Dtum
Login with Facebookk
1925 | Április

A rádiótelefon, mint kulturtényezö

 A rádiótelegrafálás és telefonálás pár évvel ezelőtt majdnem kizárólag állami vagy üzleti célokra szolgált. 1921-ben Amerikában erős mozgalom indult meg abból a célból, hogy a rádiótelefon segítségévei minél szélesebb körökben terjesszék a közleményeket és különböző előadásokat tartsanak.

Elsősorban természetesen a zenei hangot vitték át a legtávolabb eső helyekre s ma már nem megy ritkaságszámba, hogy esetleg egy amerikai városka lakói, kik egy jól működő rádiótelefon-állomással rendelkeznek, a newyorki Metropolitain operaelőadásait, vagy valami világhírű énekes hangversenyét élvezhetik, anélkül, hogy el kellene hagyniok kényelmes otthonukat.

Most azonban már nem elégszenek meg pusztán a zene átvitelével, arról van szó, hogy tudományos, ismeretterjesztő előadásokat közvetítsenek a nagyközönség minél szélesebb rétegeibe. Közismert tény, hogy igen sok ember nagyon szívesen tanul előállásokon, olyan dolgokról, melyekről szeretne tudni, de nem vesz magának fáradságot arra, hogy arról a témáról elolvasson egy könyvet, vagy talán nincs is pénze hozzá, hogy a drága tudományos könyvet megvásárolja.

Különösen ujabb tudományos kutatások és fölfedezésekről szeretnek az emberek hallani, de a tudások, kik ezeket a kutatásokat végzik, rendszerint nagyon elfoglalt emberek, kik a tudományos körök számára tartanak előadásokat, vagy kötik nyomtatásban kutatásaik eredményeit; de arra már alig érnek rá, hogy népszerű, a laikus közönségnek való könyveket írjanak.

Nem is szivesen hagyják abba munkájukat, hogy időt szakítsanak maguknak egy könyv megírására. Arra azonban vállalkoznak, hogy egy kész előadásban számoljanak be kísérleteikről. Tartannak néhány előadást, melyet az érdeklődők csak egy kis töredéke látogathat és a nagy publikum nem jut hozzá.

Mennyivel egyszerűbben lehet ezt a kérdést megoldani, ha az előadó asztalán a szokásos vizespalack és pohár mellett ott áll a dróttalan távírókészülék felvevő-apparátusa egy mikrophon mellett. A mikrophon fölveszi az előadást és a készülék antennája minden irányba sugározza tovább a hangot a akinek van egy felfogó készüléke, részt vehet az előadáson.

Miután a beszéd tisztaságát a hang erősítése nem rontja meg, mint például a zenénél vagy az éneknél, bármily erős hangerősbilőt lehet a készülékre alkalmazni és akár milyen óriási kiterjedésű terem bármely zugában tisztán hallható lesz az előadás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hangverseny radiofonon keresztül Radiotelefon(Amerikában) Gyárfás Ibolyka radiotelefonon keresztüli hegedűhangversenye
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az FTC országos birkózóversenye Az FTC országos birkózóversenye
Nagy közönség előtt rendezte az FTC országos birkózóversenyét a...
Apróságok Apróságok
Szekszárdról írják: Lajkó Imre tízéves dunaföldvári iskolás gyermek...
Új harcikocsi és bombavető gépmadár Új harcikocsi és bombavető gépmadár
Walter Christie, 70 éves amerikai mérnök, félelmetes új harcikocsit...
Új mikrométer Új mikrométer
Meissner A. freibergi czég egy uj mikrométert hozott piaczra, mely...
Munkaiskola Munkaiskola
A magyar nevelésügy épülete - mindenki láthatja - elavult már....
Hieronymi Károly kitüntetése Hieronymi Károly kitüntetése
Hieronymi Károly kitüntetése a legnagyobbak egyike. Ritkán tüntet ki...
Hogyan lett Sztalin müveletlen és névtelen forradalmárból Oroszország mindenható diktátora Hogyan lett Sztalin müveletlen és névtelen forradalmárból Oroszország...
Az arca az első pillantásra félelmetes: félig ázsiai, félig európai...
Hangszóró a pályaudvaron Hangszóró a pályaudvaron
Hiába, a vasútnak is csak lépést kell tartani a modern kor...
Matuska vasárnap elbúcsúzott a pestvidéki fogháztól, ma visszaszállítják Ausztriába Matuska vasárnap elbúcsúzott a pestvidéki fogháztól, ma...
A pestvidéki törvényszék Márton- tanácsa úgy döntött, hogy Matuska...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98