Dtum
Login with Facebookk
1924 | Április

Léghajón az északi sarkra 1.

Amerikában érdekes tervvel foglalkoznak, léghajón akarnak eljutni az északi sarkra. Már most tavasszal készülnek útnak indulni egy Zeppelin rendszerű (hajóval) „Shenandbak" nevü nagy hajóval melyet északsarki útjában egy nagy Zeppelin léghajó kisérne.

Ez a kísérőhajó már készen áll Friedrichshafenhan, a Zeppelintársaság helyén. Eleinte ugy hírlett, hogy egy tisztán tudományos expedícióról van szó, mely Nomcból, a legészakibb amerikai kikötőtől, a cethalászok állomásáról indulna, hova a kisérö hajó élelmet és horgonyárbocot vinne.

Az amerikai tengerészeti államtitkár kijelentéseiből azonban kiderült, hogy nem csupán tudományos kísérletről van szó, hanem néhány sarkvidéki terület annektálásáról. Az amerikaiak nyíltan beszélhetnek szándékaikról, mert hiszen Angolország és Kanada, melyek konkurrenseik lehetnének, nem rendelkeznek léghajókkal. Az annektálás legfőbb rugója azonban az a körülmény, hogy az esetleg fölfedezhető szén és petróleumkészleteket maguknak biztositsák.

Az Egyesült Államok petróleumkészletük 40% fölhasználták és a szénkészleteik is meglehelős fogytán vannak tehát nagyon érthető, érthető, hogy föl akarják használni jelenlegi előnyös helyzetüket és biztosítani maguknak ezen földterületek birtokát, mielőtt Angolország a maga részéről annektálásra gondolhatna léghajó hiányában. A kanadai kormány már is épitett egy léghajót erre a célra.

Egy amerikai kutató, Stefanson öt telet 1913-tól 19l8-ig töltött két társával északra Amerika szárazföldjétől. Egész kevés készlettel indult meg két társával Észak-Kanada partvidékén és hősies, bátorsággal hatolt mindig észak felé. A harmadik télen sikerült is neki ez eddig ismert sarkvidéki szigeteket jobban lerajzolni és az általa fölfedezett Meighen-szigetet az angol király nevében mint Kanada Dominion-hoz tartozó területet annektálni.

Ezeken a szigeteken Stefanson nagymenynyiségü barnaszenet fedezett föl, azonkívül egy fajta szurkot, mely gyufával meggyújtva élénk lánggal ég, erősen fekete füstöt és aszfaltra emlékeztető szagot terjeszt. Ez a körülmény arra enged következtetni, hogy valószínűleg alkalmas petróleum előállítására.

 

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Zeppelin-4 Jegesmedvék az Északi-sarkon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98