Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

Regényes bűnpör Gróf Mikes Ármin és Oscar v. Kleiner festőművész között

Röviden lábtörlőpörnek nevezhetjük azt a bonyolult pört, amelynek tárgyalása a büntető járásbíróság előtt szerdán fog lezajlani. A lábtörlő miatt Oscar von Kleiner rágalmazás címén tett följelentést gróf Mikes Ármin ellen.


A gróf és festőművész tíz év előtt Münchenben ismerkedett meg.


1915-ben Mikes Ármin felajánlotta, hogy a zabolai kastély mellett telket, házat és műtermet ad a művésznek, hogy munkásságát teljesen neki szentelje. Így is történt. Mikes grófnak a kommunizmus alatt menekülnie kellett az országból. A határon bőröndjében megtalálták ingein a gróf koronát és monogramot, így a szökés meghiusult. Ekkor a gróf és festőművész inget cseréltek, így sikerült csak a grófnak kimenekülnie az országból. Ugyanakkor a festőművész rejtette el a gróf műkincsit a bolsevisták elől. A kommün után a gróf Kleinert Budapesten a gróf Károlyi- palotába telepítette, ahol a festő, aki közben magyar nőt vett feleségül, kapott egy szobát és műtermet a palota kertjében.


Itt a gróf tervező- és építőirodáját vezette Oscar von Kleiner. Azonban január 1-én a gróf fölmondott tíz éve működő házi festőművészének is.


És föl is szólította a festőt, hogy a palotában lévő lakását hagyja el. Ekkoriban megjelent a műteremben Mikes Ármin gróf s elvitte onnan azokat a bútorokat, műtárgyakat és képeket, amelyek tulajdonai voltak. E látogatás után azonban a festőművész följelentést tett a gróf ellen rágalmazás címén, mert följelentése szerint a gróf rámutatott egy lábtörlőre és azt mondta, hogy ezt is tőle lopták.


A lábtörlő-ügyben szerdára tűzte ki a tárgyalást a büntetőjárásbíróság. A tárgyalás kitűzése után csapott le a festőre a följelentés, hogy műtermében , ahol most lakik lopott holmik vannak, amik Mikes Ármin gróf tulajdonát képezik. A rendőrség le is foglalt több könyvet, festményt, egy cukortartót és csészét s néhány inget, O. v. Kleiner vasárnap beadványban kérte a zárlat föloldását, mert sohasem tagadta, hogy ezek a dolgok a gróf tulajdonát képezik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98