Dtum
Login with Facebookk
1924 | Szeptember

Még az ősszel megkezdik a budai hegyi körvasut épitését

Az elhanyagolt és kellőleg ki nem használt budai hegyvidék fellenditését célozta már évtizedekkel ezelőtt Kugler Mihály mérnök, aki megtervezte s benyujtotta a kereskedelmi miniszterhez annak idején a budai hegyvidék Széchényi-körvasutjának terveit. A miniszteriumban helyesnek itélték a terveket, megadták a vasut előmunkálataihoz az engedélyt s azt, mert a kivitelt anyagi nehézségek gátolták, évről-évre meghosszabbitották.

A Széchényi-körvasut megépitésének terve most ujra fölmerült, s a vállalkozók a vasut céljára területhasználati engedélyt kértek a fővárostól. A Hétfői Napló munkatársa ezzel kapcsolatban illetékes helyről a következő felvilágositást kapta.

– A Széchényi-körvasut a Vilányi-ut és a Budaörsi-ut keresztezésétől,
a németvölgyi temető mellett az egész budai hegyvidék felölelésével a Széchényi hegyre menne fel s onnan a fogaskerekü vasut végállomásához vezetne. A körvasut hozzáférhetővé teszi a kirándulók részére a páratlan szépségekben gazdag budai hegyvidék nem egy olyan részletét, amely a mai közlekedési viszonyok mellett nem alkalmas arra, hogy a kevés szabad idővel rendelkező pestiek tömegekben felkeressék.

– A vasut ügyében ujabb lépés történt a héten,
amennyiben a főváros tanácsa, utasitotta az ügyosztályt, hogy a területhasználati engedélyt adja meg. Az engedély megadását pusztán a kormány, illetve a kereskedelmi miniszterium hozzájárulásától tette függővé. Miután azonban a tervek annakidején a minisztérium tetszését elnyerték, s az előmunkálatokhoz szükséges engedélyt esztendőről esztendőre meghosszabbitotta – reméljük, hogy e tekintetben semmi sem gátolja majd munkánk megkezdését.

– Amennyiben rövidesen megkapjuk a szükséges engedélyt,
már ősszel teljes erővel hozzákezdünk az előmunkálatokhoz, hogy tavasszal már a talajrendezéshez láthassunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98