Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Bajnokcsapatunk vereséget szenvedett a bécsi Viennától

Vienna-MTK 2:1 (1:0)

A födözetsorok közötti különbség és egy tévesen megítélt gól döntötte el a mérkőzést


Hungária-út – 8000 néző – Bíró: Nagy László
A bajnokcsapat sorozatos diadalai után a kék-fehérek rajongói az MTK Vienna fölötti győzelmét akarták látni vasárnap délután a ragyogó őszi napsütésben. A csalódás már az első percekben bekövetkezett.

Rögtön kitűnt, hogy az MTK halfsora nem tud megbirkózni a bécsi profik lendületes csatáraival. Mintha a pályán sem lettek volna, úgy mentek el mellettük az osztrákok. Ennek természetes következménye volt az, hogy a Mandl-Senkey pár tele volt labdákkal és a második félidő elején már kifulladtak.

A kék-fehérek csatársorából Orth és Molnár emelkedtek ki. Orth Gyurin állandóan három-négyjátékos lógott, de az agilis Molnárt is erősen szemmel tartották és ha már nagyon veszedelmes volt, szó nélkül fölbuktatták.

Az osztrák csatársort a kitűnő formában lévő Gschweidl dirigálta. A mérkőzés a jobb bécsi halfsor döntötte el, de egy súlyos bírói tévedés is az idegenek javára billentette a mérleget.

Az osztrák vasutassztrájk miatt a bécsi Vienna csak vasárnap délelőtt érkezett meg autón Budapestre a következő összeállításban:
Ostricek – Graf, Blum – Seifert, Kurz, Ludwig – Seidl, Hőss, Jiszda, Gschweidl, Fischer. Ellenük az MTK a következő csapatot állította a porondra:
Kropacsek – Mandl, Senkey I. – Welsz, Nyúl II., Nyúl I. – Opata,Molnár, Orth, Demkó, Jenny.

A Vienna kezd, de Orth pillanatok alatt elkaparintja a labdát és már a 30. másodpercben Ostricek védeni kénytelen Opata veszedelmes magas beadását. Két perc múlva ugyancsak közbe kell lépnie, hogy hálóját megmentse. A 3. percben a Vienna támadása offsideon akad meg. Az 5. percben a bécsiek előretörését Nyúl II. akasztja meg.

A 9. percben Senkey hibáját Mandl korrigálja. Ezután határozott MTK-fölény domborodik ki, de csak kornert tudnak elérni. Opata azonban még a kapuig sem tudja eljuttatni a labdát. A 15. percben Seidl tiszta helyzetből gólt hibáz. Lassanként a Vienna kerekedik fölül.

A 17. percben Opata beadását Orth fordulással kapásból rettenetes erővel vágja a kapuba, de Ostricek nagy szerencsével pont a búgó labda elé veti magát és ezzel megmenti hálóját. Két perc múlva a Vienna offsideról indulva kornert ér el.

Most perceken át össze-vissza csapkodnak az MTK játékosai, mert a rosszul, illetően egyáltalán nem működő halfsoruk úgy a támadást, mint a védelmet megzavarja. A 21. percben kritikus helyzetbe kerül a kék-fehérek hálója. Ficher a feje fölött emeli át a labdát és az a kapu felső lécére esik és ott ugrál. Kropacsek szinte megdermedve nézi, hogy táncol a labda, míg a kapuba futó Senkey fejjel akar védeni, de a szeszélyes labda szerencsére l helyett a hálóra esik.

A 23. percben Orth messziről kapu mellé lő. A 24. percben Molnár-Orth-Opata kombinációs támadását a bécsi bekkek kornerre mentik. Orth rendkívül agilis, de néha öten is lógnak rajta. Nem engedik „élni”, de az általa vezetett támadásokból még két korner esik – sajnos – eredménytelenül. A 32. percben két szép lövést egymásután tesz ártalmatlanná a szerencsés Ostricek.

A 37. percben Seidl föltűnő off side-on kapja a labdát. Karsay határbíró int, Nagy László bíró azonban nem fütyül. Erre a pillanatokig tétovázó osztrák csatár az álló MTK-védelem mellett gólra lő és a magasan ívelő labda a védést meg sem kísérlő Kropacsek mellett a hálóba jut. 1:0.

Ez a nyilvánvaló bírói tévedés azonban nem veszi el az MTK kedvét. Orth, Jenny és Demkó bombaszerű lövései azonban sorra elkerülik az ellenfél hálóját. Félidő: 1:0. Az első félidő 46 percig tartott.


Az öltözőbe vonuló bírót a közönség zajosan pfujolja, a szünetben pedig több pofon dördül el a nézőtéren. A negyedórás pauza az MTK-párthíveket nem hűti le és amikor a bíró újból megjelenik a pályán, a szitkok özöne fogadja és a második félidő egész ideje alatt hangos kifakadások kísérik minden ténykedését.

A Vienna taktikát változtat a második félidőben és a balszélre játszanak, mert Weisz olyan félénken dolgozik, hogy emiatt Mandl is hibát hibára halmoz. A 6. percben a balszélső Fischer könnyen elhúz Mandl mellett, pontos beadását Gschweidl kapásból menthetetlenül a kapuba vágja. 2:0

Ezután pompás Vienna-támadások következnek. A bécsi csatárok gépszerű pontossággal „kapásból” adogatják egymásnak a labdát és továbbra is a balszárnyat – ahol legkisebb az ellenállás – favorizálják.

A 11. percben Opata centerezését Demkó téveszti el. Egy perc múlva Orth előre tör. Ostricek előtt két lépésnyire a sarokba vágja a labdát, amely azonban lécet ér és onnan egyenesen Ostricek kezébe vágódik, aki azonnal a mezőnybe továbbítja.

Ezután erős MTK-tempó következik. Molnár és Orth most mér többször foglalkoztatják Ostriceket, de nem egyszer kifutással ment. A 25. percben egy kidolgozott MTK-támadás Orth bombalövésével ér véget, de hajszálnyira a kapu mellett süvít el. A 26. percben Fischer, a Vienna balszélsője, megsérül és helyére tartalék áll.

A 29. percben Opata süvítő lövése megy a kapu fölé. Végre a 30. percben Molnár passzából Demkó „csőrrel” bevágja az MTK egyetlen gólját. 2:1.

Erre az egy perccel előbb kifelé tóduló közönség megáll és visszatér helyére és elragadtatással nézi az MTK tüzes támadását. Az utolsó negyedórában a bécsiek valósággal beszorulnak saját térfelükbe. Orth, Opata és Molnár lövései azonban vagy a kapu mellett mennek el, vagy Ostricek teszi azokat ártalmatlanokká.

A kiegyenlítés a levegőben lóg, a ravasz osztrákok azonban értik a módját, hogyan kell „húzni az időt”. Messzire előre vágják az elfogott labdákat vagy a tribünök tetejére rúgják. Végre a 48. percben (!) megszólal a bíró sípja és az MTK vereséggel távozik a porondról.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Osztricsek nehezen védi Orth hatalmas lövését Korner a Vienna ellen, Seifert és Molnár harca a labdáért A bécsi Vienna győztes csapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98