Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Bajnokcsapatunk vereséget szenvedett a bécsi Viennától

Vienna-MTK 2:1 (1:0)

A födözetsorok közötti különbség és egy tévesen megítélt gól döntötte el a mérkőzést


Hungária-út – 8000 néző – Bíró: Nagy László
A bajnokcsapat sorozatos diadalai után a kék-fehérek rajongói az MTK Vienna fölötti győzelmét akarták látni vasárnap délután a ragyogó őszi napsütésben. A csalódás már az első percekben bekövetkezett.

Rögtön kitűnt, hogy az MTK halfsora nem tud megbirkózni a bécsi profik lendületes csatáraival. Mintha a pályán sem lettek volna, úgy mentek el mellettük az osztrákok. Ennek természetes következménye volt az, hogy a Mandl-Senkey pár tele volt labdákkal és a második félidő elején már kifulladtak.

A kék-fehérek csatársorából Orth és Molnár emelkedtek ki. Orth Gyurin állandóan három-négyjátékos lógott, de az agilis Molnárt is erősen szemmel tartották és ha már nagyon veszedelmes volt, szó nélkül fölbuktatták.

Az osztrák csatársort a kitűnő formában lévő Gschweidl dirigálta. A mérkőzés a jobb bécsi halfsor döntötte el, de egy súlyos bírói tévedés is az idegenek javára billentette a mérleget.

Az osztrák vasutassztrájk miatt a bécsi Vienna csak vasárnap délelőtt érkezett meg autón Budapestre a következő összeállításban:
Ostricek – Graf, Blum – Seifert, Kurz, Ludwig – Seidl, Hőss, Jiszda, Gschweidl, Fischer. Ellenük az MTK a következő csapatot állította a porondra:
Kropacsek – Mandl, Senkey I. – Welsz, Nyúl II., Nyúl I. – Opata,Molnár, Orth, Demkó, Jenny.

A Vienna kezd, de Orth pillanatok alatt elkaparintja a labdát és már a 30. másodpercben Ostricek védeni kénytelen Opata veszedelmes magas beadását. Két perc múlva ugyancsak közbe kell lépnie, hogy hálóját megmentse. A 3. percben a Vienna támadása offsideon akad meg. Az 5. percben a bécsiek előretörését Nyúl II. akasztja meg.

A 9. percben Senkey hibáját Mandl korrigálja. Ezután határozott MTK-fölény domborodik ki, de csak kornert tudnak elérni. Opata azonban még a kapuig sem tudja eljuttatni a labdát. A 15. percben Seidl tiszta helyzetből gólt hibáz. Lassanként a Vienna kerekedik fölül.

A 17. percben Opata beadását Orth fordulással kapásból rettenetes erővel vágja a kapuba, de Ostricek nagy szerencsével pont a búgó labda elé veti magát és ezzel megmenti hálóját. Két perc múlva a Vienna offsideról indulva kornert ér el.

Most perceken át össze-vissza csapkodnak az MTK játékosai, mert a rosszul, illetően egyáltalán nem működő halfsoruk úgy a támadást, mint a védelmet megzavarja. A 21. percben kritikus helyzetbe kerül a kék-fehérek hálója. Ficher a feje fölött emeli át a labdát és az a kapu felső lécére esik és ott ugrál. Kropacsek szinte megdermedve nézi, hogy táncol a labda, míg a kapuba futó Senkey fejjel akar védeni, de a szeszélyes labda szerencsére l helyett a hálóra esik.

A 23. percben Orth messziről kapu mellé lő. A 24. percben Molnár-Orth-Opata kombinációs támadását a bécsi bekkek kornerre mentik. Orth rendkívül agilis, de néha öten is lógnak rajta. Nem engedik „élni”, de az általa vezetett támadásokból még két korner esik – sajnos – eredménytelenül. A 32. percben két szép lövést egymásután tesz ártalmatlanná a szerencsés Ostricek.

A 37. percben Seidl föltűnő off side-on kapja a labdát. Karsay határbíró int, Nagy László bíró azonban nem fütyül. Erre a pillanatokig tétovázó osztrák csatár az álló MTK-védelem mellett gólra lő és a magasan ívelő labda a védést meg sem kísérlő Kropacsek mellett a hálóba jut. 1:0.

Ez a nyilvánvaló bírói tévedés azonban nem veszi el az MTK kedvét. Orth, Jenny és Demkó bombaszerű lövései azonban sorra elkerülik az ellenfél hálóját. Félidő: 1:0. Az első félidő 46 percig tartott.


