Dtum
Login with Facebookk
1924 | Február

Az alpesi borzderesek

Irta: Schandl József dr. 

A középeurópai Alpokban a pirostarka hegyi marhán kívül igen nagy számban tenyésztenek ú. n. borzderes fajtákat. Ezeket a közös eredet és a hasonló szín fűzi össze. 

Mindannyian az ú. n. „tőzegmarhá”-nak származékai, melyet már a Krisztus előtti évezredekben élt cölöplakók tenyésztettek és mindannyiuknak szőrköntöse a fekete, kékes, barna, fakó, szürke, pirossárga, illetőleg fehér szinű szőrök rendszertelen keverékéből adódik s így vegyesen: feketebarna, sötét- és világosbarna, sötét- és világosszürke, vöröses- és zsemlyesárga szinűek, de elég gyakori a vörösszürke, sárgaszürke, sőt az ezüstfehér is aszerint, amint a különböző szinű szőrök kisebb vagy nagyobb arányszámban keveredtek a szőrköntösben. 

Hajdan az eltérő természeti és gazdasági viszonyok (takarmányozás, tenyészeljárások) sok tájfajtát alakítottak ki. Így az Inn-folyó völgyében csak apró, vékonycsontú, kevéshúsú, elhegyesedő farú és gacsos lábú borzderes nevelődött, az oberinnthali. Itt ugyanis a havasi legelők igen magasan fekszenek, tehát alig 1-2 hónapig legeltethetők, a meredek hegyoldalakon és a szűk völgyben pedig kevés szénát tudott összegyűjteni a tenyésztő. Mindazáltal ezen apró jószág aránylag jó tejelőnek bizonyult (2000-2200 l.), miért is ezelőtt 20-30 esztendővel több magyar uradalom felkarolta. 

Már Vorarlbergben, Allgauban és Svájc délkeleti felén jobb sorsa volt a borzderesnek.
Itt a legeltetés tovább tarthat, a völgyben több a takarmánytermelésre alkalmas föld, a hegyoldalakon több a rét. Itt találjuk a nagyobb, arányosabb testű montavonit, allgauit és a svájci barnát, melyekből sokat importáltak hazánkba is. 

Ma már a természeti viszonyoknak mesterséges kiegyenlítése (a legelők ápolása, takarmánytermelés, kereskedelmi takarmányok vásárlása) és a tenyészállatok importja révén sok tájfajta egybeolvadt és az említett tájak tenyésztői is a „svájci barnamarha” tipusában iparkodnak kitenyészteni egy középnagy, edzett szervezetű, jól tejelő marhát. 

Az alpesi borzderes szinéről már előbb volt szó.
Bőre legtöbbször palaszürke, mikor természetesen a fényszáj, a szarvak és a körmök is sötétek. Testsúlya 300 és 600 kg. közt ingadozó, legtöbbször 450-500 kg. 

Habár termelése többoldalú, előtérben áll a tejtermelés.
Hazai tapasztalatok a mellett szólnak, hogy azonos takarmányozás és ápolás mellett tőle évente 200- 300 literrel több várható, mint a pirostarka hegyi marhától, tehát évi tejelése nagy átlagban 2800-3000 literre tehető. Hizékonysága közepes. Erőtermelése figyelemre méltó, mert a szervezet szívós, a lábszerkezet jó, a vérmérséklet élénk, miért is több hazai uradalom borzderes ökreivel nagyon meg van elégedve. Igényessége aránylag csekély. Ellenállóképessége jelentékeny, mi az edző havasi nevelésnek természetes folyománya. 

Nálunk az alpesi borzderesek itt érintett (tejelő) tipusát évtizedeken keresztül a mármarosvidéki parlagi (mokány) marha nemesítésére használták. Több uradalom (magyaróvári, szászbereki, alcsuthi, martonvásári stb.) ma is tenyészti, mert kevesebb takarmány árán több tejet tudnak vele termelni, mint a pirostarkával.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Alpesi borzderes tehén A tornyoslőbi bérgazdaság 4 éves Vilma tehene, évi tejhozama 2950 liter. A tenyészállatkiállításon az első díjat nyerte.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98