egy olyan helyre, ahol szőnyegeket kínáltak neki eladásra.


- Gróf Sztáray vagyok, - mutatkozott be itt. Több szőnyeget mutattak neki, végül megállapodott egy 740,000 koronás áru nagy szőnyegnél és a vételárról a Magyar Tisztviselők Takarékpénztárá-ra szóló csekket nyujtott át az eladónak. A mikor ezt be akarták váltani, kiderült, hogy ilyen számla az emlitett pénzintézetnél nem is létezik.


Habronszky Sándor ellen megtörtént a följelentés és a kalandos multu ember birósága elé került. Felelősségre vonta a biróság ezenkívül Tóth Gézát is, a ki Habronszky orgazdája volt a vádirat szerint. Itélethozatalra kedden kerül sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A törökországi állapotok A törökországi állapotok
A szultánnak a hadsereghez és a haditengerészethez intézett...
A horvát tartománygyűlés A horvát tartománygyűlés
A horvát tartománygyülést augusztus 22-ikén feloszlatják s...
Pozsonyt vissza! Kassát vissza! Pozsonyt vissza! Kassát vissza!
Percekig tartott az orkánszerű üdvrivalgás, amikor Kánya...
Az erdélyi magyarság politikai történetéről Az erdélyi magyarság politikai történetéről
Az erdélyi magyarság huszonkét éves küzdelméről, a román...
Az első Brooklands verseny Az első Brooklands verseny
Az első Brooklands verseny március hó 25-én tartatott meg. A változó...
A cserebogár mint baromfieleség A cserebogár mint baromfieleség
Az időszerűség adja meg rendszerint valamely dolognak az érdekesség...
Föloszlatott népgyűlés — Garami éltetése miatt Föloszlatott népgyűlés — Garami éltetése miatt
A szociáldemokrata párt vasárnap Budapesten nyolc népgyűlést tartott...
Rövidek Rövidek
Az acélsakosok vasárnap délután az észak-kelet berlini...
Nincs kilátás a fainség enyhülésére Nincs kilátás a fainség enyhülésére
Ezernyi bajunk, sok sajgó nyomoruságunk tetejébe, legszeszélyesebb,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98