Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

A húsvéti magyar-belga mérkőzések

Az MTK győzött a belgák ellen, az UTE vereséget szenvedett. – Az FTC gyönge szereplése

Húsvéti futball-attrakciónak a tavalyi belga csapat, az Union látogatott el hozzánk. Első nap az MTK volt az ellenfelük, amely bajnokcsapathoz nem méltó játékot produkált. Sértő módon lekicsinyelték a nemes és jó képességű ellenfelet, amiben- főleg Nádler járt elől, aki múlt századbeli futballt játszott.

Az ilyen játékosnak – bármily tehetséges is–, nincs helye az első csapatban. Válogatott csapatban pedig csak – álmában szerepelhet. Példát vehetne, Orth-tól, a legnagyobb magyar futball-művésztől, aki igazi és minden cafrangnélküli becsületes futballban gyönyörködtette a közönséget.

A belgák másnapi ellenfele az UTE – amely elbizakodottan ment a küzdelembe - ,megérdemelt vereséget szenvedett. Kiegészítő számokul az első nap az UTE játszott az FTC-vel, vasárnap pedig az MTK ütközött be a zöld-fehérekkel. A ferencvárosiak mindkét napon föltűnően gyöngén szerepeltek.

MTK – Union Saint-Gilleise 2:1 (0:0)

Hungária-úti pálya. 15.000 néző, Bíró: Kiss Tivadar. A pályára lépő belgákat a közönség hatalmas tapsviharral fogadta, ami láthatóan jól esett a kék-sárga dresszbe öltözött, erős termetű fiúknak. Az MTK Orthot hátravonta középfedezetnek, míg a csatársorba Winkler került, amely csöppet sem volt szerencsés megoldás.

Már a 3. percben kénytelen Mandl egy labdát hátraadni Kropacseknek és a 7. percben már két belga korner veszedelmezteti a bajnokcsapat kapuját. A 9. percben Winkler Opatához fejel, utóbbi lövése a kapujáról Molnárhoz pattan vissza, akinek erős lövését a kapus nehezen védi. Az ezt követő belga támadás Houben off-sideje miatt hiúsult meg. Kertész foultja miatt megítélt és Hause által 40 méterről lőtt szabadrúgást Kropacsek csak nehezen tudja fogni.

A 15. percben Vercbeck a 16-os handset vét: de Molnár szabadrúgását Knappen jól fogja. A mezőnybe továbbított labdával Conpée megszökik, ideális centerét Senkey kornerre védi. Ezután a bajnokcsapat fölénybe kerül, a támadásokat főleg Orth vezeti be. Nadler handse miatt 25 méterről megítélt szabadrúgást a bíró újra rúgatja. Coppés éles lövését Kropacsek kornerre menti. Félidő: 0:0

Magyar támadások vezetik be a második félidőt. A labda egy nagy kavarodásban a hálóba kerül, a bíró azonban Opata off-sideje miatt nem adja meg a gólt. Az MTK továbbra is frontban marad, de a csatárok hibát hibára halmoznak, míg végre a 12. percben a Winklertől kapott labdát Molnár oly élesen lövi kapura, hogy az a kapus kezét érintve, a gólba jut (1:0).

A elért sikeren fölbuzdulva, az MTK tovább támad. A 18. percben Molnár éles lövését Knappen a gólvonalon belül fogja és onnan igyekszik kiöklözni, a bíró azonban gólt ítél. (2:0)

Némi belga fölény következik erre, mert Orth a neki szokatlan poszton kifullad. A halfsorban mutatkozó defektust természetesen a csatársor is megérzi és gyönge teljesítménye még kirívóbb lesz. A 29. percben Orth a 16-oson belül handset vét, a megítélt 11-est Meysken véghetetlenül belövi (2:1)
MTK-fölény zárja be a mérkőzést.

A vendégcsapat első játéka meglehetős csalódást keltett. Öt válogatott játékos van köztük. Knappen kapus, aki sokat mentett. Veerbeck rutinírozott, erélyes hátvéd, társa: Vergeylen valamivel gyöngébb. A válogatott halfsor sokat hibázott, közülük azonban kiemelkedett Hause centerhalf. A csatársor legeredményesebben működő része a jobbszárny volt, különösen Coppée, a válogatott jobbösszekötő játszott elsőrangúan.

Krpopacsek kifogástalanul végezte föladatát, a 11-est nem védhette. A hátvédek közül Mandl megbízható volt, míg Senkeyt még véletlenül se láttuk a helyén. Kertész az old boyság látható jelei ellen küzdött eredménytelenül. Orth a centerhalf posztján kitűnő volt.

Nádler indolens, könnyelmű és lassú volt, régen nem szerepelt oly rosszak, mint vasárnap. A csatársorban egyedül Opata és Jeny nyújtott némileg elfogadhatót. Braun, Molnár, de különösen Winkler bosszantóan „bremzeltek”.


