Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

R.U.R

Capek Károly utópisztikus tömegdrámájára készül a Vígszinház

 

Annak a szellemi áramlatnak utolsó hulláma érkezett hozzánk, amely energetikusan és szuggesztívan kért polgárjogot a ma színpadán. A modern és ultramodern irodalmi formák és mondanivalók hívei, még nem igen találták meg a módot, hogy a színpadot meghódítva, ezt irodalmi elveiknek agitációs fórumává tegyék, de mindjobban harcolva és harc közben engedményeket adva elérték azt, hogy – a lelkes fiatalok próbálkozásain felül – már komoly színházi szakemberek is lehetségesnek tarják az „új drámát” színházaikba bebocsátani.

A Vígszínház erősen készül Capek Károly R. U. R. (Rossum Universal Robots ) című utópisztikus tömegdrámájára. Ez két szempontból rendkívül érdekes. Az első, hogy Capek Károly cseh író és háború után ez az első cseh színdarab, mely magyar színpadon színre kerülhet. A második szempont irodalmi. A Vígszínház klasszikusnak induló színpadán először „kísérletez” új utakon járó drámával.

Capek Károly drámája az „Universal Robots” gyártelepen játszódik le. Hosszú kutatás után sikerült egy tudósnak megfejteni a természet titkát, sőt azt tökéletesíteni, embereket alkotni, kik csak dolgoznak. Robotolnak lélek és ideg nélkül. Ez a tudós leutánozta a természetet és emberformájára alkototta a robotokat, akiket azonban gyári úton tízezer számra állított elő. A Robotos húsz év alatt elhasználódik, ekkor bedobják egy zúzógépbe, mely újra megőrül és a nyereséget újabb Robotok előállítására használja fel. A Robotos bámulatos agyvelejű. Bámulatos pontosan és gyorsan tanul nyelveket és elvégzi azt a legkülönbözőbb munkát, mire eddig csak az Ember volt képes.

A Robotos érzéknélküli gép és mivel nagyon kicsi az „anyagszükséglete”, a legolcsóbb és legjobb munkaerő. És egy Robotos csak 109 dollárba kerül. Evvel szemben az Universal Robots „raktárában „ a történet kezdetén 237660 Robotos várja a szállítást.

Egy lelkes hölgy az Emberszeretet Ligájának megbízásából jár az Universal Robots gyártelepén, avval a titkos céllal, hogy a Robotosokat az „emberszeretet” nevében fellázítsa. Ez sikerül is neki. A Robotosok elpusztítják alkotójukat – az embereket.

Innen indul el a dráma és izgalmas, lenyűgöző cselekvény után valami új világ, egy jobb, nemesebb élet kontorja bontakozik ki homályosan és talán kielégítetlen űrt hagy a néző lelkében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Karel Capek Jelenet a R.U.R. című darabból.( prágai előadás ) r-u-r-robot
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98