Dtum
Login with Facebookk
1924 | Július

Nurmi diadalnapja

A finn csodaatléta olimpiai rekord alatt megnyerte az 1500 és az 5000 méteres síkfutást

1500 méteren finis nélkül, az idejét önmaga mérve, könnyen futott. – A svájci Schaerer követte másodikként, legyőzte Stallardot, a ki a célban elájult. – 5000 méteren Nurmi óriási küzdelem után egy méterrel verte Ritolát.

Nurmi nevét visszhangozta ma a Stadion, amelynek tribünjeit éppen abból az alkalomból töltötte meg 35.000 főnyi közönség, mert ma kellett a nagy erőpróbát kiállítania 1500 és 5000 méteres startjával a finnek mesés atlétájának. És a Stadion rengeteg közönségének volt is oka a tombolásra és a csodálkozásra, mert az extázis kitörését Nurmi kolosszális teljesítményével ellenállhatatlan erővel kiprovokálta.

1500 méteres síkfutás.

Döntő.
Olimpiai bajnok: Nurmi (Finnország) 3 perc 53.6 mp. Olimpiai rekord!
Második Schörer (Svájc) 3 perc 55 mp.
Harmadik: Stallard (Anglia) 3 perc 55.6 mp.
Negyedik: Lowe (Anglia) 3 perc 57 mp.
Ötödik: Buker (Amerika) 3 perc 58.6 mp.

5000 méteres síkfutás.
Az előfutamokból 12-en kerültek a döntőbe, még pedig Nurmi, Rostas, Sipila, Ritola (finnek), Mascauz és Dolgues (franciák), Saundera és Clibon (angolok), Erickson és Wide (svédek), Okasaki (japán) Romig (amerikai)

Döntő:
Olimpiai bajnok: Nurmi (Finnország) 14 mp. 31.2 mp. Olimpiai rekord!
Második Ritola (Finnország)
Harmadik: Wide (Svédország)
Negyedik: Romig (Amerika)
Ötödik: Sippila (Finnország)
Hatodik: Clibon (Anglia)

A nap másik csodálatos versenye. A startnál a svéd Wide szemében elszántság és akarat lángja lobog, de fel van készülve Ritola és honfitársa, Nurmi elleni küzdelemre. Nurmin már nem is látszik a fáradtság az előző 1500 méteres futástól, friss, nevetgél, beszélget a start körül állókkal. Meleg ovációban részesül Romig, Amerika egyetlen képviselője és Clibon, Anglia reménysége is.

Lövés után Wide ugrik ki és óriási tempóban vezeti a társaságot. Wide Nurmi fáradtságára épített s a tempóval akarta kifullasztani. Nem számított azonban Nurmi csodás tehetségére és Ritols hasonló nagy tudására. Ők ketten nyomon követték Widét, ha nem is vették fel vele a vezetésért a harcot.

Wide az 1500 métert 4 perc 14.6 mp. alatt tette meg. Ekkor már biztos volt, hogy a verseny győztese rekordon belül fog futni. De az irtózatos hajszának még nincsen vége.

Nurmi megunta a háttérben levést és pillanatokra Wide elé megy. Wide azonban nem enged, felveszi a harcot s csakhamar visszaszerzi vezető pozicióját.
A 3000 méternél ismét Wide van elől, ideje 3 perc 48 mp.

Nurmi úgy látszik ezt az időt irányozta elő a megszökésre, rövid harc után elhagyta Widét, aki kétségbeesetten erőlködik, hogy együtt menjen Nurmival, de csakhamar belátja, hogy nem bírja a tempót s energiáját vesztve, csakhamar 5, 10, 15, 30, 50 méter választja el Nurmitól és a Nurmit nyomon követő Ritolától.

A két finn futó együtt halad az utolsó körig. Mindegyik figyeli a másikat nem képes egyik sem elmenni másiktól. Az utolsó körben grandiózus küzdelem indul meg, amely emlékeztet Bouln-Kohlemainen emlékezetes stockholmi küzdelmére.

Óriási tempóban halad a két futó a célegyenesig, ahol irtózatos finist vágnak ki. Mell-mell mellett halad a két finn fenomén, egyik sem enged egy lépést sem, végül is Nurmi az utolsó méteren jobb középtávfutó rutinjával bedobja a mellét s ezzel megelőzi nem kisebb tehetségű honfitársát. Szűnni nem akaró tapsvihar üdvözli a két hőst, amint a verseny után öltözőjükbe haladnak. Megérdemlik. Csodálatos élményt adtak a mai nap 35.000 főnyi közönségének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paavo Nurmi Ritola - Nurmi - Wide
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98