UTE-FTC 3:1 (2:1)

(Bíró: Vértes Imre.) UTE támadással indul a mérkőzés, a játék irányítása azonban rövidesen kicsúszik az újpestiek kezéből. Az FTC sorozatos támadásai csak a 15. percben hoztak eredményt: Eisenhoffer áttöri a kemény újpesti védelmet és helyezett góljával megszerzi csapata részére a vezetést (0:1) Feleletképen most az újpestiek támadnak és néhány perc múlva az UTE Csontos révén kiegyenlít (1:1).

Az eredménytől fölbuzdulva, az UTE-csatársor továbbra is offenzívában marad és a félidő végén Jeszmás gólja révén ismét megszerzik a vezetést. (Félidő: 2:1) A mérkőzés második része változatos volt. Az FTC támadó kísérletei a Fogl-gáton törnek meg, viszont az UTE-csatársor lövéseit a jól védő Amsel tette ártalmatlanná. A félidő 35 percében az UTE Csontos révén még egy góllal fokozta az eredményt. (3:1)

MTK-FTC 5:0 (3:0)

A vasárnap még indolensül játszó bajnokcsapat hétfőn régi riválisa valósággal lecsapott és szinte ellenállhatatlan erővel gólzáport zúdított a nyakába. Őt követte Siklósy a 42. percben Félidő: 3:0- A mérkőzés második felében Siklóssy (32.p.) négyre szaporította a gólok számát, míg az utolsó gólt Opata lőtte az utolsóelőtti percekben.

A mérkőzés a szakközönségnek nem sok életet nyújtott, mert az FTC csatársora csak vergődött. Kis szint csak Eisenhoffer vitt a játékukba, de szokása szerint lövései mind a kapu fölé vagy mellé mentek.

Union Saint Gilloise – UTE 2:1 (2:0)

A keménykötésű belgák fölfrissített csapattal álltak ki az újpestiek ellen. A UTE legénysége elbizakodottan szállt a harcban és még a durva játéktól sem riadtak vissza, de rajtavesztettek, mert ebben azután ők maradtak alul, sőt a belgák még két góllal is megterhelték a hálójukat az első félidő 26. és 42. percében az ideges Fogl-fivérek hibájából.

A második 45. percben azután a technikás futballhoz folyamodott az UTE és ennek révén Csontosa 36. percben gólt is lőtt. Kiegyenlíteni azonban sehogyan sem tudtak az újpestiek akik közül Klein a II. félidő 17. percében egy 11-est bravúrosan védett.

A Gilloise budapesti szereplése a jó szemű emberekben azt a hitet keltette, hogy nemcsak itt de Párisban is kemény ellenfeleink lesznek a belgák, akik az angol profikhoz hasonló lendületes futballt játszanak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kavarodás az FTC csapata előtt (FTC-MTK) Opata párharca Fuhrmannal (FTC-MTK) Az MTK és a belga Union Sain Gilloise csapata A belga kapus Opata lábáról szedi le a labdát (MTK-Union) Az MTK második gólja (MTK-Union) Opata góllövésre készül (MTK-Union) Orth akcióban (MTK-Union) A belga Union és az UTE csapata, az ülők a magyarok A belga hátvéd kivéd egy UTE lövést (UTE-Union) A belga kapus csontos lövését védi (UTE-Union) Az Ujpest támadja a belga kaput (UTE-Union) Az Union Sain Gilloise belga futballcsapat a Parlament előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar helyzet, az orosz helyzet A magyar helyzet, az orosz helyzet
Wekerle Sándor, a magyar kormány új feje elmondotta bemutatkozó...
Borzalmas halál
Titelből írják: Galinkics Rada zsablyai lakos átrándult a szomszédos...
Magyar politikai körök megelégedéssel fogadják a román kormány rendeleteit Magyar politikai körök megelégedéssel fogadják a román kormány...
A bukaresti hivatalos lap csütörtöki és vasárnapi számában közölte...
Paracelsus: az orvostudomány Lutherje Paracelsus: az orvostudomány Lutherje
Az Ur 1527. évinek egy őszi napján nagy zríj tört ki a baseli...
Bonyodalmak a pécsi kovácsszén körül Bonyodalmak a pécsi kovácsszén körül
A pécsi kovácsszén a háború előtt egy korona és nyolcvan fillér volt...
Vasárnap hazatért lakására Kardos professzor, az ismert lélekkutató Vasárnap hazatért lakására Kardos professzor, az ismert...
Vasárnap délután megkerült Kardos Lajos dr. az európai hírű fiatal...
A vasparipázás A vasparipázás
Manapság minden téren a gyors haladásnak hódolnak. Ezért vált be a...
Európa a vihar előtt Európa a vihar előtt
A vihar még nincs itt, de egy-egy szélroham már végig fut a rónán, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98