Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Újjáépítő törvényjavaslatok

A nemzetgyűlés bizottságai befejezték az újjáépítő törvényjavaslatok részletes vitáját.
A javaslatokat természetesen a bizottságok elfogadták. A részletes vita során Erdélyi Aladár megdönthetetlen statisztikai adatokkal bizonyította be annak az únos-untig hangoztatott vádnak tarthatatlanságát, hogy a gazdatársadalom minden terhet át akar hárítani a többi társadalmi osztályra.

Ezzel szemben tény az, hogy a vagyonváltság során a földbirtokos osztály négyszázezer katasztrális holdat adott le természetben, aminek értéke több mint négybillió koronát képvisel. Ezenkívül huszonkétmilliárdot fizetett az ezer holdon aluli birtokosság.

Ezzel szemben a részvénytársaságok vagyonváltsága kétmilliárd és nyolcmillió korona körül volt. 1923-ban a jövedelem- és vagyonadó címén befizetett 127 milliárdból a földbirtokosok jövedelem- és vagyonadó címén 68 milliárdot fizettek be. 

Az általános forgalmi adóból kétharmadrész a földet terheli. Az állatforgalmi adó 39 és félmilliárd, amely szintén az agrártársadalmat terheli. 

Bethlen István gróf miniszterelnök szintén állást foglalt az agrártársadalommal szemben hangoztatott vádak ellen és kijelentette, hogy a földadónak 20 százalékról 25 százalékra való felemelésével a mezőgazdaság eleget tett kötelességének. 

A bizottságok egyébként hozzájárultak ahhoz, hogy a jövedelemadó minimumát nyolcszáz aranykoronára emeljék fel. A vagyonadó kulcsa továbbra is négyezer korona marad. 

A bizottsági tárgyalások befejezése után Bethlen István gróf miniszterelnök beterjesztette a javaslatokat a nemzetgyűlésen. 

Én felemelt fejjel állok itt a nemzetgyűlés szine előtt – mondotta többek közt, – mert teljes mértékben teljesítettem kötelességemet a nemzettel szemben. Emelt fővel állok itt, mert tudom, hogy a nemzet többsége is mellettem van. 

A javaslatokat Kállay Tibor, Őrffy Imre és Temesváry Imre ismertették.
A vitát pedig Bethlen István gróf miniszterelnök nyitotta meg hatalmas, mélységes hatású beszéddel. A beszéd elhangzása után a kisgazdapárt percekig ünnepelte vezérét és ez a forró ünneplés a javaslatok sorsát is eldöntötte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98