Dtum
Login with Facebookk
1924 | November

Ribizkebor készítése

Nyersanyag. 
Készíthető úgy, fehér, mint vörös ribizkéből, utóbbinak a bora sokkal jobb. A fehér ribizkéből készült bor szinét és zamatját megjavítja, ha néhány százalék vörös ribizkét keverünk hozzá. A bor készítéséhez felhasználandó gyümölcs jól kifejlett legyen, de nem szabad túlérettnek, erjedő- vagy rothadófélben levőnek lennie, mert az ilyen nyersanyagból tiszta ízű ital nem keletkezik.

Sok rothadt szemet tartalmazó gyümölcs bora igen nehezen tisztul s minden derítés után újból és újból megtörik. Az éretlen ribizkéből készült bor viszont zamatanyagokban szegény, savtartalma nagy, cukortartalma kicsi, s igy nagyobb mennyiségű cukorpótlást kiván. Jóminőségű ital tehát csak jól beérett, de nem túlérett frissen feldolgozott. egészséges bogyókból készíthető.

Zúzdás, sajtolás.
A gyümölcszúzót a ribizkefürtök összezúzására a ribizke szemnagyságának megfelelően beállítjuk, hogy lehelőleg minden szem zúzott állapotban kerüljön ki belőle. A zúzás után a gyümölcspépet azonnal gyümölcssajtóba kell áttennünk s itt a levét erősen kisajtoljuk. A kapott törkölyt egy kádban forró vizzel leöntjük (1 q törölyre kb. 20 liter vizet számítva) s 12 órán, azaz egy éjszakán át állni hagyjuk.

Ez idő letelte után a hozzátöltött víztől újra megduzzadt leves törkölyt a gyümölcssajtón ismét erősen kisajtoljuk s az így kapott második ribizke-levet az első sajtolásnál kapott léhez öntjük hozzá. Ha a vizet a megadott időn túl is a törkölyön hagyjuk, ez a második ribizkelé keserű mellékízt kap, mert a víz hosszabb állás alatt a fürtök kocsányrészeiből keserű vegyületet von ki, ilyen esetben jobb, ha a rosszabb nyeredéket nem tekintve, mellőzzük a második lé felhasználását.

Hígítás, cukrozás.
A ribizlilé átlag 4-6 % cukrot és 2—3 különböző gvümölcssavat tartalmaz. A jóminőségű ribizkeborban a fogyasztók 12-14 % alkoholt kívánnak meg, savtartalmának viszont nem szabad az 1 %-ot erősebben meghaladnia. Ezért a ribizkelevet előbb vizzel kb. a felére hígítják, majd megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával cukortartalmát jó szőlőmust cukortartalmával egyenlőre emelik.

A felére felhígított ribizkelé minden 100 literében tehát feloldunk 22 kg cukrot. A fehércukor helyett egyes vidékeken részben vagy egészben mézet adnak ribizkeborba. Ha a cukormennyiség mézbe adagoljuk, akkor minden 100 liter gyümölcslére 12 kg cukrot és 12 kg mézet számítunk. Igy a hozzáadott cukor és a gyülmölcslé természetes cukortartalma körülbelül 24-25 cukorfokos levet ad, melyből az erjedés lezajlása után a kívánt 14 %alkohol elérhető.

Erjesztés.
A megcukrozott ribizkelé kotyogóval ellátott erjesztőhordóba kerül. Az erjedés gyors és tiszta lefolyásának biztosításának célszerű a levet fajélesztővel leoltani. A ribizkebor kierjesztéséhez bármely borélesztő alkalmas. Magam részéről a „Tokaj 22" jelzésű erőteljes borélesztőt tartom legalkalmasabbnak.

(A M. Kir. Szőlészeti Intézet, Budapest, Debrői-ut 15. bakteriológiai osztálya kívánatra igen mérsékelt áron, használati utasítást mellékelve. szállitja a kérőlevélben jelzett időre és bormennyiséghez szükséges fajélesztőt.) Az erjedés legkedvezőbb hőfoka 18-23 C°. Csakis a vizzel felhígított és felcukrozott tiszta gyümölcslé erjesztendő, a törkölyön való erjesztést feltétlenül mellőzni kell.

Utókezelés.
A főerjedés rendesen körül-belül nyolc hétig tart. A lecsendesedés után a bor tisztáját lefejtjük, a zavaros seprőrészlettől gondosan elkülönítve. A lefejtést 3—4 hónap múlva meg egyszer-kétszer megismételjük, míg a bor magától megtisztul. A hordóknak természetesen minden átfejtésnél teljesen feltöltve kell állaniok.

Ha a bor egy évnél tovább fekszik, legalább évenkint egyszer célszerű átfejteni Szállítás előtt előnyös, sőt gyakran szükséges a ribizkebor átszűrése. Nagyon emeli a bor jó ízet, ha szűrés előtt minden 100 liter borban 7-9 kg cukrot oldunk fel. Szűrés SEITZ-féle vagy hollandi szűrővel történhet.

Ha a fentebb említett 12-14 %-os ribizkebor helyett kisebb szesztartalmú italt készítünk, akkor azt pasztőrözni is kell. Alacsony alkoholtartalom nemcsak azért kevéssé előnyös, mert minden százalék alkohol a belefektetett cukorárnál jóval magasabb fokban emeli a bor értékét, hanem azért is, mert 6.8 % alkoholtartalom mellett a bor nem is tartós s az utólag hozzáadott cukor ilyen szesztartalom mellett még könnyen ki is erjedhet.

Osztrovszkyné dr. Németh Ágnes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Revolveres botrány egy betörö gyürüi miatt
Budapesten, Keleti és Herz ékszergyárosok üzletében megjelent két...
A kvóta marad A kvóta marad
A magyar hivatalos lap junius 29-én közölte a királynak Széll...
A MOB. végrehajtó-bizottságának II. ülése az olympiai költségekről. A MOB. végrehajtó-bizottságának II. ülése az olympiai...
Csütörtökön este 7 órakor tartotta Gerenday György dr....
A kormány katonai javaslatai A kormány katonai javaslatai
Báró Fehérváry Géza ismertette a katonai javaslatokat. Szükség van az...
Schöpflin Aladár: Baksay Sándor Schöpflin Aladár: Baksay Sándor
Nekem Baksay Sándor szívbeli ügyem: első irodalmi élményem fűződik...
A königsbergi pör részletei A königsbergi pör részletei
Csak pár napja, hogy a porosz Königsbergben bevégződött a nagy...
Te vagy az, Józsi! Te vagy az, Józsi!
Különös merénylet történt vasárnap este az Aréna-uton. Uhl Antal...
Tavaszkezdet Tavaszkezdet
Budapest ház- és palotatengerébe nem sietnek a fecskék, még kevésbé a...
Barangolás az ismeretlen Magyarországon Barangolás az ismeretlen Magyarországon
A magyar tájat egy-egy híres szülöttjéről szokta a magyar ember...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98