Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

A húsvéti magyar-belga mérkőzések

Az MTK győzött a belgák ellen, az UTE vereséget szenvedett. – Az FTC gyönge szereplése

Húsvéti futball-attrakciónak a tavalyi belga csapat, az Union látogatott el hozzánk. Első nap az MTK volt az ellenfelük, amely bajnokcsapathoz nem méltó játékot produkált. Sértő módon lekicsinyelték a nemes és jó képességű ellenfelet, amiben- főleg Nádler járt elől, aki múlt századbeli futballt játszott.

Az ilyen játékosnak – bármily tehetséges is–, nincs helye az első csapatban. Válogatott csapatban pedig csak – álmában szerepelhet. Példát vehetne, Orth-tól, a legnagyobb magyar futball-művésztől, aki igazi és minden cafrangnélküli becsületes futballban gyönyörködtette a közönséget.

A belgák másnapi ellenfele az UTE – amely elbizakodottan ment a küzdelembe - ,megérdemelt vereséget szenvedett. Kiegészítő számokul az első nap az UTE játszott az FTC-vel, vasárnap pedig az MTK ütközött be a zöld-fehérekkel. A ferencvárosiak mindkét napon föltűnően gyöngén szerepeltek.

MTK – Union Saint-Gilleise 2:1 (0:0)

Hungária-úti pálya. 15.000 néző, Bíró: Kiss Tivadar. A pályára lépő belgákat a közönség hatalmas tapsviharral fogadta, ami láthatóan jól esett a kék-sárga dresszbe öltözött, erős termetű fiúknak. Az MTK Orthot hátravonta középfedezetnek, míg a csatársorba Winkler került, amely csöppet sem volt szerencsés megoldás.

Már a 3. percben kénytelen Mandl egy labdát hátraadni Kropacseknek és a 7. percben már két belga korner veszedelmezteti a bajnokcsapat kapuját. A 9. percben Winkler Opatához fejel, utóbbi lövése a kapujáról Molnárhoz pattan vissza, akinek erős lövését a kapus nehezen védi. Az ezt követő belga támadás Houben off-sideje miatt hiúsult meg. Kertész foultja miatt megítélt és Hause által 40 méterről lőtt szabadrúgást Kropacsek csak nehezen tudja fogni.

A 15. percben Vercbeck a 16-os handset vét: de Molnár szabadrúgását Knappen jól fogja. A mezőnybe továbbított labdával Conpée megszökik, ideális centerét Senkey kornerre védi. Ezután a bajnokcsapat fölénybe kerül, a támadásokat főleg Orth vezeti be. Nadler handse miatt 25 méterről megítélt szabadrúgást a bíró újra rúgatja. Coppés éles lövését Kropacsek kornerre menti. Félidő: 0:0

Magyar támadások vezetik be a második félidőt. A labda egy nagy kavarodásban a hálóba kerül, a bíró azonban Opata off-sideje miatt nem adja meg a gólt. Az MTK továbbra is frontban marad, de a csatárok hibát hibára halmoznak, míg végre a 12. percben a Winklertől kapott labdát Molnár oly élesen lövi kapura, hogy az a kapus kezét érintve, a gólba jut (1:0).

A elért sikeren fölbuzdulva, az MTK tovább támad. A 18. percben Molnár éles lövését Knappen a gólvonalon belül fogja és onnan igyekszik kiöklözni, a bíró azonban gólt ítél. (2:0)

Némi belga fölény következik erre, mert Orth a neki szokatlan poszton kifullad. A halfsorban mutatkozó defektust természetesen a csatársor is megérzi és gyönge teljesítménye még kirívóbb lesz. A 29. percben Orth a 16-oson belül handset vét, a megítélt 11-est Meysken véghetetlenül belövi (2:1)
MTK-fölény zárja be a mérkőzést.

A vendégcsapat első játéka meglehetős csalódást keltett. Öt válogatott játékos van köztük. Knappen kapus, aki sokat mentett. Veerbeck rutinírozott, erélyes hátvéd, társa: Vergeylen valamivel gyöngébb. A válogatott halfsor sokat hibázott, közülük azonban kiemelkedett Hause centerhalf. A csatársor legeredményesebben működő része a jobbszárny volt, különösen Coppée, a válogatott jobbösszekötő játszott elsőrangúan.

