Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Mit kíván a Magyar Nemzeti Múzeum állattára a földbirtokos osztálytól?

A Magyar Nemzeti Múzeum állattára e napokban igen érdekes oroszországi apró emlősállatokkal gyarapodott, egy, az orosz síkságokon lakó lófejű egérrel, négyféle ürgével, egy csodálatosan finom szőrzetű kis hörcsöggel s több pocokfajjal.

A küldemény tudományos értekéről és jelentőségéről Éhik Gyula dr. múzeumi őr, a Nemzeti Múzeum emlősszakértője a következőkép nyilatkozott:

„A Nemzeti Múzeum emlős gyűjteménye igen szegény: külföldi emlősökből alig van néhány darabunk és sajnos, a hazai emlőseink gyűjteménye sem olyan, amely nagymultú intézményünkhöz méltó volna. Ötévi fáradozás után sikerült orosz kollégáimmal érintkezésbe lépnem és ennek eredménye az a nagyobbszabású csereakció, amelyből az első küldemény most érkezett be. 

Gondjaim még mindig súlyosak és nagyok, mert sok cserére alkalmas magyar emlősállatom hiányzik, különösen ritkább fajokból van nagyon kevés, így a csíkos egerekből és azokból, amelyek Magyarországnak csak az elszakított részén fordulnak elő.

De erősen hiszem, hogy eddigi önzetlen támogatóim, az intelligens magyar gazda- és földbirtokos osztály ezután is fog segíteni. Ha lesz és pedig lesz magyar emlősgyűjteményünk, nem az én érdemem, hanem a megértő segítőtársaimé.”

Birtokosok, gazdák, uradalmi intézők és vidéken élők, akiknek érzékük, hajlamuk, kedvük van adandó alkalmakkal a Nemzeti Múzeum számára gyűjtést eszközölni, forduljanak gyűjtési utasításért Éhik Gyula dr. múzeumi őrhöz, aki szívesen küld díjmentesen gyűjtési utasítást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98