Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

A bankok sem ellenzik a valorizációt

A valorizáció kérdésével kapcsolatban bizonyos ellenséges hangulat alakult ki bankokkal szemben, mert a közvélemény általában arra a felfogásra helyezkedett, hogy a valorizációnak a bankérdekeltség a legnagyobb ellensége. 

Munkatársunk ezért felkereste Proszwimmer Béla dr.-t, a Magyar Leszámitoló és Pénzváltó Bank egyik igazgatóját, aki egyszersmind kiváló pénzügyi jogász is, hogy tőle a bankoknak a valorizációval szemben elfoglalt álláspontjáról felvilágositást kérjen. 

Proszwimmer Béla dr. munkatársunknak a következőket mondotta: 
– A valorizáció törvényhozási rendezése elodázhatatlanul sürgősen szükséges, noha a kifejlődött birói joggyakorlat igyekezik a reális élettel a kapcsolatot megtalálni. Ennek ellenére azonban nem lehet a kérdés végleges rendezését a legkitünőbb judikaturára sem reábizni és egyébként is az anyagnak tekintélyes része kivül esik a birói rendezés lehetőségén. 

– Szükség van azonban a végleges törvényes rendezésre azért is, mert a kérdés megoldatlansága miatt olyan tervek merülnek fel, melyek nem számolnak a tényleges gazdasági és pénzügyi helyzettel és igy alkalmasak arra, hogy fokozzák a jogbizonytalanságot. 

A nyugdíjvalorizációtól eltekintve a pénzintézetek érdekével nem ellenkezik a valorizáció, s igy a pénzintézeteknek saját érdekeik szempontjából semmi okuk sem lehet arra, hogy a valorizáció ellen hadjáratot hirdessenek. 

– Eltekintve ugyanis az állami és városi kölcsönkötvényektől – melyeknek valorizálása tiszta haszon volna a pénzintézetek számára –, a pénzintézetek minden valorizálandó tartozásával szemben egy ugyancsak valorizálandó követelés tétel áll fenn és igy a pénzintézeteket a valorizációval károsodás nem érheti. Semmi akadálya nincsen ezért annak, hogy a német felértékelési törvény példájára, egy 15%-os valorizáció nálunk is megvalósuljon. 

Mindenesetre a kérdést óvatosan kell kezelni, nehogy tulzott jelszavak hatása alatt olyan intézkedések történjenek, melyek a gazdasági életnek sulyos károsodást okozhatnának.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Valorizáció
Szabóné Fricska Anna

A valorizált új értéket a régi érték meghatározott százalékában állapítják meg, ezzel próbálják kiegyenlíteni a pénz értékének csökkenésével elszenvedett veszteséget. A központilag megállapított indexszámot alkalmazták gyakran erre a célra.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98