Krpopacsek kifogástalanul végezte föladatát, a 11-est nem védhette. A hátvédek közül Mandl megbízható volt, míg Senkeyt még véletlenül se láttuk a helyén. Kertész az old boyság látható jelei ellen küzdött eredménytelenül. Orth a centerhalf posztján kitűnő volt.

Nádler indolens, könnyelmű és lassú volt, régen nem szerepelt oly rosszak, mint vasárnap. A csatársorban egyedül Opata és Jeny nyújtott némileg elfogadhatót. Braun, Molnár, de különösen Winkler bosszantóan „bremzeltek”.


UTE-FTC 3:1 (2:1)

(Bíró: Vértes Imre.) UTE támadással indul a mérkőzés, a játék irányítása azonban rövidesen kicsúszik az újpestiek kezéből. Az FTC sorozatos támadásai csak a 15. percben hoztak eredményt: Eisenhoffer áttöri a kemény újpesti védelmet és helyezett góljával megszerzi csapata részére a vezetést (0:1) Feleletképen most az újpestiek támadnak és néhány perc múlva az UTE Csontos révén kiegyenlít (1:1).

Az eredménytől fölbuzdulva, az UTE-csatársor továbbra is offenzívában marad és a félidő végén Jeszmás gólja révén ismét megszerzik a vezetést. (Félidő: 2:1) A mérkőzés második része változatos volt. Az FTC támadó kísérletei a Fogl-gáton törnek meg, viszont az UTE-csatársor lövéseit a jól védő Amsel tette ártalmatlanná. A félidő 35 percében az UTE Csontos révén még egy góllal fokozta az eredményt. (3:1)

MTK-FTC 5:0 (3:0)

A vasárnap még indolensül játszó bajnokcsapat hétfőn régi riválisa valósággal lecsapott és szinte ellenállhatatlan erővel gólzáport zúdított a nyakába. Őt követte Siklósy a 42. percben Félidő: 3:0- A mérkőzés második felében Siklóssy (32.p.) négyre szaporította a gólok számát, míg az utolsó gólt Opata lőtte az utolsóelőtti percekben.

A mérkőzés a szakközönségnek nem sok életet nyújtott, mert az FTC csatársora csak vergődött. Kis szint csak Eisenhoffer vitt a játékukba, de szokása szerint lövései mind a kapu fölé vagy mellé mentek.

Union Saint Gilloise – UTE 2:1 (2:0)

A keménykötésű belgák fölfrissített csapattal álltak ki az újpestiek ellen. A UTE legénysége elbizakodottan szállt a harcban és még a durva játéktól sem riadtak vissza, de rajtavesztettek, mert ebben azután ők maradtak alul, sőt a belgák még két góllal is megterhelték a hálójukat az első félidő 26. és 42. percében az ideges Fogl-fivérek hibájából.

A második 45. percben azután a technikás futballhoz folyamodott az UTE és ennek révén Csontosa 36. percben gólt is lőtt. Kiegyenlíteni azonban sehogyan sem tudtak az újpestiek akik közül Klein a II. félidő 17. percében egy 11-est bravúrosan védett.

A Gilloise budapesti szereplése a jó szemű emberekben azt a hitet keltette, hogy nemcsak itt de Párisban is kemény ellenfeleink lesznek a belgák, akik az angol profikhoz hasonló lendületes futballt játszanak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kavarodás az FTC csapata előtt (FTC-MTK) Opata párharca Fuhrmannal (FTC-MTK) Az MTK és a belga Union Sain Gilloise csapata A belga kapus Opata lábáról szedi le a labdát (MTK-Union) Az MTK második gólja (MTK-Union) Opata góllövésre készül (MTK-Union) Orth akcióban (MTK-Union) A belga Union és az UTE csapata, az ülők a magyarok A belga hátvéd kivéd egy UTE lövést (UTE-Union) A belga kapus csontos lövését védi (UTE-Union) Az Ujpest támadja a belga kaput (UTE-Union) Az Union Sain Gilloise belga futballcsapat a Parlament előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98