Az öltözőbe vonuló bírót a közönség zajosan pfujolja, a szünetben pedig több pofon dördül el a nézőtéren. A negyedórás pauza az MTK-párthíveket nem hűti le és amikor a bíró újból megjelenik a pályán, a szitkok özöne fogadja és a második félidő egész ideje alatt hangos kifakadások kísérik minden ténykedését.

A Vienna taktikát változtat a második félidőben és a balszélre játszanak, mert Weisz olyan félénken dolgozik, hogy emiatt Mandl is hibát hibára halmoz. A 6. percben a balszélső Fischer könnyen elhúz Mandl mellett, pontos beadását Gschweidl kapásból menthetetlenül a kapuba vágja. 2:0

Ezután pompás Vienna-támadások következnek. A bécsi csatárok gépszerű pontossággal „kapásból” adogatják egymásnak a labdát és továbbra is a balszárnyat – ahol legkisebb az ellenállás – favorizálják.

A 11. percben Opata centerezését Demkó téveszti el. Egy perc múlva Orth előre tör. Ostricek előtt két lépésnyire a sarokba vágja a labdát, amely azonban lécet ér és onnan egyenesen Ostricek kezébe vágódik, aki azonnal a mezőnybe továbbítja.

Ezután erős MTK-tempó következik. Molnár és Orth most mér többször foglalkoztatják Ostriceket, de nem egyszer kifutással ment. A 25. percben egy kidolgozott MTK-támadás Orth bombalövésével ér véget, de hajszálnyira a kapu mellett süvít el. A 26. percben Fischer, a Vienna balszélsője, megsérül és helyére tartalék áll.

A 29. percben Opata süvítő lövése megy a kapu fölé. Végre a 30. percben Molnár passzából Demkó „csőrrel” bevágja az MTK egyetlen gólját. 2:1.

Erre az egy perccel előbb kifelé tóduló közönség megáll és visszatér helyére és elragadtatással nézi az MTK tüzes támadását. Az utolsó negyedórában a bécsiek valósággal beszorulnak saját térfelükbe. Orth, Opata és Molnár lövései azonban vagy a kapu mellett mennek el, vagy Ostricek teszi azokat ártalmatlanokká.

A kiegyenlítés a levegőben lóg, a ravasz osztrákok azonban értik a módját, hogyan kell „húzni az időt”. Messzire előre vágják az elfogott labdákat vagy a tribünök tetejére rúgják. Végre a 48. percben (!) megszólal a bíró sípja és az MTK vereséggel távozik a porondról.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Osztricsek nehezen védi Orth hatalmas lövését Korner a Vienna ellen, Seifert és Molnár harca a labdáért A bécsi Vienna győztes csapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lipót főherceg, kolbászügynök Newyorkban Lipót főherceg, kolbászügynök Newyorkban
Lipót főherceg, aki kolbászügynök Newyorkban és a város legsötétebb...
Országgyűlési javaslatok Országgyűlési javaslatok
A politikai élet megélénkült fővárosunkban. A király is megérkezett...
A szőlő trágyázása A szőlő trágyázása
A szőlők trágyázásának szükségességéről fontos dolgokat közöl a...
A margitszigeti új híd A margitszigeti új híd
Szép és nagy hidak dolgában eddig is párját ritkította Budapest s...
A MÁV villamositási megrendelésének megoszlása az egyes iparágak között A MÁV villamositási megrendelésének megoszlása az egyes iparágak...
A Magyar Királyi Államvasutaknál most került sor a közel 40 millió...
A Budapesti – Korcsolyázó-Egylet közgyülése A Budapesti – Korcsolyázó-Egylet közgyülése
A Budapesti Korcsolyázó-Egylet pénteken délután tartotta negyvenedik...
Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei Nagyjutalmát Hóman kultuszminiszter és Szekfű Gyula kapják az Akadémia idei...
A Magyar Tudományos Akadémia nagyjutalmával évenként más és más...
Egy perccel alkonyat előtt Egy perccel alkonyat előtt
Erdős René első nőíróink közé tartozott, ki már 1890 tájt, harminc...
Nemzetközi balesetügyi kiállítás Nemzetközi balesetügyi kiállítás
A városligeti iparcsarnokban egy ép oly fontos, mint nagyszabásu...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98