Dtum
Login with Facebookk
1920 | Szeptember

A mozgóképek városa

A mozgóképek városa. Az Egyesült-Államokban rendkivül fejlett mozgókép-ipar van, mely sok emberrel és óriási fölszereléssel dolgozik. Ez ipar középpontja Los Angeles város Kaliforniában. Innen származik az amerikai filmek 80%-a. los Angelesnek kedvező éghajlati viszonyai vannak; az év nagy részében ragyogó a napfény s a környéken pompás és változatos vidékek terülnek el.

Jóformán a trópusi vidékektől a sarki jellegü vidékekig mindenféle éghajlati változat megtalálható itt, mert a város közelében magas hegyek terülnek el. A nagy mozgókép-vállalatoknak óriási telepeik vannak Los Angeles környékén, hol az alkalmazottak ezrei foglalatoskodnak. A telepek valóságos kis városok, melyek nagy területet foglalnak el; vendéglő, kórház, tűzoltótelep, asztalos- és mintázó műhelyek, fedett és nyilt szinházak, s számos mozgókép-épület található itt.

A legnagyobb ilyen város. 323 ha terjedelmű s Los Angelestől nem messze, a San Fernando völgyében fekszik. Számos épülete van, melyek mindenféle kigondolható jelenet előállítására alkalmasak. Az épületek minden egyes homlokzata különböző, úgy hogy például ugyanaz az épület egyik oldalról istálló, másik oldalról falusi ház, harmadik oldalán kaszárnya, negyedik oldalán tanya. Sőt minden épület homlokzata gyorsan átváltoztatható s ily módon különféle czélra használható.

A telep kétrészre oszlik: mezei részre, hol az indián és csikós jeleneteket veszik föl és a városi részre, hol az utczán és házakban lefolyójeleneteket állítják elő. A városi rész házainak homlokzata vasbetonból készült. Ugyane helyen óriási 30 m széles és 60 m hosszú nyilt szinház van. A városon keresztül számos? és vizfolyás vezet a legkülönbözőbb fajtájú hidakkal. Van rmai szinház is és egy stadion, melyben 1400 ember fér el.

Ha egyszer a fölvételi film elkészült az eladásra kerülő sokszorositások?nagy gyárakban állitják elő Chicagóban és New-Yorkban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Filmfelvevö kamera az 1910-es években A kamera 1914-ben került először kocsira,
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98