Dtum
Login with Facebookk
1924 | Augusztus

Los Angelos a város, melyről legtöbbet beszélnek

Az Egyesült Államokban Los Angelos Kalifornia fővárosa, az a hely, melyről mindenki beszél. Ahogy valaki először lép Amerika földjére, mindenütt ez a név ötlik a szemébe.  Csupa napfény, derü pálmák, narancsfák mosolyognak.

A főváros fejlődése direkt fantasztikus. A háboru előtti Baedekerekben még alig emlitik meg és ma már millión felüli a lakossága. Nagyon érdekes, hogy ebben a városban senki sem tudja megmondani, hogy egyik vagy másik utca mily részén van a városnak. Térképek nincsenek, de nem is érnének sokat, mert itt az utcák és a házak valósággal ugy nőnek ki a földből mint gomba eső után. Itt lakó ismerősök beszélik, hogyha pár hétig nem járnak a város valamelyik részén, nem ismerik ki magukat.

Igaz, hogy itt a házak jóformán egy éjszaka alatt épülnek föl. Ebben a szerencsés országban, nem ismerik a telet, sőt még egy eső periódust sem nagyon könnyű elképzelni. Alápincézést nem ismernek. Megcsinálják a padlót erre fából egy házat, melyet tetőlemezzel födnek be, legbelül gipsz- vagy agyagburkolat jön és kész a ház. Esetleg kivülről jön a faburkolat és belülről a papír.

Csak a belváros, az üzleti negyed olyan, mint az ismert amerikai típus, de aztán nagy, széles utcák vannak mindenfelé, nagy, nyílt terek, fasorok, sok-sok pálma, virág és köztük a kis földszintes házak, virágos verandáikkal. A szegényebb osztály is ilyen kis deszka- vagy faházakban él, mely mindig olcsóbb, mint egy akármilyen kis lakás valamely más város bérkaszárnyáiban.

I.os Angelos tulajdonképpen nem fekszik szépen, egyes részei elragadók ugyan, de nincs sem kikötője, sem hegyei. De a város mindjobban terjed, nemsokára eléri a tengert, a hegyeket és magába olvasztja a körülötte fekvő területeket.  Mi okozza ezt a még amerikai fogalmak szerint is szédítő fejlődést? Ez a város központja az olajforrásoknak.

Itt minden négyzetméter terület pár hónap alatt értékét megkétszerezi. De nemcsak a földbirtokos és olajspekulánsok álmainak színhelye Los Angelos, hanem minden amerikai fiatal leány vágyai is ideszállnak. Hiszen itt élnek a nagy filmcsillagok: - Mary Pickford, Douglas Fairbank, Glória Swanson és a nagy az utolérhetetlen Charli Chaplin.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Venice Canals, Los Angeles, California, USA China Town Los Angeles Charles Chaplin Charles Chaplin
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98