Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1924 | December

Ausztria kisajátítja a magyar kereskedelmet

Bécsből számlázott árukkal árasztják el az országot

A régi Monarchia keretében kénytelenségből türt gazdasági kizsákmányoltatásunk korszaka elevenedik fel most, amidőn az osztrák ipar és kereskedelem modern eszközökkel és jórészben saját gyámoltalanságunk által szállított fegyverekkel készül tönkretenni a hazai kereskedelmet. 

Jóideje tapasztalható már, hogy az osztrák gyárak és kereskedelmi vállalatok ügynökei árasztják el az országot és a legkisebb község kereskedőihez is utat találva, közvetlen Bécsből történő szállítással teljesen kikapcsolják a hazai kereskedelem müködését. 

Szerencsétlen adórendszerünk miatt ugyanis az a helyzet állott elő, hogy a magyar kereskedelem, ha ugyanolyan ügyes, szorgalmas és szakavatott is, mint az osztrák kereskedelem, nem képes az utóbbival versenyezni, minthogy az osztrák iparnak és kereskedelemnek jelenlegi adórendszerünk kedvezőbb helyzetet biztosít, mint a hazai kereskedelemnek. 

Ha ugyanis egy detail kereskedő valamely árucikket be akar szerezni és ajánlatot kér egy bécsi és budapesti nagykereskedőtől, akkor azt fogja látni, hogy ugyanazon alapár mellett a bécsi nagykereskedő 3%-kal olcsóbban tudja az árut szállítani, mint a budapesti kereskedő, minthogy a Bécsből való rendelésnél csak egyetlen egyszer, a vámkülföldről való behozatal alkalmával kell forgalmi adót fizetni, a budapesti nagykereskedőnél történő vásárlás esetén azonban nemcsak a nagykereskedő által már egyszer megfizetett 3% forgalmi adót, hanem a nagykereskedő részéről történő eladásnál újból lerovandó 3% forgalmi adót is meg kell fizetnie. 

Ez azonban nem az egyetlen előny, amelyet az osztrák cégek a hazai vállalatokkal szemben élveznek, mert hiszen a magyar kereskedőnek kereseti és jövedelmi adót is kell fizetnie, ezenkívül pedig regie-költségei is vannak, amelyek az osztrák cégeket nem terhelik. 

Utóbbi időben azonban az osztrák vállalatok már ezzel a gazdasági térhódítással sem elégszenek meg, hanem nyersárukat szállítanak Magyarországra, ezeket az itteni kikészítő gyáraknál bérmunka útján készáruvá dolgoztatják fel és az így kikészített készárut közvetlenül Bécsből számlázva adják el a magyar vevőknek. Ennél a müveletnél is 3% forgalmi adó megtakarítás és legalább ugyanennyi kereseti és jövedelemadó megtakarítás mutatkozik az osztrák vállalatok javára, illetve a magyar vállalatok terhére. 

Ha tekintetbe vesszük, hogy az utóbbi időkben kiélesedett verseny következtében hazai vállalataink mindössze 2-3% haszonra kénytelenek eladni, akkor nyilvánvaló, hogy egy 6%-os differencia, amely a külföldi vállalatok javára mutatkozik, a hazai cégek versenyképességét teljesen megszünteti, nem is szólva arról, hogy a hitelviszonyok Ausztriában sokkal jobbak, mint Magyarországon s így az osztrák cégek még a hitelnyujtás feltételei révén is fokozzák amúgy is nyomasztó fölényüket. 

Ez a gazdasági jelenség pontosan megállapítható a forgalmi adó statisztikájából is, amely mint egy érzékeny müszer, pontosan leméri, hogy a hazai nagykereskedelem ma tizedrészét sem képes annak a forgalomnak lebonyolítani, amelyet 2-3 hónappal ezelőtt lebonyolított. 

Sürgős intézkedésre van szükség, amely ennek az új gazdasági leigázásnak útját állja és a versenyviszonyokat ismét egyenlővé teszi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lyoni selyemáruház (Budapest, Koronaherceg-utca 16.) A Lyoni selyemáruház eladótere
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
 Máttis Teutsch János linoleum albuma (Ma folyóirat kiadása) Máttis Teutsch János linoleum albuma (Ma folyóirat kiadása)
Széles fekete foltok ömlenek egymásba, széjjel terpeszkednek,...
Rövidek Rövidek
Az angol hirszolgálat az Associated Press algiri hiradása alapján...
Záróra Záróra
Szeretném én látni azt a kormányr, amelyet támogatok – mondotta...
A kutyazsír A kutyazsír
Szeged úgy látszik nem elégszik meg eddigi nevezetes termékeivel,...
Kosztolányi Dezső - Halotti maszk Kosztolányi Dezső - Halotti maszk
Ahogyan a szobrász önti a gipszet a halhatatlan arcra, azonkép ...
Merénylet Roosevelt ellen Merénylet Roosevelt ellen
Roosevelt Tivadar, az északamerikai Egyesült-Államok volt elnöke...
Spanyolország bajnoka Spanyolország bajnoka
A spanyol bajnokságot Katalónia bajnoka, a FC Barcelona nyerte meg az...
Óriási gőzmozdony Óriási gőzmozdony
Kétségtelen, hogy néhány év óta Európában is nagy számban készitik az...
A kapálógépekről A kapálógépekről
A mai nehéz gazdasági viszonyok között a jövedelmező termelés...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98