Dtum
Login with Facebookk
1924 | Június

Rossi volt sajtófőnök vasárnap jelentkezett a római rendőrségen

Róma, junius 22.
Kiderült, hogy Marinelli főtitkár a fascista párt kaszszájából fizette ki a gyilkosokat, az, automobilok kölcsöndíját. A vasárnap legnagyobb szenzácíója, hogy Rossi, volt sajtófőnök, aki lemondása a után nyomtalanul eltűnt Rómából és akit azóta, mint fölbujtót köröztek, délután önként jelentkezett a rendőrségen, ahol azonnal őrizbe vették. Rossi kihallgatása a késő délutáni órákban is tart, vallomásából eddig semmi részlet nem szivárgott ki.


Amióta Federzenit belügyminiszterré nevezték ki, mindinkább nehézzé válik De Bono tábornoknak, a fascista milicia főparancsnokának a helyzete, akit a belügyminisztérium első meletén levő hivatalából tegnap a szó szoros értelmébe kitelepítettek. De Bono tábornok mindent elkövetett, hogy a nyomozást tévútra terelje, a gyilkosok és fölbujtók menekülését megkönnyítse.


A letartóztátásban lévő Filipelli azt vallja, hogy tőle kapott hamis utlevelet. Kiderült, hogy De Bono a gyilkosság napján rendelte vissza azt a rendőrőrszemet, aki addig Matteotti háza előtt posztolt.
A parlamenti ellenzék magatartása a sajtóban és gyüléseken mind élesebbé válik.


De Mussolini szempontjából ennél még fontosabb, hogy a fascista párton belül különböző, egymással ellentétes áramlatok kezdenek mutatkozni. Mussolini kénytelen lesz a mérsékeltebb iránynak nagy engedményeket tenni, ha nem akarja, hogy erős többsége darabokra töredezzen és a kormány ennek megfelelően kell majd átalakítania. Akik ebben biznak, azt hiszik, hogy Mussolini a szenátus keddi ülésén már be fogja jelenteni fascista párt erélyes megtisztítását a túlzó elemektől, esetleg a kormány rekonstrukcióját is. A szenátus keddi ülését Rómában rendkívüli érdeklődéssel várják, már csak azért is, mert azelső szónok a trónbeszéd vitájában Albertini szenátor. Nitti híve, a „Corriere della Sera" igazgatója lesz.


A minisztertanács elhatározta, hogy, a Sinclair-szerződést és a karlsbadi játékbank engedélyét megsemmisiti, mert ezen tárgyalásoknál Finzi és én Rossi gyanus szerepet játszottak.


A távirati cenzúra változatlanul szigorú és a határszéli fascista különítmények még azt is megakadályozzák sok helyen, hogy az ellenzéki lapok külföldre kerüljenek. Szinte rendszerré kérd válni, hogy a lapkötegeket kidobálják a vonatból, petróleummal leöntik és elégetik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Cesare Rossi sajtófőnököt letartóztatták A nevetes automobil, amelyben Matteottit elrabolták és állítólag megölték Di Bono tábonok, a milícia vezetője Dumiani, az állítólagos gyilkos
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98